Jód – dôležitý minerál pre zdravie vlasov

Cítite sa často unavení a spaví? Mávate studené prsty na rukách aj nohách? Sú vaše reakcie často spomalené alebo máte dokonca pocit, že dochádza k zníženiu vašich duševných schopností? Zdá sa vám, že vaše vlasy rastú pomalšie alebo sa ich rast snáď celkom zastavil? Potom vedzte, že vášmu telu celkom určite chýba jód.

 

Čo je to jód a prečo je taký dôležitý?

Jód (lodum) je významný biogénny prvok, ktorý predstavuje nevyhnutnú súčasť našej stravy. V preklade jeho názov znamená fialový, pretože ako prvok tvoria fialové kryštáliky. Tento vzácny minerál, ktorý sa v prírode vyskytuje iba v zlúčeninách, má veľmi pozitívne zdravotné účinky na stav našej kože, nechtov, vlasov a zubov.

Z veľkej časti (približne z dvoch tretín) sa nachádza v štítnej žľaze, ako súčasť ich hormónov, ktoré ovládajú deje látkovej premeny. Jeho účinky pôsobia na celý náš organizmus. Medzi najefektívnejšie vlastnosti jódu patrí schopnosť zabraňovať ukladaniu cholesterolu v krvi, spaľovaniu prebytočného tuku a urýchleniu procesu metabolizmu, čím riadi tempo získavania energie z potravy.

Rovnako je nevyhnutný pre správny vývoj plodu a jeho intelektu, preto by naň nemali zabúdať ani nastávajúce mamičky v čase tehotenstva i jeho plánovania. Štúdie dokonca preukázali zlepšenie duševných schopností u detí, ktorým boli podávané jódové preparáty. Účinky jódu sú teda veľmi široké a jeho dostatok by mal byť nevyhnutnou súčasťou našej snahy o vytváranie rovnováhy vnútorného prostredia.

 

Ako do tela doplniť jód?

Aby sme získali do nášho tela dostatok jódu, je dôležité zaradiť do stravy všetky potraviny, ktoré sú jeho bohatým zdrojom. Medzi prirodzené zdroje jódu patria:

Morské riasy - sú jednou z najbohatších prírodných zdrojov jódu. Sú bežne používané v ázijskej kuchyni a môžu byť konzumované ako príloha alebo súčasť pokrmov.

Morské ryby - kam patrí losos, sleď, treska, tuniak a ďalšie morské ryby patria aj medzi dobrý zdroj jódu. Konkrétne losos obsahuje významné množstvo jódu a je obľúbenou voľbou medzi milovníkmi rýb.

Mliečne výrobky – niektoré výrobky, ako je napríklad mlieko, syr a jogurt, môžu obsahovať jód. Je však dôležité vyberať si kvalitné produkty.

Jodovaná soľ - jedná sa o obyčajnú kuchynskú soľ obohatenú o jód. Pridávanie jódovanej soli do jedál môže byť jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť príjem jódu v strave.

 

Tip: Jód v podobe chaluhy bublinatej nájdete aj v niekoľkých našich doplnkoch stravy. Jedná sa napríklad o VENIRA vitamíny pre tehotné ženy pre 1-3 trimester s úžasnou príchuťou čiernych ríbezlí. Ďalej je súčasťou aj VENIRA hormonálnej rovnováhy, ktorá sa podieľa na vyrovnanej hladine ženských hormónov.

 

Prírodný jód pre zdravie vlasov

Správny príjem jódu má mnoho výhod pre zdravie vašich vlasov. Jód sa podieľa na:

 

1. Podpore rastu vlasov

Ide o kľúčový minerál určený pre správny rast vlasov, pretože pomáha stimulovať a podporovať činnosť štítnej žľazy, ktorá produkuje hormóny ovplyvňujúce rast vlasov. Nedostatok jódu v strave môže viesť k spomaleniu rastu aj strate vlasov. Dostatočný príjem jódu naopak pomáha udržovať zdravý a stabilný rast vlasov.

 

Tip: Okrem tohto minerálu vám pre rast vlasov môžu pomôcť aj iné doplnky stravy a rôzne tipy a triky. Ako urýchliť rast vlasov sa dozviete v našom článku.

 

2. Zlepšenie štruktúry vlasov

Jód má taktiež priamy vplyv na štruktúru vlasov. Podporuje vlasové folikuly a dodáva im pevnosť a odolnosť proti lámaniu či štiepeniu. Pravidelný príjem jódu tak povedie k silnejším vlasom.

 

3. Ochrane pred poškodením vlasov

Jód pôsobí ako prirodzená ochrana vlasov pred vonkajšími vplyvmi, ako je nadmerné slnečné žiarenie, znečistené ovzdušie či oxidatívny stres, ktoré na nás každý deň pôsobia. Prítomnosť tohto minerálu udržuje správnu štruktúru vlasov a chráni ich pred poškodením. Okrem jódu dokáže vaše vlasy predovšetkým v letnom období vzpružiť aj VENIRA ochranný sprej pre vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou.

 

4. Zdravej pokožke hlavy

Priaznivé účinky jódu môžete zaznamenať aj pre pokožku vašej hlavy. Pri jeho nedostatočnom množstve sa môžete stretávať so suchou kožou, svrbením či podráždením. Jód prispieva k udržaniu zdravého stavu pokožky hlavy, čo je veľmi dôležité pre správny rast a kvalitu samotných vlasov.

 

 

Jód v tehotenstve

Tehotenstvo predstavuje jedinečné obdobie, v ktorom je zdravie matky aj správny vývoj plodu prioritou. Správna výživa zohráva v tomto období kľúčovú úlohu a jednou z nevyhnutných živín, ktorú by tehotné ženy nemali podceňovať, je jód. A prečo?

Jód sa zaoberá:

Správnym vývojom mozgu a nervovej sústavy plodu – tu je nevyhnutný pre samotnú tvorbu a vývoj štítnej žľazy plodu, ktorá produkuje hormóny dôležité pre rast a správny vývoj mozgu. Nedostatok jódu počas tehotenstva môže viesť k poruchám nervovej sústavy.

Prevenciou poruchy štítnej žľazy u matky – počas tehotenstva dochádza k zvýšenému zaťaženiu štítnej žľazy, pretože produkuje hormóny potrebné pre správny vývoj plodu. Nedostatok jódu u tehotnej ženy môže viesť k poruchám štítnej žľazy a mať tak negatívny vplyv nielen na plod ale aj matku.

Podporou zdravého rastu a vývoja plodu - je kľúčový pre správny rast a vývoj plodu, jeho kostí, svalov, srdca a ďalších orgánov.

 

Je dôležité si uvedomiť, že tehotenstvo je u každej ženy individuálne a môže vyžadovať špecifický prístup k strave a doplnkom stravy. Preto je vždy vhodné konzultovať správny príjem jódu s lekárom.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu