Čo vlasom škodí?

O vlasy sa snaží väčšina z nás pečovať čo najlepšie to jde. Kupujeme drahé šampony, kondicionéry, najrôznejšie kůry a masky. Tiež navštevujeme kadeřníky a holiče, ktorí sa nám ohrievajú úžasne starajú. Všeobecne by sa dalo povedať, že vlasám viac ubližujú ženám než muži. Čo ale najviac vašim vlasům škodí? Čemu je dobré sa radšej úplne vyhnúť a ktorým vplyvom neutečeme? To a oveľa viac sa dozviete v tomto článku.

 

Špatné návyky pri starostlivosti o vlasy

Už dlhšiu dobu máte zajetú rutinu, čo sa týka starostlivosti o váš účes a nechce sa vám veľmi meniť? Používate už desiatky rokov stále rovnakú kosmetiku, aj keď sa štruktúra a kvalita vašich vlasov v priebehu leta zmenila? Práve vaše zlé návyky môžu mať na vlasy aj neblahý vplyv. Jedná sa predovšetkým o:

 

Príliš časté umývanie vlasov

Ak si umývate vlasy každý deň s vidinou krásnych a predovšetkým čistých kaderí a myslíte si, že čím častejšie ich umyjete, tým je to lepšie, potom na túto rutinu rozhodne zabudnite. Časté umývanie vlasov má vo väčšine prípadoch opačný účinok a vlasy tak strácajú svoju prirodzenú vlhkosť a ochranu. Pravidelné umývanie je síce dôležité, ale nie je nutné ho vykonávať každý deň, a to najmä pri vlasoch suchých alebo poškodených. Namiesto toho zvoľte šetrný šampón a kondicionér a snažte sa dobu umývania vašich kaderí predĺžiť.

 

Používanie horúcej vody pri umývaní

Milujete horúci kúpeľ, a preto si aj svoje vlasy tiež umývate teplou vodou? Aj príliš horúca voda môže byť pre vlasy nepriaznivá. Vysoká teplota vody odstraňuje z povrchu vlasových folikulov prirodzené oleje a spôsobuje ich lámanie. Odporúčame vám preto pri umývaní používať mierne teplú vodu a oplachovanie vlasov vždy zakončiť studenou vodou, ktorá uzatvára vlasovú kutikulu a zvyšuje lesk vlasov.

 

Tip: Na vysušenie mokrých vlasov môžete použiť aj VENIRA turban na vlasy z jemného a veľmi savého materiálu.

 

Agresívne vyčesávanie vlasov

Poznáme to asi každá. Ráno pri zhone do práce nemáme čas sa ani v pokoji naraňajkovať, nieto si poriadne vyčesať vlasy. Privstaňte si preto o niečo skôr a na česanie vlasov zvoľte správnu techniku tak, aby ste minimalizovali ich poškodenie. Odporúčame jednotlivé pramene prečesávať pomaly, od spodu nahor a používať vždy len hrebeň alebo kefu so širokými zubami a mäkkými štetinami.

 

Styling a tepelná úprava

Pri vytváraní žiadaného účesu je veľmi ľahké siahnuť po tepelných nástrojoch, ktoré však môžu mať negatívny vplyv na zdravie vašich vlasov. Tu je pár zlých návykov spojených so stylingom a tepelným ošetrovaním vlasov:

 

Používanie tepelných nástrojov

Bežne pre styling vašich kaderí vždy siahate najskôr po žehličkách, fénoch či kulmách a ďalších tepelných nástrojoch? Ich prehnané používanie môže spôsobiť vážne poškodenie vlasov ako je lámanie alebo dokonca vypadávanie. Rovnako príliš vysoké teploty nie sú pre vlasy vhodné. Nezabúdajte vždy pred akýmkoľvek stylingom používať ochranný sprej.

 

Nedostatočná hydratácia vlasov

Používanie tepelných nástrojov môže vlasy vysušovať a znižovať ich hydratáciu natoľko, že to vedie k ich poškodzovaniu a lámaniu. Preto je dôležité vždy zaistiť, aby vaše vlasy boli dostatočne hydratované. Používajte vlasové masky, napríklad VENIRA vyživujúcu masku s vôňou manga a liči na obnovu a posilnenie vlasových folikul.

 

Nevhodný účes počas spánku

Často zaspávate v vrkôčikoch či tesných drdoloch pre lepšie pohodlie pri spánku? Ak necháte vlasy takto spletené a upravené, môže dochádzať k ich lámaniu. Pokiaľ sa už rozhodnete spať s copom, odporúčame vám používať aspoň jemné saténové či hodvábne gumičky a účes príliš nesťahovať. Rovnako tak si kúpte aj saténové obliečky na vankúše, ktoré minimalizujú trenie a znižujú riziko poškodenia vlasov.

 

 

Chemické ošetrovanie a farbenie

Túžite po novom vzhľade a zahrávate sa s myšlienkou odfarbenia vlasov, promelírovania či ich zafarbenia? Chemické ošetrovanie vlasov vám síce môže priniesť nový imidž, ale môže tiež negatívne ovplyvniť zdravie vašich kaderí. Ide predovšetkým o:

 

Príliš časté farbenie vlasov

Časté farbenie vlasov spôsobuje značné poškodenie vlasových vlákien. Chemikálie obsiahnuté vo farbách na vlasy oslabujú vlasovú štruktúru, a preto vám odporúčame medzi jednotlivými intervalmi farbenia dať vlasom čas na obnovu a regeneráciu.

 

Neprofesionálne farbenie

Pokiaľ sa už rozhodnete pre farbenie vlasov doma, je dôležité dodržiavať pokyny a používať kvalitné vlasové farby. Nekvalitné produkty a neprofesionálne aplikácie môžu viesť k nežiaducim výsledkom, ako je fľakatá farba, alergická reakcia či padanie vlasov.

 

Nedostatočná starostlivosť po farbení

Po každom chemickom zásahu do vlasov je nutné im poskytnúť správnu starostlivosť. Hydratujte preto vlasy pomocou vhodných šampónov, kondicionérov a hydratačných produktov. K tomu pravidelné návštevy u kaderníka a zastrihnutie končekov sú tiež dôležité na udržanie zdravých vlasov.

 

Tip: Aká maska sa hodí práve pre váš tip vlasov a ako si vybrať tú najlepšiu sa dozviete v našom článku.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu