Curly Girl metóda: Čo to je a pre koho je vhodná?

V našom nedávnom článku sme s vami zdieľali tipy na starostlivosť o vlnité a kučeravé vlasy. Dnes na túto tému nadviažeme a spoločne si posvietime na svetovo populárnu Curly Girl metódu. Čo myslíte, podľahnete jej aj vy?

 

Čo je to Curly Girl metóda

Curly Girl metóda, ktorá je medzi zasvätenými známa pod skratkou CGM, označuje novodobý prístup k starostlivosti o vlnité a kučeravé vlasy.

Cieľom je podporiť krásu vĺn a kučier a prebudiť ich k životu vďaka definícii ich prirodzenej štruktúry. CGM potom ponúka ucelený návod starostlivosti od umývania až po styling, ktorý vás dovedie k hydratovaným, lesklým a dokonale definovaným kučerám. Než si predstavíme jednotlivé kroky, poďme si priblížiť, kde sa táto metóda vzala.

 

História Curly Girl metódy

Za Curly Girl metódou stojí Lorraine Massey, kaderníčka z Veľkej Británie, ktorá robí hrubú čiaru za utláčaním vlnitých a kučeravých vlasov. Našťastie pre nás zaznamenala celý koncept Curly Girl vo svojej rovnomennej knihe, a my tak vďaka nej získavame podrobný návod, ako nahradiť doterajšie nezdravé návyky a nechať vyniknúť prirodzenej kráse svojich vlniek a kučier.

 

Pre koho je Curly Girl metóda vhodná?

Pokiaľ máte prirodzene vlnité alebo kučeravé vlasy, tak práve pre vás! Curly girl metóda vás naučí, ako vyťažiť potenciál svojich vlasov skutočne naplno a naozaj nezáleží na tom, či sa vám vlasy vlnia len ľahko, alebo máte veľmi objemné kučery.

Nie ste si istí tým, či svoje vlasy môžete považovať za vlnité? Pomôže vám jednoduchý test! Umyte si vlasy bežným spôsobom a ešte mokré ich premačkajte od končekov smerom ku korienkom. Potom ich nechajte bez použitia akéhokoľvek stylingového prípravku uschnúť. Potom už stačí obyčajný pohľad do zrkadla, aby ste sa presvedčili o tom, či máte vlasy vlnité alebo rovné.

Tip: Zistite viac o rozdieloch medzi vlnami a kučerami v našom článku.

 

Môže Curly Girl metóda rozvlniť rovné vlasy?

Pokiaľ sú vaše vlnky výsledkom pravidelného kulmovania alebo používania natáčok, ale inak máte prirodzene rovné vlasy, bohužiaľ ani pri dodržiavaní všetkých krokov CGM ich nerozvlníte. Vlnenie vlasov je totiž dané tvarom folikulov, z ktorých vlasy rastú, a ich tvar sa žiadnym spôsobom ovplyvniť nedá.

 

Starostlivosť o vlnité a kučeravé vlasy podľa Curly Girl metódy

1. Vlasová starostlivosť podľa Curly Girl metódy

Pri každom umývaní použite šampón pre kučeravé vlasy kombinujúce účinky vybraných prírodných extraktov a ďalších jemných zložiek tak, aby vaše kadere vyzerali úžasne a vy sa cítili najlepšie, ako je to len možné. Obsiahnutý extrakt z ľanového semienka redukuje krepatenie vĺn a predlžuje ich výdrž, marhuľový olej zase udržuje ich dostatočnú hydratáciu. Aktívna látka Emolid CC zase ponúkne dokonalú starostlivosť vašej vlasovej pokožke, ktorú zmäkčuje a zvláčňuje.

Ďalším produktom, ktorý by ste nemali zabudnúť pri žiadnom umývaní je prírodný kondicionér pre kučeravé vlasy, ktorý ich vyživí a podporí v prirodzenej regenerácii. V jeho zložení nájdete celkom 20 účinných ingrediencií vrátane hydrolyzovaného keratínu, ktorý posilňuje vlasovú štruktúru a zvyšuje jej odolnosť voči poškodeniu. Ďalej podporuje pružnosť vlasov a obnovuje poškodené vlasové vlákna.

 

2. Umývanie vlasov podľa Curly girl metódy

Najprv svoje vlasy pripravte na nové poriadky tým, že ich dôkladne vyčistíte od minerálov, chlóru a ťažkých kovov. Na to môžete využiť šampón bez silikónov, ale so sulfátmi – túto požiadavku spĺňajú obvykle mužské kozmetické produkty 2v1. Tento krok je dôležitý pre odstránenie všetkých usadenín, ktoré by bránili v absorpcii hydratačných a výživných zložiek obsiahnutých v produktoch vhodných pre vlnité a kučeravé vlasy, takže raz vám to vaše vlasy odpustia. Ďalej už používajte iba prírodnú vlasovú starostlivosť bez silikónov, sulfátov a parabénov. Ako postupovať?

Svoje vlasy dôkladne prepláchnite a až budú nasiaknuté vodou, aplikujte šampón na vlasovú pokožku. Pre jeho precíznu aplikáciu odporúčame použiť stimulujúcu masážnu kefu, ktorá prekrvuje pokožku hlavy, podporuje prirodzený rast vlasov a pomáha k efektívnejšiemu vstrebávaniu účinných látok z vlasovej starostlivosti. Potom vlasy zmyte a postup opakujte ešte raz.

Po umytí vlasov šampónom z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu a pokračujte aplikáciou kondicionéra do končekov a na dĺžky. Potom vlasy dôkladne prečešte a nechajte pôsobiť po odporúčanú dobu.

Po uplynutí doby pôsobenia dajte hlavu do predklonu, do dlaní si napustite vodu a potom postupne každý prameň od končekov pokrčí smerom k vlasovej pokožke. Týmto podporíte hydratáciu svojich vlasov a definíciu vĺn a kučier.

Na záver umývanie vlasy dôkladne opláchnite teplou vodou. Až z nich dostanete všetky zvyšky produktov, záverečné opláchnutie vykonajte studenou vodou. Tým zatiahnete vlasové vlákna, uzamknete v nich hydratáciu a uhladíte ich povrch. Vlasy po umytí nijako nedrhnite!

 

3. Česanie vlasov podľa Curly Girl metódy

Je veľmi dôležité, aby ste prestali s česaním svojich kučeravých vlasov na sucho. Suché kučery sú veľmi náchylné na poškodenie – narušíte povrch vlasov, polámete ich a podporíte nežiaduce krepovatenie. Navyše tým prichádzate o krásne definované kučery.

Hrebeň je ideálny použiť vo chvíli, keď sú vaše vlasy mokré a nasiaknuté kondicionérom. Pri samotnom česaní potom postupujte vždy v smere od končekov ku korienkom. Pokiaľ to ide stuha, pridajte trochu kondicionéra.

 

4. Styling vlasov podľa Curly Girl metódy

Styling sa oplatí vykonávať na vlasoch dostatočne nasiaknutých vodou – to znamená bezprostredne po umývaní.

Prípravky môžete nanášať v predklone – ľahšie si tak udržíte cestičku na svojom mieste a uchováte tvar vĺn, ktoré ste pracne definovali už počas umývania. Záleží ale samozrejme na tom, aký typ vlnitých a kučeravých vlasov máte. Kučery pripomínajúce prstienky alebo špirálu bude jednoduchšie upravovať prameň po prameni, čo by sa v predklone robilo ťažko.

V tejto fáze starostlivosti o vlasy môžete nanášať najrôznejšie peny, krémy a gély, ktoré fungujú ako aktivátory vĺn alebo podporujú objem vlasov. Vždy ich ale najprv rozotrite v dlaniach a až potom aplikujte na vlasy.

 

5. Vysušenie vlasov podľa Curly Girl metódy

Po umývaní a stylingu si zviažte vlasy do turbanu - ale tentoraz bez použitia froté uteráka, ktorý by mohol vaše kučery poškodiť a spôsobiť krep.

Na pomoc si vezmite uterák z mikrovlákna, alebo ešte lepšie staré bavlnené tričko - ideálne z pánskeho oddelenia. Vďaka širokým rukávom sa vám bude dobre viazať okolo hlavy. Z takého trička si potom jednoducho vytvoríte čiapku, ktorá pojme prebytočnú vlhkosť z vašich vlasov.

Po pár minútach (maximálne desiatich) tričko zložte a pustite sa do fénovania s difuzérom. Pred tým ale ešte naneste tepelnú ochranu. Pri fénovaní nastavte strednú teplotu a intenzitu a až vaše vlasy ľahko preschnúť, oboje stiahnite na najnižší stupeň. S fénovaním pokračujte až do momentu, kým budú vaše vlasy suché na 80–90 %. Bezprostredne po vysušení do vlasov nesiahajte, aby ste si pracne definované vlny nezničili.

 

6. Prebudenie do krásy podľa Curly Girl metódy

Ak sa nechcete budiť s vysušenými a elektrizujúcimi vlasmi, pred spaním ich zopnite hodvábnou gumičkou na temene hlavy. Potom pridajte hodvábnu obliečku na vankúš, ktorým svoje vlasy ochránite pred nežiaducim krepatením a strapatením. Vankúš môžete nahradiť hodvábnou čiapočkou, ktorá vám skvele poslúži aj pri cestovaní.

 

Ako dlho CGM trvá a ako začať?

Pripravte sa na dlhý beh, ktorého dĺžka sa bude odvíjať od toho, ako veľmi ste dávali svojim vlasom zabrať. Ak ste ich mnoho rokov farbili a používali vlasovú starostlivosť plnú chémie, zmena bude skôr pozvoľná. Napriek tomu okamžite uvidíte, ako sa vaše vlnky a kudrlinky prebúdza k životu a vaša koruna krásy vyzerá deň odo dňa lepšie.

No a ako začať? Zo všetkého najskôr si objednajte vlasovú starostlivosť pre vlnité a kučeravé vlasy. S prvými zmenami ale určite nemusíte čakať až do chvíle, kým vám balíček s novou kozmetikou dorazí.

Ešte dnes svoje vlasy môžete prestať:

- farbiť

- žehliť a kulmovať

- česať na sucho

- umývať príliš často a príliš horúcou vodou

- fénovať horúcim vzduchom

- vysúšať froté uterákom

 

Tip na záver

Pokiaľ sú vaše vlasy v dôsledku predchádzajúcej nevhodnej starostlivosti jemné a lámavé alebo vás trápi ich pomalý rast, odporúčame vám nasadiť náš bestseller – VENIRA PREMIUM kapsule pre vlasy, nechty a pleť. Ide o prírodný doplnok stravy s obsahom 20 aktívnych látok podporujúcich udržanie normálneho stavu nechtov, vlasov a kože.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu