Ako sa zbaviť stresu a jeho fyzických príznakov

Pracovné vyťaženie, prehnané očakávania, komplikované medziľudské vzťahy. To sú iba niektoré z obvyklých stresových faktorov, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska viesť k chronickému stresu. Prečo sa vôbec stresujeme, čo to stres je a aké rôzne fyzické príznaky ho sprevádzajú? V dnešnom článku vám zároveň predstavíme zopár jednoduchých spôsobov, ako stres zmierniť.

 

Ako sa zbaviť stresu – a je to vôbec potrebné?

Aj keď to tak asi väčšina z nás prirodzene vníma, stres nie je vždy iba negatívny. Jeho istú mieru by sme mali vítať v našom živote s otvorenou náručou, pretože nám pomáha prispôsobiť sa novým situáciám, zlepšuje našu bdelosť a udržuje nás motivovaných. Niektorí jedinci so stresovým situáciám vedome vystavujú, pretože tak môžu rýchlejšie dosiahnuť vytúžený cieľ kvôli mobilizácii energie. V takom prípade sa však bavíme o strese krátkodobom.

Ak však stres trvá príliš dlho alebo sa mu vystavujeme nebezpečne často, stáva sa tento stav pre náš organizmus neznesiteľným. Práve fyzické príznaky, o ktorých si dnes povieme, sú reakciou nášho tela na chýbajúci odpočinok.

V prvom kroku na ceste za zrelaxovaným ja, sa musíme naučiť rozlišovať medzi únosnou mierou stresu a dlhodobým tlakom, ktorý útočí na zdravie a imunitu. Chronický stres predstavuje jednu z hlavných príčin civilizačných chorôb a jeho neliečenie môže viesť k zažívacím ťažkostiam, obezite, úzkostiam a depresiám či srdcovým ochoreniam.

 

Stresový hormón kortizol

Kortizol je hormón vylučovaný z nadobličiek v reakcii na stres (fyzický aj psychický) s cieľom pripraviť telo na stresovú situáciu a zabezpečiť, aby mal mozog k dispozícii primerané množstvo energetických zdrojov.

Zvýšené množstvo stresu môže spôsobiť nadprodukciu kortizolu. Pokiaľ je ho v tele uvoľnené príliš, dochádza tým k potlačovaniu imunitných funkcií a zníženiu hladiny serotonínu a dopamínu.

Jedným zo spôsobov, ako znížiť hladinu kortizolu, je pravidelné užívanie doplnkov stravy. Stresový hormón kortizol sa najviac znižuje pri kvalitnom a dlhodobom spánku. Nielen k hlbokému spánku, ale aj lepšiemu a rýchlejšiemu zaspávaniu či upokojeniu tela a mysle vám poslúži instantný, jahodový a prírodný nápoj VENIRA relax komplex.

Pri nadmernom psychickom vypätí je tiež dôležité užívať kvalitné magnézium poskytujúce všetky správne živiny potrebné na optimálne fungovanie nervového systému. Horčík navyše umožňuje znižovať mieru únavy a vyčerpania a pozitívne ovplyvňovať hladinu kortizolu.

Kožná vyrážka zo stresu ako jedna z možných reakcií organizmu na nadmernú záťaž

Vyrážka zo stresu nie je u ľudí trpiacich ustavičným napätím ničím výnimočným. Dôvodom je, že stres oslabuje ľudský organizmus a imunitný systém, a tým pádom aj obranyschopnosť pokožky.

Najčastejším typom stresovej vyrážky je žihľavka, teda púčiky bielej alebo červenej farby, ktoré vyzerajú ako kúsance od komárov a rovnako tak aj svrbia. Vyrážka zo stresu môže mať aj podobu ekzému, rosacey a lupienky.

Stresová vyrážka sa môže objaviť kdekoľvek po tele aj na tvári. Obvykle sa jedná o krátkodobú záležitosť, ktorá odznie po tom, čo skončí vaše obdobie nadmerného stresového vypätia. Pokiaľ sa stresu vystavujete opakovane a dlhodobo, môže sa vyrážka vracať a dokonca sa môže stať chronickou.

Tip: Svrbiacu kožnú vyrážku sa môžete pokúsiť upokojiť pomocou prírodnej kozmetiky napríklad s BIO tea tree olejom obohateným o vitamín E.

 

Ako sa prejavuje stres?

Pri vystavovaní tela dlhodobému stresu sa môžete najčastejšie stretnúť s týmito fyzickými príznakmi:

- bolesť na hrudi alebo búšenie srdca

- svalová slabosť a stuhnutosť

- závraty, nevoľnosti a pocity na zvracanie

- silné bolesti hlavy

- svrbenie

- zmeny na váhe

- pocit chladu alebo tepla na končatinách

- zvýšený tlak

- nespavosť

- nervozita

- sucho v ústach

- vyrážka

- padanie vlasov

- zmeny v menštruačnom cykle

Pozorujete pri sebe niektoré z týchto príznakov? Veríme, že tento článok nečítate náhodou, a teda súhlasíte s tým, že je najvyšší čas začať venovať všetkým týmto prejavom preťaženia organizmu pozornosť. Rovnou vám ponúkame pár riešení, ako sa vymotať z pazúrov stresu.

Tip: Jedným z možných fyzických príznakov stresu je aj vypadávanie vlasov. Ako sa správne o takto namáhané vlasy starať a ako padanie kaderí zastaviť sa dozviete v našom článku.

 

Čo pomáha proti stresu alebo ako zvládať stres?

Stresu sa v dnešnej uponáhľanej dobe najskôr nevyhnete, ale môžete sa ho naučiť zvládať do tej miery, kedy vás nebude paralyzovať.

Rýchle riešenia bývajú v prevažnej miere dočasné, hoci môžu byť na chvíľu prínosné a príjemné. Snažte sa preto dostať priamo ku koreňom krátkodobého stresu a eliminovať ten dlhodobý, teda chronický. Pomôžu vám s tým nasledujúce kroky.

1. Vnímajte príčiny toho, prečo sa aktuálne nachádzate v strese.

2. Začnite si plánovať svoj čas a nerobte niekoľko činností naraz.

3. Naučte sa hovoriť NIE všetkému, čo teraz nie je vašou prioritou a nemáte na to čas.

4. Buďte realistickí a to predovšetkým v očakávaní od seba samého.

5. Nechajte si zdravý odstup, pretože nič nie je také hrozné, ako sa na prvý pohľad zdá.

6. Než sa pustíte do riešenia zdanlivo neriešiteľného problému, pozrite sa naň s nadhľadom.

7. Neváhajte si povedať o pomoc.

8. Buďte k sebe láskaví a starajte sa o seba.

9. Alebo sa obráťte na odborníkov, napríklad Hedepy.

 

V stresových situáciách je dôležité vedieť sa zastaviť, poriadne relaxovať alebo napríklad upokojiť svoju myseľ meditáciou. Doprajte si tiež výdatný a dostatočne dlhý spánok, ku ktorému vám dopomôže kvalitné CBD. Vyrazte na prechádzku do prírody a rozmaznávajte sa kvalitnými a zdravými potravinami. Vyskúšajte aromaterapiu alebo prírodné doplnky stravy.

Možností je hneď niekoľko. Je len na vás, aby ste našli „útek pred stresom“, ktorý pre vás bude skutočným útekom.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu