Všetko, čo možno neviete o menštruácii a PMS

Náladovosť, hormonálne akné, podráždenosť, bolesti brucha,... to sú tie najčastejšie prejavy menštruácie. Každá žena prežíva mesiačiky inak. Niektoré ženy majú priebeh mierny a bezbolestný, iné ju naopak pretrpia v silných kŕčoch. Aj napriek tomu, že je menštruácia našou prirodzenou súčasťou a prežívame ju pravidelne každý mesiac, veľmi sa o nej nehovorí. Ako dobre poznáte samého seba?

 

Čo je menštruácia, fáza menštruácie, čo sa deje s vašim telom v období menštruácie

Menštruácia je pravidelne opakujúce sa krvácanie v rámci jedného menštruačného cyklu (cca mesiac). Prvýkrát sa objavuje u dievčat spravidla v priebehu dospievania a prestáva až v období menopauzy, tj medzi pubertou a koncom reprodukčného veku.

Dĺžka jedného menštruačného cyklu trvá približne 28 dní. Doba cyklu sa však môže u každej ženy líšiť (obvykle to však býva 21 až 35 dní). Menštruačný cyklus je proces, počas ktorého vo vaječníkoch dozrieva vajíčko, ktoré je potom uvoľnené (v období tzv. „ovulácia“), a pokiaľ nie je oplodnené spermiou, je vylúčené z tela von. To sa prejavuje práve krvácaním – menštruáciou.

Celý menštruačný cyklus je rozdelený do 4 fáz a každá z nich ovplyvňuje psychiku a rozpoloženie ženy. Menštruácii predchádza tzv. predmenštruačný syndróm (skrátene PMS), ktorý väčšina žien a dievčat spozná v podobe bolesti v podbrušku, zmien nálad, chutí na sladké jedlo alebo napríklad vyčerpaním.

1. fáza – menštruačná – Prvá fáza trvá 1. až 7. deň cyklu. Nastáva menštruácia. Ženy majú menšiu potrebu komunikovať, uzatvárajú sa do seba, prežívajú bolesti v podbrušku a sú unavené.

2. fáza – folikulárna – Táto fáza začína spolu s fázou menštruačnou, ale trvá celkom 14 dní. Počas nej je vylučovaný hormón, ktorý stimuluje rast vaječných buniek vo vaječníkoch a vybraný folikul začne rásť až do podoby hotového vajíčka. V tejto fáze sú ženy optimistické, spoločenské a púšťajú sa do nových vecí.

3. fáza - ovulačné - Alebo tiež plodné obdobie. V tejto fáze je hormónom uvoľňované vajíčko do vajíčkovodu, ktoré putuje až do maternice a čaká na oplodnenie. Vtedy má žena najvyššiu šancu otehotnieť. Ženy v tomto období obvykle „september“, sú šťastné a sebavedomé.

4. fáza – luteálna – Fáza po ovulácii, kedy sa folikul premieňa na žlté teliesko. Pokiaľ nedôjde k oplodneniu vajíčka, teliesko zaniká, cyklus sa uzavrie a začne nový, ktorý opäť začína krvácaním. V tejto fáze sú ženy vášnivé a sprevádza ich sexuálna túžba.

V začiatkoch môže byť menštruácia nestála, slabá a nepravidelná. S vekom sa menštruačný cyklus ustáli a začne byť pravidelný.

Menštruáciu môže negatívne ovplyvniť hneď niekoľko faktorov. Sú to napríklad stres, fajčenie, lieky, strava av neposlednom rade aj šport.

 

Čo pomáha na menštruácii

Ak nechcete hneď siahnuť po brufene, môžete skúsiť niektorú z „babských rád“ a prírodných doplnkov stravy.

Horčík – Horčík je nevyhnutným prvkom pre naše telo a má pozitívny vplyv na menštruáciu. Posilňuje nervový systém a svaly, pomáha zmierňovať svalové kŕče. VENIRA magnézium predstavuje spoľahlivý zdroj horčíka v tej najlepšej forme. Je obohatený o vitamín B6, ktorý napomáha vstrebávaniu horčíka.

Pre okamžitú dávku horčíka môžete vyskúšať VENIRA magnesium shots, ktoré máme hneď v 2 príchutiach - pomaranč a lesné plody. Hodí sa napríklad na cesty, do kabelky alebo len tak do vrecka.

Rybí olej a vitamíny skupiny B – Vitamíny skupiny B posilňujú nervovú sústavu, používajú sa pri psychickom a fyzickom vypätí, pretože posilňujú náš organizmus. Tým tiež pozitívne ovplyvňujú menštruačný priebeh. VENIRA B-komplex obsahuje všetkých 8 vitamínov skupiny B.

Ľubovník bodkovaný – Ľubovník je rastlina, ktorá pomáha pri problémoch so stresom, depresiami, nespavosťou a pri úzkostiach. Ľubovník sa však neodporúča ľuďom s cukrovkou, alergiami, nízkym tlakom či rakovinou.

Alchemilka – Ďalšia bylinka, ktorá pomáha na rad ženských problémov, či na nespavosť, kožné problémy a akné.

Cvičenie – Cvičenie môže pomôcť zmierniť menštruačné bolesti, platí to však pri menej náročných športoch. Odporúča sa predovšetkým jóga, pilates alebo prechádzka a ľahký beh. Vďaka vyplaveným endorfínom sa vám navyše zlepší nálada!

Prejavy menštruácie ale nepodceňujte. V prípade väčších problémov by ste mali vždy vyhľadať lekára!

 

PMS - čo to vlastne je?

Predmenštruačný syndróm alebo PMS je kombinácia fyzických, psychologických a emocionálnych nepríjemných pocitov, ktoré sa objavujú ešte pred začiatkom samotnej menštruácie.

 

PMS príznaky a prečo vznikajú?

PMS sa spravidla prejavuje hneď niekoľkými príznakmi, ako je:

- podráždenosť

- precitlivenosť

- úzkosť

- časté výkyvy nálad

- bolesť hlavy

- bolesť v podbrušku, či kŕče

- nadúvanie

- nechuť do jedla alebo naopak časté „maškrtenie“

- poruchy spánku

- pokles chuti do sexu

- zvýšená citlivosť pŕs

Presná príčina, prečo sa vlastne predmenštruačný symptóm prejavuje, zatiaľ stále nie je jasná. Odborníci však tieto nepríjemné stavy pripisujú väčšinou hormonálnej nerovnováhe, tá totiž spôsobuje, že organizmus ani psychika nefungujú správne, ako by mali.

Ďalej sa tiež jednou z možných príčin uvádza nedostatok vitamínov a minerálov. Preto by ste nemali zabudnúť tieto látky dopĺňať patričnou stravou, alebo ich prípadne telu dodávať v podobe doplnkov stravy.

VENIRA hormonálna rovnováha alebo VENIRA hormonálna rovnováha premium sú prírodný doplnok stravy. Obsahuje komplex 6 (pri premium verzii 8) starostlivo vybraných účinných látok. Navrhnutá zmes prispieva ženskému telu k správnej funkcii hormónov, podieľa sa na ich vyrovnanej hladine a krásne podporí správny psychický aj fyzický stav každej ženy.

VENIRA menštruácia pomáha zmierniť nepríjemné príznaky menštruácie. Tento prírodný doplnok stravy obsahuje celkom 5 účinných látok, ktoré boli špeciálne vybrané na zmiernenie diskomfortu počas menštruácie.

 

Najväčšie mýty o menštruácii a PMS

„Pri menštruácii nemôžem otehotnieť.“ – Ale áno, môžete. Spermie dokážu v tele prežiť dokonca až niekoľko dní. Pokiaľ budete mať sex napríklad ku koncu menštruácie, môže sa stať, že spermie oplodnia nové vajíčko a vy tak otehotniete.

„Pri používaní tampónu môžem prísť o panenstvo.“ – Nie je to pravda. Pri zavádzaní tampónu panenskú blanu nenarušíte.

„Nedostala som to. Som určite tehotná.“ – Tehotná byť nemusíte. Ak sa vaša pravidelná menštruácia nedostavila, nemusí to nutne znamenať tehotenstvo. Oddialiť sa môže napríklad kvôli tomu, že ste bola vystavená stresu, či prekonala nejakú chorobu, zmenila jedálniček a pod. Vo vážnejších prípadoch to tiež môže znamenať, že sa vo vašom tele utvorila napríklad cysta, nemali by ste teda dlho váhať a pri ťažkostiach sa poradiť s lekárom.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu