L-tyrosín: bojovník za vaše vlasy

Dokonalá hriva krásnych a zdravých vlasov je snom snáď každej ženy. Hovorí sa, že vlasy tvoria až 60% celkového vzhľadu. Pokiaľ nie sme so svojim zovňajškom spokojní, ovplyvňuje to naše sebavedomie a celkové vystupovanie v spoločnosti. Pýtate sa, ako dosiahnuť tento ideál? Okrem správnej starostlivosti a vhodných vlasových produktov zohráva kľúčovú úlohu aj strava a dostatočný príjem živín. Jednou z nich je práve L-tyrosín. Ako môže pomôcť vašim vlasom a čo je to za látku? V článku sa dozviete všetko potrebné k tomuto bojovníkovi za vaše vlasy.

 

Čo je L-tyrosín?

Pokiaľ máte psychicky náročnejšiu prácu, bývate často v nervovom vypätí a bojujete navyše s vypadávaním vlasov, potom potrebujete do svojho tela dostať látku L-tyrosín, čo je aminokyselina, ktorá hrá veľmi dôležitú úlohu pri zvládaní stresu.

Ide o látku prirodzene sa vyskytujúcu v našom tele, ktorá sa podieľa hneď na niekoľkých procesoch v našom organizme. Jej význam spočíva v schopnosti sa premeniť na dôležité neurotransmitery, ako je dopamín, noradrenalín a adrenalín. Tieto látky potom pomáhajú k správnemu fungovaniu mozgu a nervovej sústavy.

Okrem toho majú vplyv na ďalšie zdravotné problémy, ako je napríklad nespavosť, úzkosti a depresie. Doplnením tohto preparátu do vášho tela zvýšite svoju telesnú a duševnú výkonnosť, podporíte motiváciu, nadšenie a kreativitu a niektorí jedinci dokonca udávajú, že po užití mávajú lepšiu náladu a väčšiu radosť zo života.

Tip: Prečítajte si aj o ďalšej aminokyseline a ich účinkoch potrebných pre rast a zdravie vlasov, ktorou je L-cysteín.

 

 

L-tyrosín a zdravie vlasov

Možno si hovoríte, čo má táto aminokyselina spoločného so zdravím vlasov. Odpoveď je tu pomerne jednoduchá. L-tyrosín má tiež vplyv na tvorbu melanínu, čo je pigment určujúci farbu kože a vlasov. Pri nedostatku L-tyrosínu môže dôjsť k postrádaniu melanínu, čo môže mať za následok šednutie či rednutie vlasov, krehkosť a ich ľahké lámanie a postupne viesť až k ich strate.

Výživové doplnky obsahujúce túto kľúčovú aminokyselinu, dokážu zabrániť plešateniu a výrazne redukovať stres. Ďalej je L-tyrosín kľúčovou zložkou pre rast a silu vlasov. Vlasy sú tvorené keratínom, ktorý je proteínovou látkou a na jej tvorbu je potrebné dostatočné množstvo aminokyselín, medzi ktoré patrí práve aj L-tyrosín.

L-tyrosín sa podieľa aj na udržiavaní zdravých vlasových folikulov. Ide o malú štruktúru umiestnenú pod povrchom pokožky hlavy, ktorá je zodpovedná za správny rast vašich kaderí. Táto aminokyselina prispieva k ich zdraviu, čím zaisťuje, že vaše vlasy budú silné a odolné.

Vďaka svojej úlohe v syntéze proteínov prispieva k hladkému povrchu vlasov, udržaniu zdravého prostredia pokožky hlavy, čo je dôležité pre správny rast vlasov a prevenciu ďalších problémov, ako sú lupiny či podráždenie.

 

 

Aké sú prírodné zdroje L-tyrosínu?

L-tyrosín tiež prirodzene nájdeme hneď v niekoľkých rôznych potravinách, jedná sa o:

- mäso, ako je hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie

- ryby, medzi ktoré patrí losos, tuniak, sardinky a sleď

- mliečne produkty, teda samotné mlieko, jogurt, tvaroh a syry

- strukoviny, ako sú sójové bôby, šošovica, fazuľa a hrach

- orechy a semienka v podobe mandlí, lieskových orechov, slnečnicových a sezamových semien

- v ovocí ho nájdeme prevažne v avokáde

 

Pokiaľ sa vám nedostáva dostatočné množstvo L-tyrosínu prirodzenou cestou, môžete zvážiť aj užívanie doplnkov stravy obsahujúcich túto aminokyselinu. Je obsiahnutá aj v našom bestselleri, teda v kapsuliach VENIRA PREMIUM pre vlasy, nechty a pleť, ktoré dodávajú vlasom, nechtom i pokožke všetky potrebné vitamíny a minerály.

Nájdeme ju aj v kapsuliach VENIRA brain booster, ktoré prispievajú k prísunu energie, k lepšej koncentrácii a pamäti či znižujú mieru únavy a vyčerpania.

 

Aké ďalšie aminokyseliny potrebujú vlasy pri vypadávaní?

Pridali ste do vašej stravy potraviny s aminokyselinou L-tyrosín alebo ste vyskúšali doplnky stravy s jej obsahom, ale stále vám vypadávajú vlasy? Potom vášmu telu môžu chýbať aj ďalšie potrebné aminokyseliny.

 

L-cysteín

Táto aminokyselina zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe keratínu. Podiel L-cysteínu na vypadávaní vlasov spočíva v jeho schopnosti posilniť a podporiť rast vlasov.

 

L-metionín

Je aminokyselina, ktorá je tiež súčasťou keratínu a podporuje tak tvorbu zdravých vlasov. S antioxidačnými vlastnosťami chráni vlasy pred škodlivými radikálmi. V kapsulách VENIRA pre vlasy, nechty a pleť túto aminokyselinu taktiež nájdete.

 

L-arginín

Jej úlohou je rozširovať krvné cievy a zlepšovať prietok krvi. Dobrý krvný obeh je totiž dôležitý na zásobovanie vlasových folikulov živinami a kyslíkom, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast vlasov. Lepšie prekrvenie tlmí aj vypadávanie vlasov. Prostredníctvom VENIRA bezoplachového kondicionéra s obsahom arginínu dokonale regenerujete a obnovíte poškodené vlasové vlákna.

 

L-lyzín

Zlepšuje absorpciu železa v tele, ktoré je dôležité na dodávanie kyslíka do vlasových folikul. L-lyzín je známy aj svojimi schopnosťami posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred zápalmi vedúce k padaniu kaderí.

 

L-prolín

Vie zadržiavať vlhkosť a podporovať hydratáciu pokožky hlavy, ktorej nedostatok vedie k suchej koži, čo môže negatívne ovplyvniť samotný rast vlasov. L-prolín má tiež schopnosť podporovať hojenie a regeneráciu tkanív, to môže byť prospešné najmä pre podráždenú pokožku hlavy.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu