4 tipy, ako zmierniť príznaky prechodu

Ako spoznať, že ste v prechode a ako si od nepríjemných príznakov menopauzy uľaviť bez chémie? To, a oveľa viac, sa dozviete v dnešnom článku venovanom všetkým ženám, ktoré sa chcú cítiť skvele v každom veku a za každej situácie.

 

Čo je menopauza?

Menopauza, klimaktérium, alebo ľudovo ženský prechod, je biologický proces označujúci koniec plodnosti žien stredného veku. Toto obdobie možno tiež charakterizovať ako trvalú a úplnú zástavu menštruácie.

Aj keď je menopauza úplne prirodzenou súčasťou života každej ženy, jej nástup je úplne individuálny. Obvykle prichádza u žien vo veku medzi 48 až 55 rokom av priemere trvá dva až päť rokov.

 

Čo sa pri menopauze deje v ženskom tele?

V období prechodu z plodnej fázy do neplodnej, dochádza v tele k poklesu produkcie ženského hormónu estrogénu vo vaječníkoch.

 

Menopauza verzus perimenopauza

V súvislosti s touto tematikou rozlišujeme termín menopauzálny prechod alebo aj perimenopauza, ktorý označuje obdobie medzi reprodukčným vekom a skutočnou menopauzou. Mätúce potom pre vás môže byť to, že príznaky oboch biologických procesov sú si veľmi podobné. V oboch prípadoch totiž prídete o menštruáciu. Avšak až v momente, keď tento stav pretrváva rok, hovoríme o menopauze.

 

 

Zvyčajné symptómy ženskej menopauzy

Čím skôr spoznáte, že u vás nastáva menopauza, tým väčšiu šancu na zmiernenie príznakov máte. Ako teda spoznať, že skutočne prichádza?

Hormón estrogén ovplyvňuje v ženskom tele najrôznejšie procesy. S jeho poklesom sa tak spája:

- nepravidelný menštruačný cyklus a postupné vymiznutie menštruácie

- strata libida

- návaly tepla

- nadmerné potenie

- nespavosť

- priberanie na váhe

- bolesti hlavy

- brnenie končatín

- bolesti na hrudi

 

Pri menopauze sa môžu u niektorých žien objaviť problémy psychického charakteru. Môže vás sužovať náladovosť, nervozita, podráždenosť a plačlivosť. Nezriedka môžu tieto problémy vyústiť do depresie.

Aj keď vyššie spomínané príznaky môžu pôsobiť hrozivo, v zásade nie sú životu nebezpečné. Až tretina žien dokonca žiadne z vedľajších symptómov prechodu nepociťuje. A pokiaľ práve vy také šťastie nemáte, snažte sa k menopauze pristupovať ako k novej životnej etape. Zvládnuť jej nepríjemné symptómy vám pomôžu naše praktické tipy nižšie.

 

4 tipy, ako zmierniť príznaky menopauzy bez chémie

1. Upravte svoj jedálniček

Pokiaľ ste boli zvyknuté jesť čo hrdlo ráči, počítajte s tým, že ak sa chcete stále vojsť do svojich obľúbených šiat, drobným zmenám vo svojom jedálničku sa nevyhnete. Telo totiž reaguje na pokles estrogénu ukladaním tukov, pretože tukové tkanivo produkuje estrogén aj naďalej.

Rovnú ale zabudnite na drastické diéty, ktoré prináša iba krátkodobý účinok av konečnom dôsledku budete kvôli jo-jo efektu vážiť ešte viac, než pred začiatkom diéty.

Miesto obmedzovania v podobe diét stavte na pravidelné stravovanie. Jedzte v menších porciách zhruba päťkrát denne. Ku každému jedlu si pripravte porciu ovocia alebo zeleniny, pretože obsahujú dôležité vitamíny a antioxidanty. Svoj jedálniček rozšírte o sóju, morské plody, strukoviny, za studena lisované rastlinné oleje, morčacie, králičie a kuracie mäso.

Na záver chceme pripomenúť, že fajčenie, alkohol, kofeín, fast-food, silne korenené jedlá, cukrovinky, údeniny ani vyprážané jedlá do zdravého stravovania nepatria. Samozrejme si stále môžete dopriať, čo máte rady, ale vždy s mierou.

 

2. Užívajte doplnok stravy, ktorý simuluje účinky estrogénov

VENIRA menopauza je unikátny komplex 11 účinných látok pričom každá kapsula obsahuje 8 % izoflavónov (= najznámejšia skupina fytoestrogénov), ktoré kompenzujú klesajúcu hladinu estrogénov, a tým prispievajú k redukcii ťažkých prejavov klimaktéria, ktoré ženám znepríjemňujú každodenný život.

VENIRA menopauza obsahuje ďalej vitamín C, B5, B6, ženský ženšen, materskú kašičku, včelí peľ, tolicu lucernu, prasličku roľnú, špargľu hroznovitú a pivonku čínsku, ktoré spoločne:

- prispievajú k zvýšeniu libida

- udržujú normálnu činnosť urogenitálneho systému žien

- účinne bojujú proti návalom tepla, zmenám nálad a nočnému poteniu

-zabraňujú únave a zvyšujú energiu

- podporujú správnu funkciu nervového systému

- chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi

 

3. Stavte na prírodnú silu byliniek

Pozvite si na pomoc zázraky prírody, ktoré majú tú moc zmierniť príznaky, alebo ich dokonca úplne potlačiť. Aké bylinky patria k pomocníkom, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť?

Ľubovník bodkovaný – vďaka tomu, že prispieva k relaxácii a uvoľneniu, môže zlepšiť kvalitu spánku. Priaznivo ovplyvňuje aj duševnú pohodu a emočnú stabilitu, čím prirodzene ovplyvňuje náladu žien.

Kotvičník zemný – bylinka s mimoriadnymi účinkami, ktorá si našla svoje miesto v ajurvédskej medicíne. Podporuje pohlavné orgány a hormonálnu aktivitu ako správnu funkciu reprodukčného systému a močovej sústavy. Ďalej prispieva k zníženiu príznakov menopauzy ak zvýšeniu libida. Je súčasťou kapsúl VENIRA sex booster.

Maca peruánska - ako SUPERpotravina podporuje plodnosť, vytrvalosť, vitalitu a účinne napomáha zvyšovať libido. Podieľa sa aj na vyrovnaní hladiny hormónov, rovnako ako na udržaní celkového fyzického a duševného zdravia.

Vitánia snodárna (= ženšen pravý) – bylina tradične používaná v ajurvédskej medicíne. Je známa predovšetkým pre svoje adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že telu pomáha lepšie sa prispôsobovať a zvládať stresové podnety. Ženšen sa podieľa aj na podpore fyzickej a duševnej energie. Nájdete ju v doplnku stravy VENIRA ženská harmónia.

Špargľa hroznovitá – v období klimaktéria podporuje vitalitu žien, duševnú pohodu, vyššiu odolnosť proti stresu a kvalitnejší spánok.

Angelika čínska (ženský ženšen) – napomáha udržiavať rovnováhu ženských hormónov, vrátane estrogénov. Podporuje lepší obeh krvi, čo je dôležité na zachovanie zdravia a vitality ženského tela. Nájdete ju v našich prírodných kapsulách VENIRA menopauza.

Ashwagandha - napomáha udržiavať správnu hladinu a rovnováhu látok v našom tele. Posilňuje imunitný systém, zlepšuje spánok a má pozitívny vplyv na náladu. Okrem toho obsahuje látky, ktoré zvyšujú silu, výdrž a energiu a naopak znižujú stres a úzkosť.

 

4. Neprestávajte sa hýbať

Viete, ako sa to hovorí, v zdravom tele, zdravý duch. Nie je teda náhoda, že ženy, ktoré si doprajú pravidelný pohyb (ideálne na čerstvom vzduchu) zvládajú menopauzu oveľa lepšie.

Pravidelný pohyb vám pomôže odbúrať tuky, podporí rast svalovej hmoty a taktiež spevníte svoje telo a kostru. Hľadajte aktivity, ktoré vám prináša radosť a nie sú pre vás príliš náročné. Pokiaľ ste do dnešného dňa neboli zvyknuté na pravidelný pohyb, začnite prechádzkami, plávaním a jazdou na bicykli. Intenzitu potom môžete postupne zvyšovať.

Pokiaľ milujete skupinové lekcie a už ste vo veku, kedy začína hladina estrogénov vo vašom tele klesať, odporúčame vám vyskúšať hormonálnu jogu. Tá je zameraná na vybalansovanie hormónov v tele a obmedzenie príznakov menopauzy.

 

Zatiaľ je pre vás menopauza ďalekou budúcnosťou?

V takom prípade je tým najlepším, čo môžete urobiť pre svoje telo, prevencia. Jedzte zdravo, konzumujte bylinky, pravidelne cvičte, choďte na masáže, vyvarujte sa stresu, neprepínajte sa v práci a robte veci, ktoré vás robia šťastnými. Vďaka preventívnemu pôsobeniu pre vás zmeny, ktoré menopauza prináša, nebudú zdrojom takých ťažkostí a celé obdobie zvládnete prekonať s ľahkosťou sebe vlastnou.

Zatiaľ sa vám nedarí nájsť tú správnu harmóniu? Vyskúšajte náš prírodný doplnok stravy VENIRA ženská harmónia, ktorý dokáže u žien v období menštruácie, puberty či prechodu dosiahnuť vnútorný súlad a emocionálnu stabilitu.

 

Stále váhate, či je to skutočne menopauza?

V tom prípade vám odporúčame navštíviť vášho gynekologického lekára, ktorý podľa výsledkov krvných testov zistí hladiny hormónov v tele. Prípadne si môžete zakúpiť voľnopredajný test, ktorý odhalí menopauzu z vášho moču.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu