Vypadávanie vlasov u mužov

Viete si predstaviť, že by ste denne prišli o 50–100 vlasov? Na prvý pohľad to môže pôsobiť ako obrovské číslo, ale pravda je taká, že ide o prirodzený denný úbytok každého človeka. O vypadávaní vlasov, odborne nazývanom alopécia, hovoríme až v momente, keď dochádza k vypadávaniu rapídne väčšieho množstva. Príčiny sa potom líšia v závislosti od toho, či sa týka mužov, žien alebo detí. V dnešnom článku sa zameriame na časť populácie, ktorá alopéciou trpí predovšetkým, teda môže. Dozviete sa, aké sú najčastejšie príčiny nadmerného vypadávania vlasov, a ako mu zabrániť.

 

Vlasový cyklus

Než sa zameriame na problematiku nadmerného vypadávania vlasov, povieme si o niečo o ich raste. Priemerný človek má približne 100 000 tisíc vlasov - presné množstvo u jednotlivca sa potom odvíja od konkrétnej farby a štruktúry vlasov. Každý vlas prechádza štyrmi rastovými fázami, ktoré sa neustále opakujú.

 

1. Prvá fáza sa nazýva anagénna a predstavuje štádium aktívneho rastu. Vlasová cibuľka nachádzajúca sa v spodnej časti vlasového folikulu (ochranné puzdro, kde rastú až štyri vlasy naraz) sa aktívne regeneruje a vytvára vlasové vlákno, ktoré sa vďaka deleniu koreňa vlasu rýchlo predlžuje. Mesačne vyrastie zhruba o 1,25 cm a ročne až o 15 cm. Vlasy zostávajú v aktívnej fáze dva až šesť rokov. Avšak celková doba je podmienená geneticky, a tak to môže byť aj výrazne dlhšie.

2. V momente, keď sa vlasový folikul prepne do katagénnej fázy, nastáva druhá životná etapa cyklu vlasu. Ide o dva až tri týždne dlhé prechodné obdobie, pri ktorom vlasy nerastú a nedochádza ani k produkcii pigmentu. Vlasové folikuly sa zmenšujú a vo vlasovej cibuľke sa začínajú tvoriť nové vlasy. Koreň vlasu sa odpája od krvného obehu, ktorý ho do tej doby zásoboval živinami, a od buniek, ktoré podporovali jeho rast.

3. Úplným odpojením koreňa vlasu začína tretia fáza cyklu označovaná ako telegénna. Reč je o kľudovom štádiu trvajúcom tri až štyri mesiace, pri ktorom prestáva byť vlasový folikul aktívny a regeneruje sa. U zdravého človeka sa v tejto fáze nachádza až 14% všetkých vlasov.

4. Po skončení odpočinkovej etapy nastáva posledná životná fáza cyklu vlasu označovaná ako exogénna. Z vlasovej cibuľky začína rásť nový vlas, ktorý zospodu tlačí na ten predchádzajúci, a to tak dlho, kým nevypadne. Tým sa celý cyklus uzatvára a opäť spúšťa prvú anagénnu fázu.

Teraz keď už viete, ako to je s rastom vlasov, zameriame sa na opačnú problematiku, teda nadmerné vypadávanie.

 

Dedičnosť ako najčastejšia príčina vypadávanie vlasov u mužov

Ak padne vlasov viac, než je bežné, príčinou je pravdepodobne dedičná plešatosť, teda androgénna alopécia (z anglického male pattern baldness).

Pri dedičnej plešatosti dochádza vplyvom hormónov k zmenšovaniu vlasového folikulu, skracovaniu rastovej etapy a naopak predlžovaniu kľudovej fázy. Vlasy strácajú svoju silu, a tak ľahko vypadnú. V konečnom dôsledku sa folikul zmenší natoľko, že v priebehu rastovej etapy nevyrastie žiadny vlas.

Pokiaľ sa teda dá s ohľadom na vašich predkov predpokladať, že sa vás bude androgénna alopécia týkať, tak to, ako veľmi vás postihne, ovplyvňuje predovšetkým množstvo testosterónu, ktoré vaše telo vytvára.

Ale pozor! Genetická predispozícia nie je jediným dôvodom, prečo dochádza k nadmernému vypadávaniu vlasov.

 

Ďalšie časté príčiny nadmerného vypadávania vlasov u mužov

- nadmerný stres

- traumy

- zlá životospráva

- zápal v tele

- nevhodná starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy

- chemické reakcie (chemoterapia)

- vedľajšie nežiaduce účinky liekov

- ročné obdobie

 

6 tipov, ako zastaviť vypadávanie a obnoviť rast vlasov

1. Blokujte hormón DHT

Príčinou dedičnej plešatosti je hormón DHT (= dihydrotestosterón). Cestou, ako zabrániť plešateniu, je teda blokovať tento hormón.

DHT vzniká premenou testosterónu vďaka enzýmu 5-alfareduktáza (5-AR) a je dôvodom, prečo dochádza k zmenšovaniu vlasového folikulu. Jeho aktivitu je možné našťastie obmedziť prírodnou cestou.

K najznámejším prírodným blokátorom DHT patrí kofeín, olej z tekvicových semienok, rozmarínový olej (o účinkoch rozmarínu ako prírodného lieku na vlasy píšeme v samostatnom článku) a extrakt z bobúľ serenoi.

 

2. Upravte svoj súčasný jedálniček

Postarajte sa o bohatosť svojho jedálnička na vitamíny, ktorých nedostatok sa môže prejaviť práve na hustote aj kvalite vlasov a stave vlasovej pokožky.

Svoju pozornosť sústreďte na vitamíny rozpustné vo vode (B-komplex, C) av tukoch (A, D a E). Spoľahlivým zdrojom týchto vitamínov je pestrá strava, ktorú môžete v prípade obmedzenia v jedálničku obohatiť o doplnky stravy.

 

3. Zahrňte vhodné doplnky stravy

Dodajte svojim vlasom poctivú výživu zvnútra prostredníctvom prírodného doplnku stravy VENIRA hair & beard booster pre mužov.

Jedná sa o prírodné kapsule vyvinuté špeciálne pre potreby mužov, ktorí bojujú s pomaly rastúcimi vlasmi a fúzmi, ďalej kvalitou svojich vlasov, ich vypadávaním a lámaním. Vďaka svojmu nabitému zloženiu prispievajú k podpore imunitného systému a ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.

 

 

4. Vyberte vhodnú vlasovú kozmetiku

Svoju vlasovú starostlivosť obohaťte o šampón určený na vypadávanie vlasov a zahusťujúce vlasové sérum, ktorého zloženie sme vyvinuli tak, aby bolo vhodné aj pri androgénnej alopécii!

 

5. Šetrne sa starajte o pokožku hlavy

Pokožku hlavy nikdy nedrite. Pri šampónovaní ju vždy masírujte jemnými krúživými pohybmi. Kohútik nastavte na vlažnú vodu a pri vysúšaní vlasov zamedzte nadmernému drhnutiu pokožky uterákom.

 

6. Obmedzte stres

Krátkodobý stres pre vás môže byť užitočný, pretože vás udržuje bdelé a motivované. To však neplatí o dlhodobom strese, teda chronickom, ktorý je pre váš organizmus neznesiteľným. Prečítajte si o tom, ako sa zbaviť stresu a jeho fyzických príznakov.

 

Veríme, že vďaka dnešnému článku nájdete spôsob, ako nadmerné vypadávanie vlasov zastaviť. Pripomíname však, že kľúčom k úspechu je odhalenie skutočnej príčiny. Pokiaľ by vám teda nič z vyššie uvedeného nepomohlo, odporúčame konzultovať celý problém s trichológom (lekárom so špecializáciou na zdravie vlasov).

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu