Čo (ne)jesť, ak máte pleť so sklonmi k akné?

Pokiaľ sa chcete zbaviť akné, asi vás neprekvapí, že obrovskú úlohu v tom bude hrať váš jedálniček. Zatiaľ čo pestrá a vyvážená strava vám môže na ceste za zdravou a krásnou pleťou pomôcť, existujú aj potraviny, ktoré môžu stav vášho akné výrazne zhoršiť. Čo teda jesť a čomu sa radšej vyhnúť, ak vás trápi akné?

 

Riziká tvorby akné

Záleží predovšetkým na tom aké množstvo kožného mazu v mazových žľazách sa vám prirodzene tvorí as akou rýchlosťou sa vám obnovujú zrohovatené bunky v najvrchnejšej vrstve kože. S tým, že oboje môžete do značnej miery ovplyvniť skladbou svojho jedálnička.

 

Dajte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexom

Glykemickým indexom (GI) určujeme obsah glukózy v potravinách. Glukóza je jednoduchý cukor predstavujúci základný zdroj energie pre ľudské telo. Hodnota GI v potravine je ovplyvnená radom faktorov, ako napríklad spôsobený spracovanie a množstvom tukov, sacharózy, vlákniny a kyselín.

Do skupiny potravín s vysokým glykemickým indexom patrí napríklad biele pečivo, zemiaky pečené v rúre, džemy, sušené ovocie, raňajkové cereálie, niektoré druhy cestovín, cukríky, oblátky a ďalšie sušienky, sladké malinovky, fastfoodové hranolky, hamburgery a pod.

Všeobecne sa jedná o potraviny, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do organizmu, a tak bezprostredne po ich skonzumovaní dochádza k okamžitému zvýšeniu hladiny krvného cukru, čo automaticky zvyšuje produkciu hormónu inzulínu, ktorý pomáha dopraviť cukor z krvi do buniek.

Vysoká hladina inzulínu môže byť problematická z toho dôvodu, že inzulín podporuje nadmernú produkciu kožných buniek. Rýchlejší rast a delenie buniek zvyšuje riziko upchatia mazových žliazok. Inzulín môže zároveň stimulovať produkciu testosterónu, ktorý prispieva k zvýšeniu tvorby kožného mazu. Už v úvode tohto článku sme si povedali, že práve toto sú najväčšie hrozby vzniku a rozvoja akné.

 

Za zvýšenou tvorbou akné môžu stáť aj ďalšie druhy potravín

Pri náhlom výskyte akné sa veľmi často diskutuje o mliečnych výrobkoch. Dôvodom, prečo sa niektorým jedincom tvoria po ich konzumácii pupienky, môže byť vysoký obsah najrôznejších hormónov, ktoré sú produkované kravami v období gravidity. Z tohto pohľadu sú najproblematickejšie androgény (mužské hormóny) hrajúce preukázateľnú úlohu pri vzniku vyrážok.

Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov zároveň stimuluje pečeň k väčšej produkcii rastového faktora 1 (IGF 1), čo môže byť opäť príčinou zhoršeného stavu akné.

Problematická pleť býva často tiež spájaná s nadmernou konzumáciou čokolády. Zhoršenie stavu pleti môže byť zapríčinené vysokým obsahom cukru v čokoláde a zároveň (ak sa bavíme o mliečnej čokoláde) obsahom kravského mlieka.

Za zhoršeným stavom akné môžu stáť aj silne korenené a nadmieru solené jedlá a niektoré druhy nápojov ako je káva alebo kakao.

 

Nezabudnite na to, že každá pleť je iná

Takže čo pomohlo jednému, nemusí nutne vyhovovať aj vám. Či už teda urobíte vo svojom jedálničku akúkoľvek zmenu, sledujte, ako na ňu vaša pleť reaguje a snažte sa vypozorovať, čo konkrétne jej prospieva, alebo naopak škodí.

 

Vyskúšajte eliminačnú diétu

Vďaka tej si overíte, či niektorá z vyššie spomínaných potravín skutočne zhoršuje stav vášho akné. Ako postupovať?

Najmenej na mesiac vyraďte všetky vyššie spomínané potraviny. Po uplynutí stanovenej doby začnite do svojho jedálnička opäť zaraďovať jednotlivé potraviny a sledujte, ako vaša pleť reaguje na ich prítomnosť.

Dajte si pozor na to, že po vyradení určitého segmentu potravín už vaša strava nemusí byť dostatočne pestrá a vyvážená, a tak vám v jedálničku budú chýbať niektoré druhy vitamínov a minerálnych látok. Tie môžete v každom prípade dodať telu pomocou doplnkov stravy.

Tip: Pokiaľ váhate nad tým, či je pre vás eliminačná diéta vhodná, odporúčame konzultáciu s lekárom alebo odborným výživovým poradcom.

 

Čo naopak jesť, ak vás trápi akné

Vo vašom jedálničku by nemali chýbať potraviny bohaté na vitamín A a E, ktoré pôsobia na pleť ako antioxidanty a prispievajú k udržaniu jej optimálneho stavu. Vitamín A je bohato zastúpený napríklad v pečeni, syroch, vajciach, listovej zelenine, mangu a papáje. Vitamín E by ste našli v rastlinných olejoch, strukovinách, zelenine a orechoch.

K prospešným potravinám sa radí aj zelená listová zelenina (najmä kapusta), cesnak, strukoviny, bobuľovité ovocie, orechy.

Pre pleť so sklonmi k akné je blahodarný zinok, ktorý má hojivé účinky a prispieva k udržaniu normálneho stavu pleti. Jeho prírodným zdrojom sú sezamové a tekvicové semienka. Okrem zinku je prospešná aj kyselina salicylová, ktorú obsahujú napríklad paradajky.

Aby bola vaša starostlivosť o pleť so sklonmi k akné skutočne komplexná a účinná, zahrňte do nej prírodné doplnky stravy plné tých najlepších vitamínov a antioxidantov, ktoré znižujú zápalové reakcie pleti, a tým pomáhajú v boji proti neustupujúcemu akné.

 

Pomôžte telu v boji s akné cez podporu činnosti obličiek a pečene

Vďaka tomu sa telo nebude musieť detoxikovať cez kožu. Správnu funkciu pečene podporíte s pomocou pestreca mariánskeho, ktorý je súčasťou prírodných kapsúl VENIRA detox.

Správnu funkciu črevného traktu môžete podporiť kvalitnými probiotikami. Napríklad VENIRA probiotiká obsahujú komplex 10 miliárd probiotických kultúr z 10 rôznych kmeňov.

 

Samotná strava nestačí

Aby ste zvýšili pravdepodobnosť úspešného boja s akné, prispôsobte tomu aj svoju kozmetickú rutinu, ktorá by mala pozostávať z produktov, ktoré sú priamo určené na starostlivosť o pleť so sklonmi k akné.

Ani vo chvíli, keď sa akné konečne zbavíme, nemáme často vyhrané. Zistite, ako sa efektívne zbaviť nevzhľadných jazvičiek a pigmentových škvŕn, ktoré môžu zostať na tvári ako nepekná spomienka.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu