Ako vznikajú strie a ako sa ich zbaviť?

Sú považované za jeden z najčastejších estetických problémov, ale z dlhodobého hľadiska nepredstavujú žiadne zdravotné riziko. Reč je o striách, s ktorými sa stretáva drvivá väčšina celej populácie. Prečo strie vznikajú, ako na nich vyzrieť, a hlavne ide to vôbec?

 

Ako, kde, u koho a prečo strie vznikajú?

Strie (= pajazvička) sú špecifickým typom jaziev, ktoré sa na povrchu kože objavujú v dôsledku popraskania kolagénnych a elastínových vlákien nachádzajúcich sa v dermis.

V momente, keď vlákna prasknú, koža stráca v danom mieste schopnosť sa prirodzene naťahovať. Na povrchu sa táto zmena prejaví vznikom drobných praskliniek – teda červenkastých až fialových strií, ktoré môžu zo začiatku svrbieť. Postupne sa rozširujú a ich odtieň vybledne natoľko, že sa podobá farbe okolitej kože.

Strie sa môžu líšiť nielen svojim odtieňom, ale aj tvarom a veľkosťou. Bežne sa stáva, že sa vytvorí viac strií na jednom mieste, a preto sa prelínajú.

Aj na dotyk striu bezpečne spoznáte – pri prejdení daného miesta môžete pociťovať miernu priehlbinu.

 

 

Ako vznikajú?

Strie sú vlastne akousi symbolikou cesty životom. Poukazujú na všetko, čo má daná osoba za sebou – napríklad u žien môžeme určite spomenúť pôrod. Na vznik strií sú všeobecne náchylnejšie ženy, to ale neznamená, že mužom sa objaviť nemôžu – naopak.

Pajazvičky sú sprievodným efektom prílišného namáhania kože, konkrétne kolagénnych a elastínových vlákien, ktoré sa už ďalej nedokážu prispôsobovať nadmernému napätiu a prasknú.

 

Najčastejšie dôvody na vznik strií

Všeobecne sa dá povedať, že príčinou vzniku strií je zmena objemu tela, pri ktorom dochádza k rýchlemu naťahovaniu kože.

V praxi sa strie bežne tvorí pri:

- rastu svalovej hmoty

- rapídnom priberaní na váhe alebo chudnutí

- tehotenstvo

- dospievanie

- hormonálnych zmenách

- užívanie niektorých liekov, ktoré poškodzujú kožu

 

So striami teda najviac zápasia dospievajúci, športovci a ženy v tehotenstve. Rovnako je dôležité spomenúť, že na vznik strií môže mať každý z nás genetické dispozície (bez ohľadu na pohlavie).

 

Miesta na tele, kde sa strie tvorí

Strie sa môžu objavovať prakticky všade po tele, ale najčastejšie sa vyskytujú na bruchu, chrbte, zadku, stehnách, bokoch, prsiach a pažiach.

 

Je možné predchádzať vzniku strií?

Aj keď strie zdobia telá drvivej väčšiny populácie, znížiť pravdepodobnosť ich vzniku naozaj môžete.

Vašou najväčšou výzvou bude udržanie konzistentnej starostlivosti. Koža je sama o sebe pružná, ale samozrejme má svoje limity. Aby ste jej schopnosť naťahovať sa čo najviac podporili, hydratujte ju! Vyhľadávajte prírodnú kozmetiku s obsahom blahodarných olejov. Svoju starostlivosť o telo rozšírte o telové mlieko a sprchový olej.

Snažte sa udržať svoju váhu pod kontrolou – vyvarujte sa prejedaniu aj drastickým diétam. Stravujte sa vyvážene, dodržujte pitný režim a doprajte si pravidelný pohyb.

Prevencia je v tomto ohľade veľmi dôležitá, pretože v momente, keď už sa vám nejaká strie objaví, nikdy sa jej naplno nezbavíte – iba môžete ovplyvniť to, ako veľmi výrazná bude.

 

Vyzrajte na strie s kolagénom

Z vyššie spomínaného je zrejmé, že o tom, či sa strie vytvorí alebo nie, rozhoduje odolnosť kože voči napínaniu. Táto schopnosť je do značnej miery ovplyvnená kvalitou kolagénnych vlákien.

Chcete mať istotu, že vaše kolagénne vlákna budú dostatočné silné na to, aby odolali prípadnému namáhaniu kože v budúcnosti? Začnite užívať kolagénové doplnky stravy. Ale pozor, pri výbere si dajte záležať! My vám odporúčame hydrolyzovaný kolagén, ktorý má nízku molekulárnu hmotnosť a ľahko sa vstrebáva do organizmu.

 

Eliminujte viditeľnosť súčasných strií na minimum

Najprv si poďme povedať, že je úplne v poriadku, pokiaľ svoje strie nosíte s hrdosťou a nemáte najmenšiu potrebu ich eliminovať. Úplne v poriadku je ale aj opačný variant, kedy sa rozhodneme so svojimi striami bojovať a obmedziť ich viditeľnosť na minimum.

Pre tých z vás, ktorí sa so súčasnou podobou svojich strií nechcú zmieriť, máme dobrú správu! Po dlhom snažení sme vyvinuli účinný krém proti striám, ktorý vďaka obsahu aktívnej látky LIFTONIN®-XPERT ECO preniká ľahko do hlbších vrstiev pokožky, kde podporuje tvorbu vlastného kolagénu. Tým napomáha eliminovať vznik nových strií a minimalizovať vzhľad tých existujúcich.

V číselnom vyjadrení môžete pri pravidelnom a dlhodobom používaní očakávať viditeľné zmenšenie veľkosti strií, kedy budú až o 14 % kratšie a až o 24 % užšie. Zároveň sa dočkáte zjemnenia ich vzhľadu, kedy budú až o 31% plytšie ako pred začiatkom používania.

 

Ďalšie spôsoby odstránenia strií

Strie môžete redukovať aj v rámci ošetrení vykonávaných dermatológmi. Do tejto kategórie patria rôzne svetelné alebo laserové ošetrenia a mikrodermabrázia.

 

Okienko iba pre ženy

Vedľa strií patrí u nežného pohlavia k najčastejším kozmetických problémom celulitída. Aj na tú sme si pri vývoji doplnkov stravy posvietili, a tak vám prinášame prírodné kapsule stôp celulitíde obsahujúce na deväť účinných látok. Svoju snahu zbaviť sa nevzhľadnej pomarančovej kože ešte viac podporíte masážou s vákuovou bankou na celulitíduĎalšiu inšpiráciu nielen na to, ako sa zbaviť celulitídy, čerpajte u nás na blogu.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu