Vitamíny pre deti: Ako ich vybrať?

Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie, a je jasné, že na vrchole tohto pomyselného listu prianie všetkého najlepšieho stojí zdravie. V kolektíve detí sa rôzne vírusové ochorenia šíria lavínovou rýchlosťou, a preto je v tejto oblasti dôležitá prevencia. Dnes vám poradíme, ako vybrať vitamíny pre deti, ktoré podporia ich imunitu tak, aby si mohli užiť detstvo na maximum a nemuseli jeho značnú časť tráviť maródením.

 

Základné pravidlá výberu vitamínov pre deti

Deti prijímajú dostatočné množstvo živín z nutrične vyváženej a pestrej stravy, ale za určitých okolností im môžu niektoré vitamíny a stopové prvky chýbať.

Situácia, pri ktorých sa vaše dieťa bez vitamínových doplnkov nezaobíde:

- má alergiu na potraviny konzumované v rámci zachovania vyváženého jedálnička

- na základe odporúčania od lekára musí dodržiavať striktnú diétu

- má potravinovú intoleranciu, kvôli ktorej nie sú v jeho jedálničku zastúpené niektoré druhy odporúčaných potravín

- trpí chronickým ochorením

- je vyberavé, a teda nechce jesť potraviny obsahujúce telu prospešné látky

 

Popri vyššie spomenutých bodoch je dôležité myslieť aj na skutočnosť, že niektoré vitamíny sa dajú ťažko získať čisto len z potravy. Príkladom je vitamín D. Má ho vaše dieťa dosť? Pokračujte v čítaní, aby ste si to overili.

 

Vitamíny pre deti do 1 roka

Asi každý rodič si kladie otázku, kedy začať s podporou zdravia svojich detí cez doplnky stravy. V tomto prípade záleží do značnej miery na tom, či sú deti dojčené výhradne materským alebo umelým mliekom.

V prípade, že vaše dieťa dostáva materské mlieko, mali by ste im podávať dennú dávku vitamínu D (asi 8,5 až 10 mcg) - a to aj v prípade, že ako matka sama užíva tento vitamín vo forme doplnkov stravy. Toto tvrdenie podporuje aj UNICEF vo svojom vyhlásení Baby Friendly Initiative z januára 2017. Naopak množstvo 500 ml dojčenskej výživy denne už obsahuje potrebnú dennú dávku vitamínu D.

 

Vitamíny pre deti od 1 roka

Ako deti starnú, je čím ďalej tým väčšou výzvou zaistiť, aby mali zdravú a vyváženú stravu. Preto sa odporúča dať im všetko, čoho neprijímajú dostatok v potrave, vo forme doplnkov stravy. Vo veku od 6. mesiaca do 5. roku dieťaťa by ste sa mali zamerať najmä na doplnenie vitamínov A, C a D, ktoré nájdete napríklad v doplnku VENIRA multivitamín pre deti. Zabudnúť by ste nemali ani dostatočný prísun stopových prvkov ako je selén a zinok.

Napriek tomu, že je cieľom tohto článku pomôcť vám s orientáciou vo vitamínových doplnkoch pre deti, majte na pamäti, že ich zmyslom je doplniť jedálniček, ktorý je sám o sebe bohatý na ovocie a zeleninu, mliečne výrobky a bielkoviny prijímané z ľubovoľného mäsa. Bohatým zdrojom vitamínu D, o ktorom bola reč už vyššie, je rybí tuk, vajcia, pečeň a mliečne výrobky.

 

Vitamíny pre deti na imunitu

Deti sa dostávajú do kontaktu s rôznymi vplyvmi ihneď po narodení, a preto sa ich imunita začína formovať už v takto útlom veku. V tomto ohľade je pre deti veľkým medzníkom ukončenie dojčenia, v dôsledku ktorého narastá frekventovanosť pokašliavania, nádchy a horúčiek.

Ďalším zlomovým okamihom je nástup do škôlky, kde sa deti stretávajú s chorobami, ktoré z domáceho prostredia nepoznajú, a tak voči nim zatiaľ nemajú vytvorené protilátky. Dá sa preto povedať, že prvé roky života dieťaťa zohrávajú kľúčovú úlohu z pohľadu vývoja imunitného systému.

Okrem vitamínov, ktoré sme spomínali vyššie, by ste mali zamerať svoju pozornosť na vitamíny skupiny B. Do tej patrí B1, B2, B3, B6, B9 a B12, pričom každý z nich plní špecifickú funkciu zameranú na podporu správneho rastu a vývoja dieťaťa. My sme všetky tieto telu prospešné látky zabalili do produktu VENIRA b-komplex pre deti. Ide o nabušenú multivitamínovú zmes obohatenú o vitamín C, ktorý predstavuje spoľahlivú prevenciu v boji proti infekciám.

Vitamín C zohráva kľúčovú úlohu v našom doplnku stravy vo forme cmúľacích tabliet VENIRA vitamín C pre deti s jahodovou príchuťou. V jedinej tablete je obsiahnutých hneď 250 mg vitamínu C, ktorý prispieva k udržaniu normálnej funkcie detského imunitného a nervového systému. Dôležitú úlohu zohráva aj z pohľadu ochrany buniek pred oxidačným stresom a zníženie miery únavy a stresu. Vitamín C je rozpustný vo vode, a tak sa ním nedá predávkovať.

 

Vitamín C je ďalej súčasťou VENIRA imuno sirupu pre deti staršie ako tri roky, ktoré sú náchylné na prechladnutie. Okrem tohto účinného antioxidantu obsahuje aj vitamín A, B12 a D3, ktoré prispievajú k zdravému rastu a správnemu vývoju kostí a svalov. Nechýba ani extrakt z piatich bylín podporujúcich zdravie dýchacích ciest a správnu funkciu imunitného systému.

Ďalšou dôležitou zložkou nášho imuno sirupu sú kvasničné beta-glukány, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť, ale ich prítomnosť v organizme je veľmi dôležitá, pretože sa viažu na bunky imunitného systému, čím ho posilňujú a stimulujú. Schopnosť zvyšovať obranyschopnosť organizmu majú aj citrusové bioflavonoidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v citrusových plodoch a ako silné antioxidanty chránia bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi.

 

Tie najlepšie vitamíny pre deti nájdete na našom e-shope

Všetky naše doplnky stravy pre deti sú prírodné a zdravotne nezávadné. Podávať ich teda môžete bez obáv as vedomím, že prospievate zdraviu svojich potomkov. Teda za predpokladu, že dodržujete maximálnu odporúčanú dennú dávku, ktorá je vždy uvedená pri konkrétnom doplnku stravy. Myslite na to, že prijímanie nadbytku vitamínov je pre deti rovnako škodlivé ako ich nedostatok.

Nebojte, mysleli sme aj na to, ako maškrtný jazýček deti mávajú. Vyvinuli sme najlepšie vitamíny pre deti nielen z pohľadu zloženia, ale aj chuti. Vyberať môžete hneď z niekoľkých ovocných príchutí, ktoré uspokoja chute všetkých malých labužníkov - presvedčte sa sami v našej rozmanitej ponuke. Z toho dôvodu radíme uchovávať doplnky stravy mimo dosahu detí. Kvôli ich dobrej chuti by si ich mohli ľahko pomýliť s cukrovinkami a prejedať sa nimi.

Blaho našich zákazníkov je pre nás vždy na prvom mieste, a preto sme vývoju vitamínov pre deti venovali veľa času tak, aby ste vy nemuseli a mohli ho investovať do vytvárania krásnych rodinných spomienok.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu