Správne opaľovanie: Ako chytiť bronz a chrániť pokožku pred poškodením?

Každá minca má dve strany, a to isté platí aj o slnku. Zatiaľ čo na jednej strane vás nabíja energiou, dodáva nepostrádateľný vitamín D a pôsobí ako prevencia vzniku depresií, na tej druhej dokáže poriadne potrápiť vašu kožu. Aby ste mohli čerpať z benefitov slnka a zostali pri tom v bezpečí, poradíme vám, ako sa opáliť a nespáliť.

 

Krém na opaľovanie a ďalšie opaľovacie prípravky

Trh prekypuje prípravky, ktoré vám pomôžu na ceste za bezpečným opaľovaním – avšak značka a zvolená úroveň UV ochrany nie je to jediné, na čo sa budete musieť zamerať.

Kľúčová pre vás bude aplikácia vybraného produktu. Vždy nanášajte dostatočné množstvo a rozotierajte ho rovnomerne. Pred tým, než sa oblečiete a vydáte sa opaľovať, aplikovaný produkt nechajte dôkladne vstrebať.

Na tvár používajte UV ochranu s faktorom 30 a viac. Produkt používajte denne, a to bez ohľadu na skutočnosť, či vonku svieti slniečko, fúka vietor, alebo dokonca sneží. Množstvo, ktoré budete potrebovať na tvár, zodpovedá zhruba jednej čajovej lyžičke. Treba dodať, že ľudia obvykle používajú oveľa menšie množstvo, než skutočne potrebujú, a preto s produktom nešetrite.

 

Opaľovanie v tehotenstve

Tehotným ženám sa pobyt na priamom slnku neodporúča. Jednak sú ženy v tomto období náchylnejšie na vznik pigmentových škvŕn, ale oveľa väčší problém predstavuje zvýšené riziko prehriatia organizmu. Z toho dôvodu je lepšie tráviť čas v tieni a bruško zakrývať.

Dôsledkom opaľovania na slniečku by nemuseli byť len problémy estetického rázu, ale aj zdravotné komplikácie budúcich rodičiek a bábätiek.

 

Beta karotén a opaľovanie

Podporte svoje opálenie dennou dávkou VENIRA beta karoténu, ktorý pri pravidelnom užívaní:

- napomáha dosiahnuť zdravého a prirodzeného vzhľadu pokožky

- predlžuje opálenie

- pomáha udržať normálny stav zraku

- prispieva k ochrane pred oxidatívnym stresom

- podporuje udržanie normálneho stavu pokožky a urýchľuje hojenie rán

Pozor! Beta karotén vám pomôže ku krásnemu opáleniu a zvyšuje odolnosť kože voči jej spáleniu, ale v žiadnom prípade nenahrádza kozmetiku s ochranným faktorom.

 

Ako dlho sa opaľovať, aby ste sa nespálili?

Aj tá najväčšia úroveň ochrany na svete vás udrží v bezpečí vždy len pár desiatok minút v závislosti na vašom kožnom fototype a aktuálnej intenzite slnečného žiarenia.

Z pohľadu bezpečnej doby opaľovania sa riaďte nasledujúcimi pravidlami:

-pokožku nechajte na slnko navykať postupne

- nikdy nebuďte na slnku dlhšie ako 2–3 hodiny

- čas strávený na slnku prekladajte pravidelnými pauzami v tieni

- medzi 11 a 15 hodinou obmedzte pobyt na slniečku na minimum

- vždy noste pokrývku hlavy a slnečné okuliare

- UV ochranu nanášajte aspoň 30 minút pred pobytom na slnku. Nezabudnite namazať často zabúdané miesta (uši, pery, očné viečka, priehlavky a chrbty rúk)

- UV ochranu roztierajte rovnomerne av dostatočnej vrstve – tú pravidelne obnovujte

- počas pobytu na slnku pite dostatok voda

- na tvár nanášajte faktor 30 alebo vyšší

- konzumujte potraviny s vysokým obsahom antioxidantov.

Tip: Prečítajte si v našom článku, čo je vitamín D a prečo je nevyhnutné ho užívať.

 

Ako sa správne opaľovať

Správne opaľovanie je také, ktoré je pre vašu pokožku bezpečné, a preto nikdy nevychádzajte na slniečko bez UV ochrany.

Siahnuť môžete po kréme, mlieku alebo oleji – pokiaľ však chcete produkt, ktorý sa vám bude dobre nanášať, ľahko ho rozotrite, rýchlo sa vstrebe a na pokožke nezanechá mastný film, potom odporúčame siahnuť po VENIRA opaľovacom masle s SPF 25. Komplex obsiahnutých olejov podporuje v kombinácii s vitamínom E rýchlejšie a dlhotrvajúce opálenie pokožky. Maslo ju zároveň zanecháva hebkú a dokonale hydratovanú.

Či už zvolíte akýkoľvek typ UV ochrany, majte na pamäti, že potenie, kúpanie vo vode a trenie kože uterákom, jej účinok znižuje, a preto vrstvu krému pravidelne obnovujte. Ochranný prípravok aplikujte každé dve hodiny - prípadne skôr, ak športujete, práve ste vyliezli z vody alebo ste svoju pokožku vysúšali uterákom.

 

Ako sa opaľovať v soláriu

Opaľovanie v soláriu je samostatnou disciplínou s vlastnými pravidlami:

- vždy používajte výhradne kozmetiku určenú do solária

- pred začiatkom opaľovania si nasaďte ochranné okuliare

- od obsluhy si nechajte nastaviť opaľovaciu kúru

- medzi jednotlivými návštevami dodržujte rozostupy najmenej 48 hodín

- po 6–8 návštevách doprajte svojej pokožke najmenej týždeň dlhú pauzu na regeneráciu

Aj v prípade, že budete dodržiavať vyššie spomínané pravidlá, myslite na to, že prírodné a umelé slniečko nie je vhodné kombinovať. Svoju pokožku tým okrádate o čas potrebný na regeneráciu, čím zvyšujete riziko spálenia a rakoviny kože.

Z toho vyplýva, že chodiť si pred letom do solária pre „základ“ nie je dobrý nápad. Namiesto toho radšej siahnite po samoopaľovacom prípravku, vďaka ktorému budete mať peknú bronzovú farbičku už na začiatku plavkovej sezóny a to úplne bez rizika.

 

  

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

Späť do obchodu