Dojčíte a padajú vám vlasy? Vieme, aké vitamíny a minerálne látky vám chýbajú

Vypadávanie vlasov je témou mnohých novopečených mamičiek. Ide o situáciu nepríjemnú, ale treba dodať, že nijako výnimočnú - s nadmerným vypadávaním vlasov po pôrode má skúsenosť až 50% žien. Dnes sa dozviete, čo nadmerné vypadávanie vlasov vyvoláva a pridáme aj niekoľko tipov, ako mu úspešne čeliť.

 

Prečo po pôrode a počas dojčenia padajú vlasy?

Po pôrode dochádza u žien k zníženiu hormónov estrogénu a progesterónu, čím sa do tela vysiela signál, že tehotenstvo skončilo. Práve náhla zmena hladiny hormónov vedie k zníženiu kvantity a kvality vlasov.

 

 

Ako s padaním vlasov súvisí Telogen effluvium?

Telogén effluvium je druhou najčastejšou formu vypadávanie vlasov diagnostikovanú dermatológmi. Ide o jav vyvolaný stresom, šokom alebo hormónmi.

Vlasový cyklus (detailne popísaný napríklad v článku tu) zahŕňa štyri rastové fázy vlasov. Práve Telogén effluvium súvisí s telogénnou, teda kľudovou fázou, ktorá štandardne trvá tri až štyri mesiace. Folikul prestáva byť aktívny a regeneruje sa. U zdravého človeka sa v tejto fáze nachádza až 14% všetkých vlasov.

V dôsledku vyvolania Telogén effluvium sa spomaľuje rastová fáza, čo znamená, že ďalšími etapami prechádza menej vlasov. Kvôli tomu sa do telogénnej fázy dostáva až 30% všetkých vlasových vlákien, teda prakticky dvojnásobok bežného množstva.

V praxi môže trvať šesť až dvanásť mesiacov, kým sa hladina hormónov spoločne s vlasovým cyklom vráti späť do normálu.

 

Čo môžete s padaním vlasov v priebehu dojčenia urobiť?

Rozhodne nič nepokazíte účinnou prevenciou zameranou nielen na posilnenie vlasového vlákna, ale aj na:

- podporu psychickej pohody

- zníženie miery únavy a vyčerpania

- posilnenie imunitného systému

- ochranu buniek pred oxidatívnym stresom

- udržanie normálnej hladiny glukózy v krvi

- podporu normálnej krvotvorby

 

Všetky požiadavky do jedného spĺňajú VENIRA vitamíny pre dojčiace ženy. Sú prírodné, majú lahodnú marhuľovú príchuť, nie sú sladené cukrom a neobsahujú žiadny lepok a laktózu.

 

 

Ako je to s vlasmi v priebehu tehotenstva?

Je bežné, že v tehotenstve sa vypadávanie vlasov dočasne obmedzí. Budete si všímať, že vaše vlasy sú nebývalo husté, zdravé a lesklé. Za toto príjemné prekvapenie vďačíte rastúcej hladine hormónu estrogénu, ktorý predlžuje rastovú fázu vlasových vlákien, ktorá by za normálnych okolností už dávno vypadla.

Napriek tomu, že vás v priebehu tehotenstva nebude trápiť nadmerné vypadávanie vlasov, môžete sa stretávať s fyzickým aj psychickým vyčerpaním, bolesťami hlavy, únavou, opuchom nôh a prudkými zmenami nálad. Veľakrát sú na vine chýbajúce minerály a vitamíny, ktoré by nastávajúce mamičky podporili v období tehotenstva, kedy musia fungovať doslova za dvoch.

Telo ženy musí v priebehu tehotenstva zaistiť dostatočný prísun vitamínov a minerálov nielen pre seba, ale aj vyvíjajúce sa bábätko. Z toho dôvodu sa oplatí siahnuť po vitamínovej zmesi, ktorá obsahuje všetko, čo žena v priebehu 1–3 trimestra potrebuje.

 

Ženy po pôrode nebojujú len s nadmerným padaním vlasov

Hormonálne zmeny, celkové oslabenie tela a akútny nedostatok spánku majú široký dosah. Za zmienku stojí zhoršený stav pokožky (akné, zašednutý tón pleti a pod.) a chrupu, ďalej spomínané vypadávanie vlasov a zníženie kvality vlasov i nechtov, ktoré sa lámu a štiepia viac ako kedykoľvek predtým.

 

Ako zamedziť padaniu vlasov, lámaniu nechtov a zhoršeniu stavu pleti?

1. Pamätajte, že vyvážený jedálniček je základ

Nastávajúce mamičky by mali všetky vitamíny a minerály dodávať telu formou bohatej, pestrej a hlavne vyváženej stravy, ktorá zaistí prísun všetkých nenahraditeľných látok.

Jednou z najdôležitejších aktívnych látok je kyselina listová (= vitamín B9), ktorá napomáha k zníženiu miery únavy a vyčerpania a prispieva k normálnej krvotvorbe. Bohato obsiahnutá je napríklad v špenáte, keli, brokolici a kapuste. Nedostatok vitamínu B9 spôsobuje slabosť, únavu a napríklad aj výkyvy nálad.

U mnohých vitamínov a minerálov môže byť ťažké zaistiť dostatočný prísun iba zo stravy, a tak prichádzajú na rad doplnky stravy v špeciálnej verzii pre tehotné a dojčiace mamičky, ktoré by mali byť s ohľadom na citlivé obdobie tehotenstva a dojčenia prírodné.

 

2. Doprajte svojmu telu nenahraditeľné vitamíny a minerály v jednej porcii

Spomínanú kyselinu listovú a ďalších 24 prírodných látok, ktoré sa svojim vzájomným pôsobením podieľajú na udržaní komfortu mamičiek i bábätka, nájdete vo vitamínovom komplexe pre tehotné a dojčiace ženy.

Okrem kyseliny listovej je pre nastávajúce a novopečené mamičky dôležité železo, vápnik, horčík, jód, vitamín D3, zinok a omega 3 mastné kyseliny.


3. Nezabúdajte na kolagén

Keďže základnou stavebnou bielkovinou kože je kolagén, a od stavu pokožky sa odvíja aj kondícia vlasov, je dôležité podporovať jeho tvorbu, pretože môže vlasovým vláknam pomôcť k rýchlejšej regenerácii.

Aj z toho dôvodu sme vzali náš bestseller – kolagénový drink a jeho zloženie upravili do špeciálnej verzie pre všetky tehotné a dojčiace mamičky. Tento lahodný nápoj vám pomôže udržať normálny stav vlasov, nechtov, pleti a zubov.


4. Sústavná starostlivosť

VLASY

Vlasom prospeje, ak ich nebudete kulmovať a žehliť. Do sucha ich fúkajte iba po aplikácii ochranného prípravku pred teplom. Obmedzte používanie stylingových prípravkov.

Na vlasy aplikujte prírodnú kozmetiku. Používajte šampón na podporu rastu vlasov, ktorý môžete striedať so šampónom proti vypadávaniu vlasov. Vždy používajte aj kondicionér, ktorý vyberajte podľa typu svojich vlasov.

Pravidelne si doprajte masáž pokožky hlavy. Podporíte tým rast vlasov a stimulujete činnosť mazových žliaz, ktoré prispievajú k hydratácii kože.

 

NECHTY

Používajte hydratačný balzam priamo určený na nechtové lôžko a jeho okolie, a robte si pravidelné zábaly z arganového oleja. Konzumujte potraviny bohaté na vápnik (orechy, jogurt, syr, listová zelenina), kyselinu askorbovú (citrusy, zemiaky, paradajky) a vitamíny skupiny B (strukoviny, hydinové mäso, mliečne výrobky, obilniny).

 

PLEŤ

Poskladajte si komplexnú ošetrujúcu rutinu, ktorá bude rešpektovať váš geneticky daný typ pleti a jej momentálne potreby. Pite dostatok čistej vody, ktorej (ne)dostatok má na stav pleti priamy vplyv.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu