Vápnik pre zdravý rast vašich vlasov

Určite nikto z nás vedome neubližuje svojim vlasom a nepodniká zámerné kroky na ich záhubu. Napriek tomu sa môže veľmi ľahko stať, že si nechtiac osvojíme návyky, ktoré našu hrivo práve nesvedčia, a bez toho, aby sme sa o to usilovali, škodíme jej starostlivosťou, o ktorú ani za mak nestojí. S vápnikom získate zdravé a krásne vlasy, ktoré sú snom mnohých žien aj mužov.

 

Na čo kalcium slúži?

Základným prvkom pre zdravý rast vlasov je vápnik alebo kalcium. Tento minerálny prvok sa v našom tele vyskytuje z 99% predovšetkým v kostiach a zuboch, zvyšné 1% koluje v našej krvi. Hlavným výživovým zdrojom vápnika je mlieko (aj materské) a mliečne výrobky.

Zaisťuje správne fungovanie tela, má dôležité úlohy v niekoľkých častiach tela vrátane svalovej koncentrácie, prenosu nervových impulzov, zrážanlivosti krvi či regulácii enzymatických funkcií. Jeho nedostatok v tele môže viesť k oslabeniu kostí, svalovým kŕčom či zvýšenej krehkosti nechtov a vlasov.

Na správne vstrebávanie vápnika z potravy je dôležitý aj vitamín D. Okrem toho VENIRA vitamín D prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a podieľa sa na procese delenia buniek.

 

Vápnik pre zdravé vlasy

Vápnik je jedným zo zásadných minerálov potrebných na správnu pevnosť a štruktúru vlasov. Je všeobecne známe, že sa naše vlasy skladajú z keratínu, ktorý je hlavným stavebným prvkom vlasových vlákien. Práve vápnik je tým, kto podporuje tvorbu keratínu a prispieva k vzniku silných a odolných vlasov. Tým však jeho účinky na vlasy nekončia.

Kalcium tiež pomáha zabrániť ich lámaniu a krehnutiu. Navyše zohráva dôležitú úlohu aj v prípade zdravia vlasovej pokožky, ktorú udržuje dostatočne hydratovanú a chránenú pred vonkajšími vplyvmi. Pokiaľ vápnik vo vlasovej pokožke chýba, vedie to k jej suchosti, ktorá následne vyvoláva podráždenie.

Prítomnosť vápnika vo vlasových vláknach je dôležitá aj v prípade posilňovania vlasovej štruktúry. Silné vlasy sú nielen zárukou krásy, ale tiež majú tendenciu sa menej lámať, čím budú o dosť odolnejšie. Jedným z najčastejších problémov spojených so zdravím vlasov je vypadávanie. Vápnik sa podieľa na udržiavaní zdravia vlasových korienkov, ktoré sú zodpovedné za rast nových vlasov.

 

Tip: Ak dojčíte a padajú vám vlasy, potom na vine môže byť nedostatok práve vápnika ale aj iných vitamínov. Ktoré to sú a prečo vášmu telu chýbajú? To a oveľa viac sa dozviete v našom článku.

 

Zdroje vápnika

Chcete si zaistiť dostatočný príjem vápnika? Potom je dôležité do vašej stravy začleniť potraviny bohaté na tento minerál. Medzi hlavné zdroje vápnika patria:

- mliečne výrobky v podobe samotného mlieka, syrov a jogurtov, ktoré okrem kalcia obsahujú aj ďalšie živiny, ako sú bielkoviny alebo vitamín D podporujúce vstrebávanie vápnika

- listová zelenina, ako je špenát, brokolica u ktorých je veľkou výhodou, že sa dajú konzumovať na mnoho spôsobov, a to surové v šalátoch alebo ich môžete pridať do smoothies či omáčok

- orechy a semienka teda mandle, lieskové orechy, semená sezamu alebo chia semienka sú výborným zdrojom vápnikov a ich pridaním do svojich raňajok či dezertov získate zdravý pokrm

- ryby ako je losos, sardinky a tuniak sú tiež bohaté na kalcium

- sójové produkty, ako je sójové mlieko, tofu alebo sójové bôby sú ďalšou možnosťou pre príjem vápnika a okrem toho sú vhodné pre vegánov a osoby s intoleranciou na mliečne výrobky

 

Odporúčaný denný príjem vápnika sa líši v závislosti od veku a pohlavia. Pre dospelé ženy a mužov sa obvykle odporúča príjem okolo 1000 mg vápnika denne. Pokiaľ naň nedosiahnete iba zo stravy, potom môžete zvážiť doplňovanie vápnika pomocou prípravkov stravy.

 

Čím podporiť zdravý rast vlasov?

Chcete pre svoje vlasy urobiť maximum? Aby boli krásne a zdravé, vyžaduje to komplexnú starostlivosť a predovšetkým aj správnu výživu. Okrem dostatočného príjmu vápnika je tu niekoľko ďalších spôsobov, ako podporiť rast vašich vlasov:

 

Vyvážená strava

Strava s dostatočným obsahom potrebných živín ku kľúčom na zabezpečenie zdravých vlasov. Odporúčame vám preto do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny, minerály a proteíny, vrátane širokej škály ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, orieškov a semienok či rýb.

 

Dostatok hydratácie

Nielen v letnom období ale aj po celý rok je dôležité piť dostatok vody tak, aby ste udržali vlasy a vlasovú pokožku dostatočne hydratované. Nezabúdajte na to, že nedostatok hydratácie môže viesť k lámaniu a suchým vlasom. Odporúčame vám za deň vypiť minimálne 2 litre čistej vody. Na udržanie správnej hydratácie môžete použiť aj VENIRA rozmarínovú vodu vhodnú aj pre vašu tvár.

 

Šetrné ošetrovanie vlasov

Pri vytváraní najrôznejších účesov dbajte aj na správnu starostlivosť o vlasy, aby ste minimalizovali ich poškodenie. Teda zvoľte šampón a kondicionér vhodný pre váš typ vlasov. Pokiaľ trpíte vypadávaním vlasov, potom vám môže pomôcť šampón VENIRA proti vypadávaniu vlasov s úžasnou kokosovou vôňou alebo VENIRA ochranný sprej pre vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou.

 

Pravidelné zastrihávanie končekov

Pravidelné strihanie končekov vlasov pomáha odstrániť ich rozstrapkané konce a udržať vlasy zdravé. Odporúčame vám strihať vlasy každých 6 až 8 týždňov a to o niekoľko centimetrov.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu