Ako sa zbaviť jazvičiek po akné a pigmentových škvŕn?

Akné dokáže pekne potrápiť samo o sebe. A keď sa ho konečne zbavíme, nemáme často ešte zďaleka vyhrané. Na tvári nám totiž môžu zostať nevzhľadné jazvičky a pigmentové škvrny ako pripomienka našich problémov. Ako sa ich efektívne zbaviť? Stavte na prevenciu aj správnu starostlivosť.

Hojenie môže byť zdĺhavé

Akné sa zďaleka netýka len mladých ľudí v puberte. Niektorým z nás príroda nadelila ľahko sa mastiacu pleť, čo znamená, že sa budeme s nepríjemnými pupienkami a čiernymi bodkami stretávať väčšinu života. S kvalitnou kozmetikou a pri dodržiavaní životosprávy nad nimi však môžeme zvíťaziť.

Bohužiaľ ani po ústupe akné nie je pleť často taká, ako by sme si ju predstavovali. Zotrvávajú na nej nepekné jazvičky a tmavé fliačky. Dochádza totiž k javu, ktorému sa hovorí pozápalová hyperpigmentácia.

Dobrou správou je, že pigmentové škvrny na tvári sú prirodzenou súčasťou hojenia kože a časom samé vymiznú – trvá im to však niekoľko týždňov, či dokonca mesiacov. Zápal v koži totiž odštartuje zvýšenú tvorbu melanínu, takže miesto stmavne. Ako sa pokožka začne znova sťahovať, aby sa zahojila, mení sa aj jej štruktúra – fliačik, niekedy aj pomerne výrazný, je teda na svete.

Jazvičky potom vznikajú vo chvíli, keď je koža výraznejšie narušená – teda pri silnom akné alebo napríklad po vytlačení pupienka. Na rozdiel od pigmentových škvŕn nemajú tendenciu postupom času samy vymiznúť.

Dá sa teda proti jazvám po akné niečo robiť? A existuje spôsob, ako odstrániť pigmentové škvrny skôr ako za dlhé mesiace? Samozrejme, že áno. Poďme sa pozrieť, ako na to.

 

Aknózna pleť vyžaduje špeciálnu starostlivosť

Prvým krokom k úspechu je prevencia. Pokiaľ máte mastnú pleť a na akné trpíte vo vyššej miere, náležite sa o ňu starajte. Dbajte na zdravý životný štýl a pravidelne pokožku čistite vhodnými kozmetickými prípravkami.

Vyskúšať môžete napríklad VENIRA čistiaci gél na akné, ktorý z pleti dokonale odstráni všetky nečistoty, zvyšky make-upu aj prebytočný kožný maz. Navyše upokojí prípadné podráždenie a viditeľne eliminuje aj nedokonalosti pleti.

Potrebnú pomoc vám poskytne aj VENIRA konjaková hubka pre mastnú a aknóznu pleť. Vďaka nej dosiahnete hĺbkové vyčistenie pórov, o ktoré sa postará bambusové uhlie. Hubička je zároveň vynikajúcou prevenciou proti vzniku akné aj čiernych bodiek.

 

Predchádzajte budúcim problémom

Veľa ľudí s mastnou a problematickou pleťou opakovane rieši, ako na jazvy po akné, prípadne ako zosvetliť fľaky po akné, ktoré im na tvári zostali. Ak však budete dodržiavať nasledujúce základné pravidlá, môžete sa týmto problémom do istej miery vyhnúť.

Pupienky v žiadnom prípade nevytláčajte. Áno, niekedy je to veľmi lákavé, ale skúste sa tomuto nešváru vyvarovať. Rovnako si akné neškriabte, ani sa ho pokiaľ možno príliš nedotýkajte. Vedzte, že by ste si tým zarábali práve na vznik jaziev, ktoré pretrvávajú aj po vymiznutí vyrážok.

Dajte pozor na slniečko. Pigmentové škvrny aj jazvy po akné zhoršuje UV žiarenie. Akonáhle vyrážate v horúcich dňoch von, mali by ste preto bezpodmienečne použiť opaľovací krém s dostatočným ochranným faktorom. Nemusíte sa ísť práve opaľovať na pláž alebo na kúpalisko – ochranu pred slnečným žiarením si doprajte zakaždým, zvlášť keď je vaša pleť výraznejšie podráždená.

 

Vysporiadajte sa s následkami

Hoci ste sa o pleť starali, ako len ste mohli, jazvičkám ani pigmentovým škvrnám ste sa nevyhli? Nie je dôvod na paniku. Teraz je potrebné zapojiť do hry správne kozmetické prípravky, ktoré hojenie kože urýchlia, navrátia jej krásny vzhľad a vám sebavedomie.

Ak si lámete hlavu s tým, čo na pigmentové škvrny, odpoveď je jednoduchá. Hľadajte také produkty, ktoré pomáhajú redukovať pigment a sú priamo určené na dodatočnú starostlivosť po akné. Mali by obsahovať hlavne vitamín C, ale nájdete v nich aj ďalšie prospešné látky. Ideálne siahnite po kozmetike s prírodným zložením – je šetrná nielen k životnému prostrediu, ale aj k vašej pokožke.

Čo tak staviť na VENIRA krém na akné? Obsahuje extrakt z listov harmančeka lekárskeho. A ak hľadáte, čo na jazvy po akné, potom je táto zázračná bylinka tým pravým. Prispieva totiž práve k rýchlejšiemu hojeniu raniek aj jazvičiek, ktoré vám po pupienkoch zostali. Gél krém navyše pomáha aj zjednocovať tón pleti, čistí póry a redukuje tvorbu kožného mazu.

 

 

V kombinácii s ním môžete použiť aj VENIRA akné sérum, ktoré úspešne bojuje proti prejavom akné, upokojuje podráždenú pleť a zanecháva ju dostatočne hydratovanú, vyhladenú aj rozjasnenú. Jeho súčasťou je kyselina hyalurónová, ktorá má skvelé regeneračné účinky a zatočí okrem iného práve aj s jazvami po akné.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu