Kolagénový boom, jeho účinky a prečo je označovaný za super látku

V dnešnom svete, kde krása a zdravie zohrávajú kľúčovú úlohu, sa ľudia neustále snažia nájsť nové spôsoby, ako dosiahnuť mladistvý a svieži vzhľad. Jedným z kľúčových objavov poslednej doby je kolagén, teda látka známa svojou schopnosťou podporiť zdravie pokožky, vlasov, nechtov a kĺbov. Pozrite sa spolu s nami na účinky kolagénu a na to, prečo je táto super látka tak populárna.

 

Čo je kolagén?

Kolagén je najviac sa vyskytujúci proteín u všetkých stavovcov a je rozšírený v celej ríši živých organizmov s výnimkou tých jednobunkových. Kolagén patrí medzi technicky najdôležitejšie vláknité bielkoviny a je hlavnou zložkou spojivových tkanív, ktorým zaisťuje správnu funkciu a to najmä v súvislosti s ich mechanickými vlastnosťami.

Kolagén predstavuje zhruba 25-30% všetkých bielkovín v tele. Tvorí hlavnú organickú zložku kože, kostí, chrupaviek, šliach a väziva. Je tiež významnou súčasťou cievnych stien, bazálnych membrán a rohoviek. Má opornú a ochrannú funkciu a medzibunková hmota, ktorej hlavnou zložkou je kolagén, patrí ku kľúčovým proteínom životných pochodov v organizme.

 

Aké existujú typy kolagénu?

Existuje celkom 28 druhov kolagénu, ale v súčasných potravinových doplnkoch môžete nájsť predovšetkým kolagén typu I. a II. a III.

Bovinný (kravský alebo hovädzí z anglického slova bovine) alebo bravčový kolagén (získavaný z kráv či ošípaných, konkrétne z kože, kostí a svalov). Obsahuje kolagén typu I., ktorý sa vyskytuje v pokožke a šľachách a kolagén typu III., ktorý sa nachádza v koži, svaloch a kostiach av porovnaní s I. typom obsahuje viac proteoglykánov a glykoproteínov. Bravčový kolagén, ktorý je súčasťou prírodných doplnkov stravy VENIRA, pochádza zo zdravých zvierat chovaných v Európskej únii. Tá bola prezretá úradným veterinárnym lekárom a uznaná vhodnými na ľudskú spotrebu.

Kurací kolagén obsahuje kolagén typu II., ktorý je najvhodnejší na stavbu chrupavky. To z neho robí vhodný doplnok stravy na udržanie zdravia kĺbov.

Rybí kolagén, teda kolagén pochádzajúci z morských rýb je ľahko vstrebateľný a poskytuje prevažne kolagénu typu I. s aminokyselinami glycínom, prolínom a hydroxyprolínom. Pretože typ I. možno nájsť v celom tele, konzumácia rybieho kolagénu je spojená s pozitívnym vplyvom na kĺby, kožu, dôležité orgány, cievy, trávenie a kosti. Pre správnu reakciu však treba konzumovať súčasne vitamín C, ktorý pomáha rozvádzať kyslík po tele.

 

Vo VENIRA kolagénoch a kolagénových drinkoch nájdete predovšetkým hydrolyzovaný kolagén, ktorý sa skladá z peptidov nízkej molekulovej hmotnosti. Tie sú vysoko stráviteľné, ľahko sa vstrebávajú do organizmu a ďalej distribuujú po tele.

O účinkoch hydrolyzovaného kolagénu na pokožku sa dočítate v našom článku, kde nájdete aj odporúčania, v akom veku s jeho užívaním začať.

 

Úloha kolagénu vo vzťahu k pokožke, vlasom a kĺbom

Kolagén na pleť

Koža pôsobí ako ochranná bariéra proti poraneniu a patogénom. Jej hlavnou zložkou je práve kolagén, ktorý tvorí až 75% jej suchej hmotnosti.

Kolagénové vlákna tvoria v koži hustú trojrozmernú sieťovinu, ktorá jej dodávajú potrebnú hrúbku, odolnosť a pružnosť. S rastúcim vekom kolagénu v pokožke prirodzene ubúda, s čím sú spojené typické príznaky starnutia pokožky, ako sú vrásky, zvlnenie, strata pružnosti a tonusu.

Zdravie a vzhľad pokožky je do značnej miery závislý práve od stavu kolagénovej siete. Kolagénne peptidy obsiahnuté vo VENIRA PREMIUM kolagénovom drinku dokážu v kombinácii so starostlivo vybranými vitamínmi a minerálmi poskytnúť regeneračné, antioxidačné a protizápalové účinky, zlepšiť hydratáciu, pružnosť a hladkosť pokožky a chrániť ju pred oxidatívnym poškodením a UVB žiarením, ktoré sú primárnymi príčinami. 

 

Kolagén na kĺby

Kolagén tvorí základnú stavebnú hmotu všetkých spojivových tkanív – kĺbových chrupaviek, väzív a kostí. Jeho prirodzený pokles sa preto môže negatívne podpísať na kondícii pohybového aparátu.

Keďže bolesti kĺbov dokážu človeku vážne znepríjemniť život, je vhodné predchádzať im pomocou kolagénových doplnkov stravy. Tie v tomto smere predstavujú účinnú prevenciu, pretože veľkou mierou prispievajú k udržaniu dobrého stavu väzov a kĺbov. Uvidíte, že keď sa budete o svoje kĺby v mladosti a dospelosti svedomito starať, v pokročilom veku sa vám odvďačia.

VENIRA PREMIUM kolagénový drink obsahuje okrem iného MSM, čo je organická síra zohrávajúca kľúčovú úlohu z pohľadu udržania správneho fungovania bielkovín, zdravia kĺbových a kožných spojivových tkanív, svalov, vlasov a nechtov.

 

Kolagén na vlasy

Kolagén je schopný podporiť zdravie pokožky, teda aj tej vlasovej. Pokiaľ nie je pokožka hlavy v dobrej kondícii, vlasové korienky v nej nie sú dostatočne ukotvené, čo môže viesť k nadmernému vypadávaniu vlasov. Kolagén vlasovú pokožku hydratuje, vyživuje a prispieva k udržaniu jej optimálnej pružnosti, čo môže byť úplne zásadné z pohľadu prevencie/obmedzenia vypadávania vlasov, ktoré bolo zapríčinené zlou kondíciou vlasovej pokožky. Kolagén môže byť tiež spoľahlivým pomocníkom v boji s rozstrapkanými končekmi, slabou štruktúrou vlasov a nedostatočným rastom.

Kolagén obsahuje celkom tri neesenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre rast keratínu ako primárnej zložky vlasov. Konzumáciou potravín s obsahom kolagénu a pravidelným užívaním kolagénových doplnkov stravy teda poskytujete svojmu telu nástroje potrebné na budovanie pevných, lesklých a krásnych vlasov. Okrem toho môžete potenciálne zvyšovať svoju prirodzenú produkciu kolagénu.

Tip: Chcete mať istotu, že vaše vlasy dostávajú najlepšiu možnú starostlivosť na všetkých frontoch? Prečítajte si náš článok o tom, prečo je prírodná vlasová kozmetika bez sulfátov, silikónov a parabénov lepšou voľbou.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu