AHA kyseliny v kozmetike

Prestaňte snívať o rozjasnenej, zjednotenej a hodvábne hebkej pokožke. Začnite žiť svoj sen! Stačí, ak do svojej beauty rutiny zahrniete AHA kyseliny (=alfa-hydroxykyseliny), ktoré účinne bojujú proti najrôznejším nedokonalostiam pleti.

AHA, čo? AHA kyseliny!

AHA kyselinám (z anglického Alpha-Hydroxy Acid) sa pre ich spôsob získavania hovorí často ovocné kyseliny. Sú rozpustné vo vode a na rozdiel od BHA kyselín sú vhodné na každý typ pleti.

 

Na čo sú AHA kyseliny dobré?

To záleží na tom, po akej z AHA kyselín siahnete, ale všeobecne sa dá povedať, že bojujú proti starnutiu pleti. Každá z kyselín má svoju špecifickú vlastnosť a pomáha s riešením konkrétneho kožného problému. Avšak konečný účinok vždy závisí od zvolenej koncentrácie.

Všetky AHA kyseliny priťahujú k pleti vodu a spomaľujú jej odparovanie. Pre tento hydratačný efekt sú obzvlášť vhodné pre suchú a zrelú pleť. Okrem toho, že zlepšujú prirodzenú schopnosť pleti udržať hydratáciu, pomáhajú sťahovať rozšírené póry a redukovať viditeľnosť pigmentových škvŕn, jazvičiek po akné a vrások.

AHA kyseliny dokážu rozpúšťať väzby medzi kožnými bunkami, a zbavovať sa tak odumretých kožných buniek. Vďaka tomu zjemňujú štruktúru pleti. Ďalej zlepšujú farebný tón pleti a eliminujú vznik akné a čiernych bodiek na minimum.

Niektoré z kyselín zvládnu cez kožný maz preniknúť priamo do pórov a vyčistiť ho zvnútra. Vďaka tomu sú priechodné a nehromadia sa v nich odumreté kožné bunky. Ďalej pomáhajú s regeneráciou a obnovou pleti.

Pri pravidelnom a dlhodobom používaní kozmetických produktov s obsahom AHA kyselín, je pleť krásne čistá, žiarivá a mladistvá.

 

Tip: Prečítajte si, ako sa zbaviť čiernych bodiek.

 

Nie je kyselina ako kyselina

K hlavným zástupcom patrí kyselina:

- citrónová

- jablčná

- vínna

- mandľová

- glykolová

- mliečna

 

Kyselina citrónová chráni pleť pred voľnými radikálmi a využíva sa najmä na rozjasnenie unavenej pleti. Nachádza sa v citrusových plodoch, teda citrónoch, pomarančoch, grepoch a pod.

Kyselina jablčná má výborné hydratačné, exfoliačné a antioxidačné účinky. V kozmetických produktoch zaisťuje rovnováhu medzi kyslými a zásaditými zložkami. Na etiketách potravín ju nájdete pod označením E 296.

Kyselina vínna stimuluje tvorbu kolagénu, má exfoliačné účinky a pomáha čistiť zanesené póry. Veľmi často je súčasťou hydratačných krémov a prípravkov na ochranu pred slnečným žiarením.

Kyselina mandľová je zo všetkých kyselín najmenej dráždivá. Pôsobí efektívne proti hyperpigmentácii a má antibakteriálny účinok na pleť, a teda účinne bojuje proti akné. Rovnako sa dokáže dostať do pórov, čistiť ich zvnútra a regulovať tvorbu kožného mazu.

Kyselina glykolová sa vyznačuje tým, že podporuje tvorbu kolagénu v pleti, čím ju spevňuje a omladzuje. Rovnako znižuje viditeľnosť hlbokých vrások a jazvičiek po akné. Prirodzene sa vyskytuje v žltom melóne a ananáse. Inak sa vyrába z trstinového cukru.

Kyselina mliečna má podobné účinky ako kyselina glykolová, ale má väčšie molekuly – teda pracuje pomalšie a je vhodná aj na pleť citlivú. Pokožku hydratuje, obnovuje, rozjasňuje, odstraňuje z jej povrchu odumreté kožné bunky a napomáha udržať jej optimálne pH. Nachádza sa v kyslých mliečnych výrobkoch.

 

Jednotlivé AHA kyseliny sa líšia nielen svojimi vlastnosťami, ale aj veľkosťou molekúl, a teda schopnosťou prenikať do kože. Najmenšie molekuly, a teda schopnosť preniknúť rýchlo hlboko do pleti, má kyselina glykolová, a preto je považovaná za jednu z najsilnejších AHA kyselín. Z toho dôvodu ju môžete v zložení kozmetických produktov vidieť zo všetkých spomínaných kyselín najčastejšie.

 

Tip: Spoznajte ďalšie spôsoby, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn a jazvičiek po akné.

 

 

AHA kyseliny do každej beauty rutiny

Prednosťou AHA kyselín je ich schopnosť stabilizovať pleť a navracať ju do pôvodného stavu tým, že ju učia (opäť) fungovať podľa prirodzených biologických procesov, ktoré boli narušené nedostatočnou alebo nevhodnou starostlivosťou.

Aj z toho dôvodu sú častou súčasťou pleťovej kozmetiky. Najmä potom sér, tonerov a krémov. My sme zvolili posledný zo spomínaných variantov, pretože AHA kyseliny vo forme krému môžu do pleti prestupovať postupne v dlhšom časovom horizonte, a tak neexistuje riziko, že by narušili jej prirodzené pH.

 

Vyskúšajte efekt ovocných kyselín na vlastnej koži a zažite skutočný AHA moment

Vyvinuli sme pre vás VENIRA AHA krém s postupným uvoľňovaním a inovatívnou technológiou Skinperf LWG. Vďaka tej sú ovocné kyseliny (konkrétne kyselina glykolová, mliečna a citrónová) postupne uvoľňované do pokožky v jednotlivých vrstvách, čo prináša maximálne šetrný exfoliačný účinok.

Aby sme zamedzili prílišnému podráždeniu pokožky, rozhodli sme sa využiť inovatívnu technológiu Skinperf LWG (= Lameral water gel), ktorá umožňuje prácu s nižším množstvom kyselín pri zachovaní bezchybných výsledkov. Už po štyroch týždňoch bude vaša pleť až o 31% žiarivejšia a vznik čiernych bodiek bude eliminovaný až o 43%.

 

Na čo si dať pri aplikácii kozmetiky s obsahom AHA kyselín pozor?

Pokiaľ s AHA kyselinami ešte len začínate, voľte nižšiu koncentráciu a vždy nasleduje rady výrobcu týkajúce sa frekvencie aplikácie.

Na zaistenie čo najväčšej účinnosti obsiahnutých kyselín, aplikujte prípravok na suchú a čistú pleť. Pred aplikáciou ďalších prípravkov ošetrujúcej rutiny počkajte, kým bude pleť úplne suchá.

Kyseliny redukujú hyperpigmentáciu, ale pre svoj exfoliačný účinok zvyšujú náchylnosť pleti na tvorbu nových pigmentových škvŕn, a preto je nutné používať každý deň ochranný krém s SPF.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu