Ako sa správne starať o vlnité a kučeravé vlasy?

Máte prirodzene vlnité alebo kučeravé vlasy, ale neviete, ako sa o ne správne starať, aby ste nechali naplno vyniknúť ich kráse? Inšpirujte sa dnešným článkom, v ktorom vám poradíme, ako svoje vlasy rozvlniť a zabrániť nežiaducemu krepovateniu. Na začiatok si ale poďme urobiť poriadok v terminológii.

Aký je rozdiel medzi vlnami a kučerami?

Vlny

Tento typ sa nachádza niekde na pomedzí rovných a kučeravých vlasov. Podľa toho, ako veľmi sa vlní (obvykle do tvaru písmena S) ich môžeme rozdeliť na tri samostatné kategórie.

Vlnité vlasy môžu byť:

1. rovné pri korienkoch a vlnité skôr od uší ku končekom (2A)

alebo

2. rozdelené do voľne splývavých rozvlnených prameňov, ktoré svojím tvarom pripomínajú písmeno S (B2)

alebo

3. vlnité po celej svojej dĺžke (C2)

 

Kučery

Kučeravé vlasy sú na rozdiel od tých vlnitých veľmi objemné a jasne tvarované. Dajú sa rozdeliť do troch samostatných kategórií.

Kučeravé vlasy sú v každom prípade jasne definované, ale jednotlivé kučery sa líšia svojou veľkosťou. Môžu byť:

1. väčší v tvare písmena S (3A)

alebo

2. menšie pripomínajúce prstienky (3B)

alebo

3. tesné v tvare špirály s priemerom obyčajnej ceruzky (3C)

 

Nedivte sa, ak vaše vlasy zodpovedajú viacerým typom. Niektoré pramene môžu byť napríklad 3A a iné zase 3B. Je to úplne bežné.

 

Kučeravé vlasy a krepovatenie

Najväčšou slabinou vlnitých a kučeravých vlasov je sklon ku krepateniu. Ako mu zabrániť?

V prípade, že máte vlnité vlasy, radšej sa vyvarujte kozmetike pre afro. Taká by vaše vlasy zaťažila, a tým pádom by sa rýchlejšie mastili a postrádali objem. Používajte radšej stylingové produkty proti krepovateniu s uhladzujúcim účinkom – napríklad prírodné gély s ľahkou konzistenciou, peny alebo aktivátory vĺn.

Naopak u kučeravých vlasov sa oplatí siahnuť po stylingovom želé, fixačnej pene a hydratačnom kréme.

 

Ako spoznať, čo vašim vlasom chýba?

Vychádzajte jednoducho z toho, ako vaše vlasy vyzerajú po umytí.

Na prvý pohľad sú suché a ľahko sa strapatia? Také vlasy postrádajú pružnosť, k čomu dochádza vplyvom nedostatočnej hydratácie.

Sú rozstrapkané a vlny vám nedržia ani nepružia? Buď sú nadmerne hydratované, alebo vinou tepelných zásahov a chemických procedúr prišli o svoje stavebné jednotky, a teda postrádajú proteín.

Pokiaľ sú vaše vlasy elastické, ale po napnutí sa opäť vrátia do pôvodného stavu, znamená to, že sú zdravé a doprajete im starostlivosť, akú skutočne potrebujú. Tlieskame.

 

Vlasová starostlivosť pre vlnité a kučeravé vlasy bez sulfátov, silikónov a parabénov

So znížením krepovatenia vám ďalej pomôže šampón pre kučeravé vlasy s obsahom 22 prírodných zložiek, ktoré skrotia vaše divoké kučery na očarujúce vlny.

Exkluzívne zloženie šampónu pre kučeravé vlasy kombinuje vybrané prírodné extrakty a ďalšie jemné zložky tak, aby vaše kadere vyzerali úžasne a vy sa cítili najlepšie, ako je to len možné. Obsiahnutý extrakt z ľanového semienka predlžuje výdrž vĺn a marhuľový olej udržuje ich dostatočnú hydratáciu. Aktívna látka Emolid CC zase ponúkne dokonalú starostlivosť vašej vlasovej pokožke, ktorú zmäkčuje a zvláčňuje.

Pre precíznu aplikáciu šampónu odporúčame použiť stimulujúcu masážnu kefu pre vlasovú pokožku. Ta prekrvuje pokožku hlavy, podporuje prirodzený rast vlasov a pomáha k efektívnejšiemu vstrebávaniu účinných látok z kozmetických prípravkov.

Po umytí vlasov šampónom z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu a pokračujte aplikáciou prírodného kondicionéra pre kučeravé vlasy, ktorý ich vyživí a podporí v prirodzenej regenerácii. V jeho zložení nájdete celkom 20 účinných ingrediencií vrátane hydrolyzovaného keratínu, ktorý posilňuje vlasovú štruktúru a zvyšuje jej odolnosť voči poškodeniu. Ďalej podporuje pružnosť vlasov a obnovuje poškodené vlasové vlákna.

Dôležité je, že ani jeden z vyššie popísaných produktov neobsahuje žiadne škodlivé látky, ktoré by vaše vlasy vysušili a narušili ich štruktúru. Prečítajte si u nás na blogu viac o tom, prečo je prírodná vlasová starostlivosť bez sulfátov, silikónov a parabénov vždy lepšou voľbou.

 

Styling vlnitých a kučeravých vlasov

Vlnité a kučeravé vlasy môžete samozrejme z času na čas upraviť do rovná, ale my vám odporúčame skôr podporiť ich prirodzený tvar. S tým vám pomôžu vhodne zvolené stylingové prípravky (gél, tužidlo, krém na vlny) a vlasový fén s difuzérom, pri ktorom nastavte strednú teplotu a strednú intenzitu fúkania. Na vlasy samozrejme vždy aplikujte ochranu pred vysokými teplotami.

A ako je to s česaním? Svoje vlasy učešte pri umývaní po aplikácii kondicionéra a potom pred fénovaním, keď sú vlasy ešte stále mokré.

V dňoch, kedy si vlasy neumývate, ich nečešte za sucha, pretože by ste tak prišli o krásne definované vlny a prispievali k ich poškodeniu.

 

Už ste počuli o curly girl metóde?

Curly girl metóda, skrátene CGM, spočíva v správnom výbere produktov a vhodnej starostlivosti o kučeravé vlasy s cieľom podporiť ich prirodzený tvar. V prvom rade ide teda o rešpekt toho, čo vaše vlnité/kučeravé vlasy naozaj potrebujú.

Curly girl metóda je postavená na niekoľkých základných princípoch vypísaných nižšie.

Podporuje sa prirodzený tvar vlasov.

Vlasy sa nefarbia.

Nepoužívajú sa kulmy a žehličky.

Vlasy sa umývajú maximálne 2–3× týždenne.

Používa sa iba vlasová starostlivosť bez silikónov, parabénov a sulfátov.

Vlasy sa neumývajú horúcou vodou a nefénujú na najvyššiu teplotu.

Na vysúšanie sa nepoužíva froté uterák.

Vlasy sa nečešú nasucho, pretože to škodí kučerám.

 

Jedno pripomenutie na záver

Rovné vlasy nerozvlníte, pretože vlnenie vlasov je dané tvarom folikul, z ktorých vlasy rastú – čím plochejší a oválny daný folikul je, tým sú vlasy vlnitejšie.

To znamená, že pokiaľ máte prirodzene rovné vlasy, nemôžete očakávať, že ich rozvlníte, pretože tvar folikul sa ovplyvniť žiadnym spôsobom nedá. Nepomôže teda vlasová starostlivosť určená pre vlnité/kučeravé vlasy ani praktizovanie curly girl metódy.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu