Ako zastaviť vypadávanie vlasov? Vyskúšajte tieto tipy a produkty

Trápi vás sezónne vypadávanie vlasov alebo o svoje kadere prichádzate v dôsledku nadmerného stresu? V dnešnom článku sa zameriame na obvyklé príčiny vypadávania vlasov a poradíme vám, ako mu zabrániť.

 

Aké sú najčastejšie príčiny vypadávanie vlasov?

- dedičnosť

- hormonálne zmeny po pôrode a menopauze

- zmeny ročného obdobia

- nadmerný stres

- traumy

- zlá životospráva

- zápal v tele

- nevhodná starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy

- chemické reakcie (chemoterapia)

- vedľajšie nežiaduce účinky liekov

 

Najčastejšie príčiny vypadávanie vlasov podľa pohlavia

Prečo ženám vypadáva najviac vlasov v období po pôrode?

Počas tehotenstva sa hladina estrogénu zvyšuje, predlžuje sa rastová fáza vlasov a tie tak prakticky vôbec nevypadávajú. Vlasy rastú celkovo rýchlejšie a sú dlhšie a hustejšie ako obvykle.

Krátko po pôrode sa do tela vysiela signál, že tehotenstvo skončilo a dochádza k opätovnému zníženiu hladiny hormónu estrogénu. Tým, že vlasy obnovia svoje obvyklé rastové cykly, začnú nadmerne vypadávať.

Zároveň s tým prichádza aj zníženie kvality vlasov, zhoršenie stavu pleti a nechtov. Príčinou môžu byť aj chýbajúce vitamíny a minerálne látky v tele. Viac o tejto problematike sa dočítate v našom článku, aké vitamíny a minerálne látky potrebujú dopĺňať tehotné a dojčiace ženy.

 

Dedičnosť ako najčastejšia príčina vypadávanie vlasov u mužov

Ak padne vlasov viac, než je bežné, príčinou je pravdepodobne dedičná plešatosť, teda androgénna alopécia (z anglického male pattern baldness), ktorá sa vyznačuje zvýšenou citlivosťou vlasových folikúl na mužské pohlavné hormóny zvané androgény.

Pri dedičnej plešatosti dochádza vplyvom hormónov k zmenšovaniu vlasového folikulu, skracovaniu rastovej etapy a naopak predlžovaniu kľudovej fázy. Vlasy strácajú svoju silu, a tak ľahko vypadnú. V konečnom dôsledku sa folikul zmenší natoľko, že v priebehu rastovej etapy nevyrastie žiadny vlas. Pokiaľ sa teda dá s ohľadom na vašich predkov predpokladať, že sa vás bude androgénna alopécia týkať, tak to, ako veľmi vás postihne, ovplyvňuje predovšetkým množstvo testosterónu, ktoré vaše telo vytvára.

Aby ste lepšie porozumeli vlasovému cyklu, odporúčame vám náš článok o vypadávaní vlasov u mužov, kde sú detailne popísané jednotlivé rastové fázy, ktorými prechádza každý vlas.

Hoci sa o androgénnej alopécii hovorí predovšetkým v súvislosti s mužským pokolením, v strednom veku sa s týmto typom vypadávania vlasov môže stretnúť až tretina žien. Predovšetkým potom s rednutím vlasov na temene hlavy, ktoré je vyvolané kolísaním hormónov v období po menopauze.

Neviete, či je množstvo vlasov, ktoré vám denne vypadne v norme? Prečítajte si náš článok o nadmernom vypadávaní vlasov, z ktorého sa dozviete, koľko vlasov bežne denne vypadne a prečo.

 

Vypadávanie vlasov súvisiace s narastajúcim vekom

Je prirodzené, že sa s narastajúcim vekom znižuje počet vlasových folikulov. Vlasy tak postupne rednú po celej pokožke hlavy, slabnú a zhoršuje sa ich kvalita. Tento typ vypadávania vlasov, označovaný ako senescentná alopécia, nemusí nijako súvisieť s dedičnosťou.

 

Vplyv ročného obdobia na padanie vlasov

Existuje aj spojitosť medzi nadmerným vypadávaním a striedaním ročného obdobia. V takom prípade hovoríme o sezónnom vypadávaní vlasov, ktoré sa spájajú predovšetkým s jeseňou a jarou. Stojí za ním predovšetkým nedostatok svetla, ktorý ovplyvňuje hladinu hormónov v tele a teda celý vlasový cyklus.

Sezónne vypadávanie vlasov môže byť ďalej vyvolané zmenou diétnych návykov, nadmerným stresom alebo nahromadenou únavou. Všetky tieto príčiny označujeme súhrnne termínom telogénne efluvium, teda dočasné vypadávanie vlasov.

 

Ako zastaviť reaktívne vypadávanie vlasov?

Starajte sa o svoje vlasy po celý rok

V procese adaptácie na nové klimatické podmienky môžete pozorovať zmenu na celkovom stave svojich vlasov. Ako sa o svoje vlasy starať v priebehu jednotlivých ročných období?

V lete svoje vlasy chráňte pred slnečnými lúčmi, ktoré by mohli vysušiť vaše vlasy a podráždiť vlasovú pokožku. Noste preto pokrývku hlavy a na vlasy používajte ochranný sprej pre vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou.

Jeseň je hlavnou sezónou vypadávanie vlasov, ktorá vrcholí zhruba v novembri, šampón proti vypadávaniu vlasov preto nasaďte už na konci leta. Účinok vlasovej kozmetiky podporte aj prírodnými doplnkami stravy ako napríklad gumovými medvedíkmi pre vlasy, nechty a pleť, ktoré dodávajú telu dôležité vitamíny a minerálne látky. Obsahujú napríklad dôležitý vitamín B12, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek, ktoré zásobujú pokožku kyslíkom.

V zime, keď klesá vzdušná vlhkosť, dostáva zabrať predovšetkým pokožka hlavy, preto myslite na jej výživu a hydratáciu. Používajte rozmarínovú vodu, ktorá prispieva k udržaniu optimálnej hladiny hydratácie vlasov ako aj pokožky hlavy. Aj naďalej aplikujte vlasovú starostlivosť proti vypadávaniu vlasov a zaraďte d-biotín, ktorý účinne rieši problémy s nadmerným rednutím a vypadávaním vlasov a zlepšuje hydratáciu a vzhľad pokožky.

Na jar sú dni dlhšie a je viac svetla, čo vedie k zníženiu produkcie hormónu melanínu, ktorý má priamy vplyv na fungovanie vlasového folikulu. Oplatí sa preto nasadiť doplnky stravy s aminokyselinami, ktoré podporujú imunitný systém. My odporúčame zaradiť l-metionín ako stavebnú látku vlasových vlákien nevyhnutnú pre správnu syntézu proteínov určených na rast, obnovu a regeneráciu tkanív

 

Obmedzte stres

Dlhodobý stres je častým vinníkom nadmerného vypadávania vlasov. Pri stresovej situácii totiž v tele dochádza k zvýšeniu hladiny mužských hormónov, ktoré nadmerné vypadávanie vlasov spôsobujú.

Stres sa môže okrem iného premietnuť aj na stave vlasovej pokožky, kedy sa vám môžu začať tvoriť lupiny.

Inšpirujte sa našimi tipmi, ako sa zbaviť stresu a jeho fyzických príznakov.

 

Kedy navštíviť lekára?

Pri androgénnej alopécii

Dedičná plešatosť je podmienená hladinou testosterónu, ktorá je u mužov najvyššia medzi 20. a 30. rokom, v tomto prípade vám teda odporúčame navštíviť lekára hneď potom, čo zaznamená nadmerné vypadávanie vlasov a vzhľadom na svojich predkov predpokladáte, že by mohla byť na vine dedičná plešatosť.

So správnou starostlivosťou by sa mohlo vypadávanie vlasov do pár mesiacov zastaviť, a preto je úplne esenciálne tento problém včas podchytiť. Preto vám odporúčame nasadiť čo najskôr kapsule VENIRA hair & beard booster pre mužov, ktoré zmierňujú lámanie a vypadávanie vlasov a udržujú kvalitu vlasov, nechtov, fúzov a pokožky na optimálnej úrovni. Do svojej rutiny zahrňte aj VENIRA zahusťujúce vlasové sérum, ktorého zloženie sme vyvinuli tak, aby bolo vhodné aj pri androgénnej alopécii!

 

Pri hormonálnej nerovnováhe v období po pôrode a menopauze

Pokiaľ vás trápi nadmerné vypadávanie vlasov, ktoré bolo vyvolané hormonálnymi zmenami v období po pôrode a menopauze, odporúčame vám vyskúšať naše prírodné kapsule hormonálna rovnováha, ktorá sa podieľa na udržaní vyrovnanej hladiny ženských hormónov a doplnok stravy menopauza, ktorý podporuje hormonálnu rovnováhu žien a pomáha zmierniť nepríjemné príznaky menopauzy.

Samozrejme sa môžete rovno vydať aj k lekárovi, ktorý vám odporučí vhodný spôsob hormonálnej liečby na mieru vašim špecifickým potrebám.

Prečítajte si naše ďalšie tipy, ako zastaviť nadmerné vypadávanie vlasov pri dojčení.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu