Kolagén na kĺby? Rozhodne áno!

Viete, že ľudské telo je zhruba z 10% tvorené kolagénom? Ten je základným prvkom podporných a spojivových tkanív (väzov, šliach, chrupaviek, kostí a kĺbov). Prítomnosť kolagénu v organizme teda prispieva k udržaniu zdravého pohybového aparátu a zároveň pomáha predchádzať zraneniu. Dnešný článok bude o tom, prečo je nutné postrážiť si jeho dostatočný príjem po tom, čo ho telo prestane produkovať samo.

 

Kolagén a pohybový aparát

Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá v našom tele prirodzene vzniká vďaka aminokyselinám. Existuje hneď niekoľko typov kolagénu s tým, že v ľudskom tele sú najhojnejšie zastúpené prvé štyri, ktoré si bližšie predstavíme.

Kolagén I. typu – vyskytuje sa v kostiach, koži, šľachách, väzoch a zuboch. Vyniká svojou pevnosťou (v šľachách spája svaly s kosťami) a tvorí takmer 90% všetkého kolagénu v tele.

Kolagén II. typu – vyskytuje sa v chrupavkách a tekutine vyplňujúcej oko. Prispieva k absorbovaniu nárazov a jedná sa o hlavný kolagén v chrupavkách (tvorí zhruba 70% kĺbových chrupaviek).

Kolagén III. typu – vyskytuje sa v cievach, svaloch a koži. Podporuje štruktúru orgánov, svalov a tepien a neskôr býva nahradený kolagénom I. typu.

Kolagén IV. typu – vyskytuje sa v bazálnych membránach (= tenkých vrstvách oddeľujúcich pokožku od škáry). Nachádza sa v koži, kde napomáha s filtráciou.

 

Tip: Bližšie informácie o kolagéne a jeho účinkoch si prečítajte v článku na blogu.

 

Kolagén na kĺby: Má zmysel ho užívať?

Keďže kolagén podporuje správnu funkciu pohybového aparátu, a prispieva k jeho ochrane pred poškodením, je zrejmé, že sa jeho nedostatok rýchlo prejaví.

Následkom kolagénového deficitu môže dôjsť k tuhnutiu väzov a šliach, ktoré strácajú svoju prirodzenú pružnosť, čo vedie k zmenšeniu a ochabnutiu svalov. Zároveň môžete pociťovať aj bolesti kĺbov.

Všetky tieto problémy môžu potrápiť nielen vrcholových športovcov, ale aj bežných smrteľníkov pri každodenných činnostiach.

Možno si teraz hovoríte, že telo si predsa dokáže kolagén samo vytvoriť, ale je tu jeden háčik. Tento automatizovaný proces platí zhruba do veku 25. rokov, kým sa začne produkcia kolagénu postupne znižovať av 40. rokoch už je zastavená úplne!

 

Riešenie?

Doplňte do jedálnička potraviny, ktoré:

- obsahujú väčšie množstvo kolagénu

- podporujú produkciu kolagénu

Začnite pozastavujúce sa produkciu kolagénu suplementovať potravinovými doplnkami.

Touto zmenou môžete predísť ochabovaniu svalstva, bolestiam kĺbov a dokonca zmierniť prejavy už existujúcich problémov.

 

Najlepší kolagén na kĺby: Ako ho vybrať?

Existuje celý rad druhov kolagénu, ale nie všetky spĺňajú predpoklady na to, aby vám skutočne pomohli, a preto sa pri výbere doplnku stravy zamerajte vždy na zdroj, zloženie spoločne s typom a formou obsiahnutého kolagénu.

ZDROJ: V prvom rade zvážte, z čoho kolagén pochádza. Doplnky sa totiž vytvárajú z rýb, alebo spojivových tkanív bravčového a hovädzieho dobytka.

V našich kolagénových drinkoch je obsiahnutý bravčový kolagén, pretože sa najviac podobá bielkovine v ľudskom organizme, a tak je jeho účinok veľmi rýchlo viditeľný.

 

 

ZLOŽENIE: Je doplnok stravy prírodnej a nachádzajú sa v jeho receptúre vitamíny či stopové prvky, ktoré zosilňujú účinok kolagénu?

Náš VENIRA premium kolagénový drink obsahuje 8 000 mg 100% bioaktívneho hydrolyzovaného kolagénu v každej dennej dávke. Navyše je obohatený o vitamín C, zinok a biotín, ktoré pomáhajú so vstrebávaním kolagénu v tele.

Tip: Budete sa musieť rozhodnúť, či dáte prednosť natívnemu alebo hydrolyzovanému kolagénu, ktoré sa líšia svojou biologickou aktivitou. Natívny (prirodzený) kolagén je biologicky zle využiteľný, pretože má pomerne veľké molekulové reťazce.

V našich kolagénových doplnkoch stravy je preto hydrolyzovaný kolagén, ktorý je dobre rozpustný vo vode a ľahko sa vstrebáva do organizmu. Telo si s jeho prítomnosťou ľahko poradí a maximálne využije obsiahnuté účinné látky na regeneráciu spojivových tkanív.

 

FORMA: Rozpustný prášok? Tableta? Drink? Shot? Možností ako dopĺňať kolagén existuje v dnešnej dobe hneď niekoľko, a tak záleží predovšetkým na vašich osobných preferenciách. Zároveň berte na vedomie, že forma môže mať aj vplyv na obsah kolagénu v jednej dennej dávke.

Vo VENIRE berieme do úvahy odlišné preferencie našich zákazníkov, a preto okrem kolagénových drinkov, ponúkame kolagénové nápoje s upraveným zložením pre tehotné a dojčiace, kolagén vo forme cmúľavých srdiečok a kolagén vo forme rozpustného prášku, ktorý je už rozdelený na denné dávky.

 

Kolagén na vlasy, nechty a pleť alebo ďalšie prínosy jeho pravidelného užívania

Kolagénový deficit je zrejmý na fyzických schopnostiach tela, ale môžete ho pozorovať aj na stave svojich vlasov, nechtov a kože. Efekt konzumácie doplnkov stravy s obsahom kolagénu je preto mimoriadne významný.

Kolagén podporuje pevnosť a pružnosť pokožky, zmierňuje vypadávanie vlasov, podporuje ich rast a eliminuje štiepenie a lámanie nechtov.

Tip: O bližšom vplyve kolagénu na pleť si prečítajte v samostatnom článku.

 

Účinná kĺbová výživa

Pokiaľ vám ide čisto o správnu funkciu pohybového aparátu, potom je skvelou alternatívou ku kolagénu naša kĺbová výživa s obsahom Chondroitín sulfátu, D-glukosamín sulfátu 2KCl, MSM a vitamínu C.

Pri vývoji tohto prírodného doplnku stravy sme brali do úvahy najčastejšie príčiny namáhania kĺbov (šport, hmotnosť, fyzická náročná práca, zlá obuv, starnutie), a tak vznikla účinná kombinácia látok, ktorá:

- prispieva k regenerácii kĺbov

- podporuje zosilnenie kĺbov

- napomáha zníženiu bolesti kĺbov

- prispieva k lepšej hybnosti

- má protizápalový účinok

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu