Ashwagandha: aké sú účinky tejto byliny av akej forme ju užívať?

Vedeli ste, že ashwagandha patrí k najčastejšie využívaným bylinám v ajurvédskej medicíne? O dôvod viac, prečo tomuto zázraku z ďalekej Indie venovať náležitú pozornosť.

 

Čo je to ashwagandha?

Ashwagandha, česky ašvaganda, prezývaná tiež snodárna vitania, indický ženšen alebo zimná čerešňa, je jednou z najmocnejších byliniek ajurvédskej (teda formy tradičnej indickej) medicíny, kde sa pre svoje blahodárne účinky využíva dlhšie ako 2 500 rokov. Jej využitie siaha až do staroveku, kedy bola používaná ako tonikum na posilnenie tela a predĺženie života.

Za krkolomným názvom sa skrýva robustná vytrvalá bylina, ktorej sa darí skvele v subtropických a tropických oblastiach, ale bez problémov prežije aj pri nižších teplotách do 10 °C.

 

Ašvaganda patrí do skupiny tzv. adaptogénnych rastlín

Adaptogénne rastliny nám pomáhajú s adaptáciou na nové životné podmienky a prispievajú k zvýšeniu celkovej odolnosti nášho organizmu. V tradičných kultúrach sú už po tisícročia využívané na zmiernenie stresu.

Adaptogény fungujú v tele tak, že korigujú množstvo vyplavených stresových hormónov pri stresovej situácii. Pri zvýšenej hladine kortizolu totiž môže dochádzať k potlačeniu imunitných funkcií a jeho nadprodukcia môže byť taktiež príčinou nadváhy a hormonálnej nerovnováhy.

Do skupiny adaptogénnych rastlín patrí ďalej maca peruánska. O tej sa dočítate v našich článkoch s tipmi na zmiernenie príznakov prechodu a tipmi na zvýšenie ženského libida.

 

Ashwagandha obsahuje viac ako 50 biologicky účinných látok

Jedinečné zdraviu prospešné vlastnosti jej dodávajú napríklad withanolidy, iným názvom steroidné laktóny, ktoré sa nachádzajú prevažne v koreni rastliny. Ashwagandha má vďaka ich prítomnosti antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že v tele dokáže obmedziť záškodnícku činnosť voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidačný stres.

Práve oxidačný stres je jednou z najčastejších príčin predčasného starnutia pokožky. Môže mať za následok tvorbu vrások, šedý tón pleti, rozšírenie vyrážok a ďalších nedokonalostí. Pri vlasoch zase spôsobuje ich vysúšanie a nadmerné vypadávanie.

Ashwagandha ďalej obsahuje telu prospešné aminokyseliny, ale aj vitamíny a minerálne látky.

 

Účinky ašvagandy na ľudské zdravie

Ashwagandha napomáha k/ke:

- posilnenie organizmu

- zlepšenie odolnosti voči stresu

- zníženie úzkosti a depresie

- zníženie príznakov únavy

- zvýšenie vytrvalosti, fyzickej výdrže a svalovej hmoty

- zlepšenie koncentrácie a kognitívnych funkcií

- posilnenie imunitného systému po chorobe

- zlepšenie funkcie štítnej žľazy

- stabilizáciu hladiny cukru v krvi

- normálne činnosti kardiovaskulárneho systému

- zníženie zápalov v tele

- zníženie degenerácie mozgových buniek

- zdravému spánku

- udržanie správnej hladiny a rovnováhy látok v tele

- normálnemu menštruačnému cyklu

- hormonálna rovnováha

- zvýšenie libida

- zlepšenie sexuálnych funkcií

- zvýšenie plodnosti

- zvýšenie hladiny testosterónu u mužov

 

V akej forme a v akom množstve ashwagandhu najlepšie užívať?

Ashwagandha sa pestuje prevažne pre koreň, ktorý sa po zbere suší a následne drví na jemný prášok. V tejto podobe sa pije rozpustený vo vode, ale pre lepšiu chuť sa dá zmiešať s mliekom a medom.

Z snodárnej vitánie sa ďalej využívajú jej listy, ktoré sú bohaté na železo a skvele sa hodia na prípravu bylinného čaju. Jej typicky žlté kvety sú zase dobre známe pre svoje močopudné a afrodiziakálne účinky.

Najčastejšie sa odporúča užívať dávku 300 až 600 mg denne. K dostaniu sú čaje, sypké prášky a praktické kapsule. My vám na užívanie odporúčame štandardizovaný extrakt, ktorý na rozdiel od sušeného prášku obsahuje väčšie množstvo účinných látok. Konkrétne náš prírodný doplnok stravy VENIRA ashwagandha obsahuje v každej kapsuli 500 mg extraktu z ashwagandhy, z čoho 25 mg (5 %) patrí prospešným withanolidom.

 

Ako dlho a kedy ashwagandhu užívať?

Účinky ashwagandhy nenastupujú hneď, ale prejavujú sa až po pár týždňoch pravidelného užívania. Ashwagandhu je teda potrebné užívať najmenej štyri až šesť týždňov. Zhruba po troch mesiacoch užívania je vhodné dať si na nejaký čas pauzu.

Pokiaľ zvolíte naše prírodné kapsule VENIRA ashwagandha, užívajte jednu denne. Jedná sa o prehĺtateľné kapsule, ktoré je nutné zapiť dostatočným množstvom tekutín. Pre dobrú vstrebateľnosť by sa mali užívať spoločne s jedlom. Odporúčame neprekračovať dennú odporúčanú dávku, pretože by ste si mohli privodiť zažívacie problémy. 

 

A ako je to s dobou užívania ašvagandy?

Výhodou ashwagandy je, že ju môžete užívať ráno aj večer. Záleží len na vašom individuálnom zámere. Zvolený časový rámec potom odporúčame dodržiavať po celú dobu trvania kúry.

V skorých hodinách bude ashwagandha prínosom pre koncentráciu a potlačenie negatívnych podnetov prenikajúcich do mozgu. Jej večerné užívanie zase podporí kvalitu spánku a obmedzí prebúdzanie pred zazvonením budíka.

 

 Kombinácia ašvagandy s ďalšími vitamínmi a liekmi

Ďalej je dobré spomenúť, že ašvagandu môžete užívať s bežnými doplnkami stravy, ako je napríklad vitamín C, horčík alebo multivitamín.

Pokiaľ trpíte akýmkoľvek ochorením alebo užívate lieky, je nevyhnutné konzultovať užívanie ašvagandy s lekárom.

Prosíme myslite na to, že užívanie ašvagandy nie je vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, ani pre deti.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu