Čo je vitamín D a prečo je dôležité ho užívať?

Vedeli ste, že ak získavate vitamín D iba zo stravy, pravdepodobne budete trpieť jeho nedostatkom? Ako sa taký nedostatok prejavuje, ako vitamín D spoľahlivo dopĺňať a aké množstvo je pre vaše telo optimálne, rozoberieme v dnešnom článku.

 

Vitamín D pre imunitný systém

Vitamín D je známy z veľkej časti pre svoju schopnosť posilniť a podporiť prirodzenú obranyschopnosť. Okrem toho sa ale podieľa na mnohých ďalších procesoch v našom tele. Nielenže je nepostrádateľný pre správne fungovanie svalov, zohráva významnú úlohu v regulácii vápnika a udržiavaní optimálnej hladiny fosforu v krvi, čo sú faktory dôležité z pohľadu udržania zdravých kostí. Rovnako prispieva k zachovaniu normálneho stavu zubov tým, že do nich pomáha ukladať minerály. V neposlednom rade sa vitamín D podieľa na procese delenia buniek, ktoré je základom pre rast na rozmnožovaní všetkých organizmov.

 

Na čo je vitamín D dobrý

Zaujímavé na vitamíne D je to, že ho z veľkej časti získavame pôsobením slnečného žiarenia na našu pokožku. Aj preto sa o vitamíne D často hovorí ako o slnečnom vitamíne. Tohto benefitu môžeme v našich zemepisných šírkach čerpať naplno počas letných mesiacov.

Od jesene do jari, kedy je pokožka UVB lúčom vystavená o poznanie menej, je menej aj vitamínu D v našom tele. Tento pokles môže byť ohrozujúci nielen pre našu imunitu, a preto by sme mali obzvlášť v zimných mesiacoch déčko suplementovať.

 

Čo sa deje, keď chýba vitamín D?

Nedostatočná hladina vitamínu D môže viesť k/ku:

- bolestiam a oslabeniu kostí z dôvodu zníženej absorpcie vápnika, čo môže najmä u starších osôb zvýšiť náchylnosť k zlomeninám

- nadmernému vyčerpaniu, ktoré sa negatívne podpisuje na celkovej vitalite a výkonnosti

- oslabenej imunite, ktorá zvyšuje náchylnosť k mnohým rôznym chorobám vírusového a bakteriálneho pôvodu

- svalovej slabosti a bolesti svalových tkanív, čo môže zvlášť u starších osôb zvýšiť riziko pádu

- prudkým zmenám nálad, ktoré sú sprevádzané úzkosťami, depresiami či podráždenosťou

- zhoršenej pamäti a koncentrácii z dôvodu negatívneho vplyvu na kognitívne funkcie a funkcie mozgu

- zvýšené náchylnosti k rednutiu kostí, pretože nižšie vstrebávanie vápnika vedie k zníženiu hustoty kostnej hmoty, čo predstavuje riziko najmä u starších osôb

 

 

Koľko vitamínu D užívať a kde ho nájsť?

Optimálne množstvo dečka, ktoré by ste mali denne užívať je 1 000 až 2 000 I.U. (= medzinárodná jednotka International Unit).

Vitamín D môžete dodávať telu prostredníctvom špecifických potravín, pravidelným pobytom na slnku a formou doplnkov stravy. Poďme si priblížiť jednotlivé varianty.

 

Kde je veľa vitamínu D

Živočíšnu formu vitamínu D nájdeme v rybách, ako je makrela, tuniak, losos a rybí tuk alebo aj v pečeni, masti, masle, mliečnych výrobkoch či vaječných žĺtkoch.

Avšak podľa výsledkov prieskumu Štátneho zdravotného ústavu naplní potrebu vitamínu D iba 1% osôb vo veku od 18 do 90 rokov, ktoré ho prijímajú výhradne len zo stravy. Nie je sa veľmi čomu čudovať, pretože aj za predpokladu, že by ste konzumovali (napríklad) morské ryby dvakrát týždenne, získali by ste pre svoje telo nanajvýš 5–10 % z celkovej dennej potreby.

 

Vitamín D zdroj

Ako sme uviedli už vyššie, prirodzeným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie.

Aby ste pre svoje telo zaistili zhruba 80–90 % z celkového odporúčaného množstva vitamínu D, postačí, keď na slniečku strávite aspoň 20 minút dvakrát týždenne.

Myslite ale na to, že s rastúcim vekom klesá schopnosť pokožky tvoriť déčko. Napríklad seniori by mali tráviť na slniečku dvojnásobok vyššie uvedenej doby, aby pre svoje telo zaistili potrebné denné množstvo.

POZOR! Pri pobyte na slnku vždy myslite na princípy bezpečného opaľovania a vyzbrojte sa kvalitnou opaľovacou kozmetikou. Nadmerné dávky UV žiarenia sú pre nechránenú pokožku nebezpečné a môžu viesť k vzniku nádorového ochorenia. 

 

Kedy siahnuť po doplnkoch stravy s obsahom vitamínu D?

Zvýšiť príjem vitamínu D by ste mali predovšetkým v období od jesene do jari, kedy z dôvodu obmedzeného pobytu na slniečku trpíte jeho nedostatkom. Pokiaľ ho nasadíte ešte pred vypuknutím chrípkovej sezóny, posilníte svoju imunitu a skôr sa vám podarí vyhnúť prechladnutiu. Vďaka doplňovaniu vitamínu D môžete tiež ľahšie zvládnuť psychicky a fyzicky náročné obdobie v škole a zamestnaní.

Pri výbere konkrétneho doplnku stravy sa zamerajte na formu obsiahnutého vitamínu. Napríklad každá kapsula VENIRA vitamínu D obsahuje vitamín D3 1 000 I.U., čo je jedna z najlepšie vstrebateľných foriem tohto vitamínu. Na splnenie potrebnej dennej dávky sa užíva jedna kapsula denne, takže vám balenie s 80 tabletami vydrží na dlhšie ako dva mesiace.

Kapsule navyše:

- podporujú správny vývoj kostí a zubov

- prispievajú k udržaniu normálnej činnosti svalov

- pomáhajú k normálnemu vstrebávaniu/využitiu vápnika a fosforu

- podieľa sa na správnej funkcii mozgu a kognitívnych funkcií

- podporujú správnu funkciu kardiovaskulárneho systému

- pôsobí ako prevencia vzniku srdcových ochorení

- podieľa sa na procese delenia buniek

- napomáhajú k zmierneniu priebehu choroby osteoporózy (rednutie kostí)

 

VENIRA vitamín D môžete užívať v ktorúkoľvek dennú dobu, ale vzhľadom na to, že je rozpustný v tukoch, jeho absorpcia rastie, ak ho budete brať pred, v priebehu, alebo po konzumácii jedla, ktoré obsahuje tuky. S vitamínom D sa taktiež odporúča užívať vápnik a horčík.

 

Dopĺňať vitamín D potrebujú aj vaše deti

Dostatočný príjem vitamínu D je u detí kľúčový pre ich správny vývoj. Pokiaľ ale majú maškrtný jazýček, len ťažko do nich dostanete veľké prehĺtateľné kapsule. Ale nebojte! My totiž mysleli na všetko, a tak vám prinášame cmúľacie kocky s pomarančovou príchuťou VENIRA vitamín D pre deti, ktoré majú zloženie rovnako dokonalé ako samotnú chuť!

Tip: Zistite v našom článku, aké ďalšie vitamíny by vaše deti mali užívať.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu