Prečo je prírodná vlasová kozmetika bez sulfátov, silikónov a parabénov lepšou voľbou?

Naše telo absorbuje 60% všetkého, čo príde do kontaktu s pokožkou – teda aj tou vlasovou. To znamená, že pokiaľ používate kozmetiku na vlasy s obsahom chemických látok, môžete z dlhodobého hľadiska uškodiť nielen svojim vlasom, ale aj celkovému zdraviu. Dnes sa dozviete, prečo látky ako sulfáty, silikóny a parabény nemajú vo vašej vlasovej starostlivosti čo robiť. Zároveň pre vás máme 4 dôvody, prečo dať zelenú prírodnú kozmetike.

 

Látky, od ktorých dávame pri výrobe kozmetiky ruky preč

Silikóny

Silikóny sú synteticky vyrobené látky bežne pridávané do konvenčnej vlasovej starostlivosti. Na vlasoch vytvára nepriepustný film, ktorý ich chráni a uhladzuje. Práve vďaka tomu sú krásne hebké, lesklé a ľahko sa rozčesávajú. Avšak väčšina silikónov nie je rozpustná vo vode, a tak sa začnú na vlasoch čím ďalej tým viac vrstviť a obaľovať ich. Takto zaťažené vlasy sú náchylné na lámanie a nie sú schopné prijímať cez silikón potrebnú hydratáciu. Kvôli tomu sa dostávate do začarovaného kruhu, kedy si vlasy umývate čoraz častejšie, čo vedie k narušeniu ochranného plášťa vlasovej pokožky.

 

Sulfáty

Sulfáty sú látky, ktoré vytvárajú pri kontakte s vodou bohatú penu – pritom tá je v skutočnosti hlavne na efekt. Produkt totiž dokáže plniť svoj účel aj bez prítomnosti veľkého množstva peny. Aj tak bohužiaľ nájdeme sulfáty v jari na riade, mydle, sprchovom géle alebo práve šampóne.

Sulfáty odstraňujú z pokožky hlavy všetky nečistoty a odmasťujú ju, ale spoločne s tým narúšajú jej prirodzenú ochrannú mikroflóru. Vlasová pokožka je v dôsledku častého kontaktu so sulfátmi čím ďalej tým viac vysušená, čo ide ruka v ruke s tvorbou lupín a ekzémov. Dehydrované sú aj vlasové vlákna, ktoré sú následkom oslabenia náchylné na štiepenie a lámanie.

Alternatívou ku škodlivým sulfátom (k najčastejšie používaným patrí SLS, SLES a ALS) sú šetrné tenzidy vyrábané napríklad z kokosového oleja. Tie síce tvoria oveľa menej peny, ale nijako tým neznižujú účinok šampónu.

 

Parabény

Parabény plnia vo vlasovej kozmetike funkciu konzervačného činidla, teda ju chránia pred baktériami a konkrétny produkt má vďaka ich prítomnosti dlhšiu trvanlivosť. Tým by ale boli všetky benefity, tejto z ropy vyrábanej látky, vyčerpané. Hoci sa parabény dlhú dobu považovali za bezpečné, neskôr sa zistilo, že v tele svojim pôsobením mimikujú estrogény a môžu narúšať hormonálnu rovnováhu. Zvýšené estrogénne pôsobenie môže zapríčiniť rakovinové bujnenie.

 

Ako sa týmto zdraviu škodlivým látkam vyhnúť?

Právne predpisy EÚ a SR chránia vás ako spotrebiteľa pred nekalými obchodnými praktikami pri nákupe v rámci Európskej únie a to ako na internete, tak v kamennej predajni. Celú problematiku upravuje NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch.

Všeobecne platí, že predávajúci je povinný poskytnú vám všetky informácie potrebné na rozhodnutie. To znamená, že vás musí oboznámiť s presným zložením, dátumom spotreby a ďalej napríklad dátumom minimálnej trvanlivosti od prvého otvorenia produktu.

Pokiaľ teda budete čítať zloženie uvedené na obale produktu, nestane sa vám, že by ste si domov priniesli kozmetiku plnú sulfátov, parabénov a silikónov a iných látok, ktoré by pre vás mohli byť potenciálne nebezpečné.

 

Možno sa tak narodila, možno je to kozmetikou...

… alebo 4 dôvody, prečo dať prednosť prírodnej vlasovej starostlivosti.

1. Vlasy vyživuje do hĺbky a to úplne bez zaťaženia. Zložky prírodnej kozmetiky ako výťažky z bylín a rastlín neprechádzajú žiadnym chemickým procesom, a tak je ich účinná sila naplno zachovaná.

2. Nevysušuje pokožku hlavy, pretože ju neodmasťuje. Na rozdiel od konvenčnej kozmetiky obsahuje iba šetrné penidlá ako Disodium / Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glycinate, Lauryl glucoside alebo Decyl glucoside.

3. Problémy nemaskuje, ale skutočne rieši. Obsahuje aktívne látky, ktoré prispievajú k riešeniu špecifických problémov vlasov a vlasovej pokožky – typicky môže ísť o lámanie, štiepenie, nadmerné vypadávanie, lupiny, ekzémy, nadprodukciu kožného mazu a pod. Efekt síce nie je okamžitý, ale za to je trvalý. Naopak konvenčná kozmetika plná chémie problémy maskuje a z dlhodobého hľadiska ich zhoršuje.

4. Neškodia vášmu zdraviu a sú šetrné k prírode. Prírodná vlasová starostlivosť neobsahuje žiadne agresívne chemikálie, ktoré by mohli pri dlhodobom používaní poškodiť nielen vaše vlasy, ale aj vaše celkové zdravie z dôvodu ich absorbovania do tela cez pokožku hlavy. Navyše sú netestované na zvieratách a veľmi často sú balené do recyklovateľných obalov.

 

TipPrečítajte si náš článok s tipmi na udržanie zdravých a krásnych vlasov.

 

Dajte prírodnej kozmetike zelenú

Prírodná kozmetika obsahuje zložky prírodného pôvodu vo vysokej koncentrácii. Súčasťou sú napríklad rastlinné oleje získavané extrakciou alebo lisovaním za studena. O vaše vlasy sa starajú aj éterické oleje získavané destiláciou alebo lisovaním plodov, kvetov či listov. V kozmetike pôsobí ako vonná zložka a aj ako konzervant. V zložení kozmetiky na vlasy môžete bežne nájsť aj kvetinové vody a výťažky z rastlín či semien plné vitamínov.

 

Hrozí vám pri používaní prírodnej kozmetiky nejaké riziko?

Zatiaľ čo u konvenčnej kozmetiky je z dôvodu prítomnosti syntetických látok pomerne vysoká pravdepodobnosť podráždenia pokožky, rozvinutia kožných alergií alebo ekzémov, s používaním prírodnej kozmetiky automaticky všetky tieto dôsledky eliminujete.

Samozrejme aj pri kontakte s niektorými prírodnými zložkami (napr. konkrétnymi rastlinami) sa u vás môže objaviť neznášanlivosť, ale ani v najmenšom to nemožno porovnávať s konvenčnou kozmetikou, ktorá mnohokrát pre svoje zloženie pripomína chemický koktail.

 

To najlepšie z prírody pre vaše vlasy a pokožku hlavy

Už od roku 2017 vyvíjame prírodnú kozmetiku šetrnú k vašim vlasom, pokožke hlavy aj planéte. U nás vždy presne viete, čo používate a máte istotu, že svojim vlasom poskytujete starostlivosť nekompromisnej kvality od korienkov až ku končekom.

Niektoré z našich kozmetických produktov dokonca ocenila aj odborná porota na veľtrhu Beauty Forum, ktorý prebehol na jeseň roku 2022. VENIRA hair booster – vlasové sérum na podporu rastu vlasov vyhralo cenu v kategórii THE BEST HAIR CARE PRODUCT.

K ďalším úspechom patrí výhra Ceny redakcie v kategórii Vlasová kozmetika – Masky, starostlivosť a styling, ktorú si „odniesla“ VENIRA keratínová voda. Rovnakej pozornosti sa dostalo aj VENIRA prírodnému šampónu na podporu rastu vlasov.

Pri vývoji vlasovej kozmetiky sa inšpirujeme silou prírody a receptúru ladíme do najmenšieho detailu. Kombinujeme zložky, ktoré pôsobia synergicky, sú šetrné k vlasovej pokožke aj vlasom a prispievajú k efektívnemu riešeniu špecifických problémov, ktoré riešite. V našej ponuke nájdete všetko, čo potrebujete pre komplexnú starostlivosť o svoje vlasy, teda šampóny, kondicionéry, ale aj masky a séra.

 

Veríme, že vás dnešný článok presvedčil o tom, že z dlhodobého hľadiska sa skutočne oplatí zveriť starostlivosť o svoje vlasy do rúk prírody. Vo výsledku to nie je ani nič zložité – napríklad u nás máte istotu, že nech siahnete po ktoromkoľvek z našich produktov, nikdy nebude obsahovať sulfáty, silikóny, parabény ani iné potenciálne škodlivé látky.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

Späť do obchodu