Ako sa zbaviť čierných bodiek?

Čierne bodky, ktoré sa vyskytujú predovšetkým na nose, brade alebo čele, trápia mnohých z nás. Nie sú síce bolestivé, ale na sebavedomie nám rozhodne nepridajú. Nie je však potrebné si zúfať. Poďme sa teraz pozrieť na to, prečo sa čierne bodky na pokožke vôbec tvoria a ako s nimi najlepšie zatočiť.

 

Keď sa pleť príliš mastí…

Súčasťou našej kože sú mazové žľazy, ktoré produkujú kožný maz. Ten sa cez póry dostáva na povrch pleti. Ide o úplne prirodzený proces. Vplyvom rôznych faktorov však môže dochádzať k zvýšenej produkcii kožného mazu, ktorý sa následne začne v póroch hromadiť.

Póry sa tak upchávajú a rozširujú. Maz sa následne zmieša s odumretými kožnými bunkami, a akonáhle sa dostane na povrch pokožky, zoxiduje a sčernie. Nevítané čierne bodky alebo komedóny sú na svete.

 

 

Čo horšie, čierne bodky obvykle chodia ruka v ruke s ďalšími problémami. Mastná pleť má totiž všeobecne sklony k akné, takže sa na nej objavujú aj biele a začervenané vyrážky alebo jazvičky.

A ako vlastne dochádza k produkcii nadbytočného kožného mazu? Na vine sú predovšetkým hormóny, ktoré sa vylučujú hlavne v puberte. Preto sa práve v tomto období kvalita pleti výrazne zhoršuje. Veľa ľudí však trápi mastná pleť aj v dospelosti. Do istej miery za to môže genetika.

Ďalšími faktormi, ktoré vznik čiernych bodiek i vyrážok ovplyvňujú, sú strava a celkový životný štýl. Svoju úlohu zohráva ale aj to, ako sa pleť staráte. Pokiaľ vám teda bola daná do vienka mastiaca sa pleť, verte, že situácia nie je beznádejná. A rozhodne nemusíte hneď bežať na kozmetiku. Existuje totiž množstvo spôsobov, ako na čierne bodky doma.

Tip: Trápi vás okrem mastiacej sa pleti aj akné, ktoré nemá konca? V našom článku si prečítajte ako sa ho čo najúčinnejšie zbaviť a ako sa starať k aknóznej pokožku.

 

Čistenie pleti je prvým krokom k úspechu

Ak sa pýtate, čo pomáha na čierne bodky, vedzte, že správna a pravidelná starostlivosť o pleť je zásadou číslo jedna. Pristupujte k nej preto zodpovedne. Aj napriek nedostatku času si pre seba denne vyhraďte päť minút. Urobte si z tejto činnosti príjemný relaxačný rituál. Starať sa o seba nie je hriech a vaša pleť vám bude vďačná.

Pleť si ideálne čistite ráno po prebudení - počas spánku sa na nej totiž usadili odumreté kožné bunky aj kožný maz. A potom samozrejme večer, kedy tento proces zahŕňa aj dôkladné odlíčenie. Večerné čistenie však nevynechávajte ani v prípade, že sa nelíčite. Nejde totiž len o odstránenie make-upu, ale aj všetkých nečistôt, s ktorými prišla pokožka počas dňa do styku.

 

Zvoľte správne produkty

Na čistenie pleti je potrebné používať vhodnú kozmetiku. Čítajte jej zloženie a vyberajte tu kvalitné. Či už je to maska na čierne bodky, špeciálny krém alebo čistiaca pena, nemala by obsahovať chemické konzervanty. Tie totiž na pleť často pôsobia dráždivo. Stavte preto radšej na prírodu.

Pokiaľ hľadáte, čo na čierne bodky, vyskúšajte napríklad VENIRA tvárovú umývaciu penu. O účinné látky sa v nej starajú predovšetkým osvedčené bylinky ako rebríček, praslička, žihľava alebo rozmarín. Pena dokonale zbaví vašu pleť všetkých nečistôt, nevysušuje a hlavne pomáha redukovať tvorbu nadbytočného kožného mazu. Pôsobí teda ako skvelá prevencia práve proti čiernym bodkám a akné.

Ak s čiernymi bodkami bojujete dlhodobo, je potrebné zaradiť do vašej čistiacej rutiny aj výrobky, ktoré sú špeciálne určené pre mastiacu sa a problematickú pleť. Akné krém v sebe ukrýva zmes blahodarných olejov, ktoré sa postarajú o hĺbkové vyčistenie vašich pórov. Krém navyše redukuje tvorbu kožného mazu, upokojuje podráždenú pokožku a hojí nevzhľadné jazvičky po akné.

Či už vás trápia čierne bodky na nose, na brade alebo na tvárach, môžete vždy staviť aj na bambusové uhlie. Vďaka aktívnym aniónom sa má schopnosť pleť dokonale vyčistiť a odstrániť prebytočný kožný maz. Bambusové uhlie je hlavnou súčasťou VENIRA konjakovej hubky pre mastnú a aknóznu pleť. Táto vynikajúca pomôcka má ako čistiace, tak antibakteriálne účinky a navyše je 100% prírodná.

 

Na čo sa ešte zamerať?

Okrem každodenného čistenia existujú aj ďalšie pravidlá, ako na čierne bodky vyzrieť. Dávajte si pozor na to, aby ste sa svojej tváre počas dňa príliš nedotýkali. Možno to znie ako banalita, ale vaše ruky sú pokryté najrôznejšími nečistotami, a to aj v prípade, že si ich pravidelne umývate. Čím viac sa potom dotýkate svojej tváre, tým viac baktérií si na pleť prenášate.

 

 

Z rovnakého dôvodu je vhodné vyhradiť si na tvár iný uterák, než ktorý používate na ruky. Tiež by ste ho určite nemali zdieľať s ostatnými členmi domácnosti.

 

Aj potraviny môžu škodiť

Na kvalitu našej pleti má v neposlednom rade vplyv aj strava. Preto je v boji proti čiernym bodkám občas potrebné zmeniť jedálniček. Vyvarovať by ste sa mali mastným aj tučným jedlám, rovnako ako nadmiere cukru. Dodržujte pravidelný pitný režim a dbajte o dostatočný prísun vitamínov.

Veľkými škodcami pre našu pleť sú alkohol a fajčenie. Pokúste sa preto týchto zlozvykov zbaviť alebo ich aspoň obmedziť na minimum.

Pleti nesvedčí ani stres. Zapracujte teda na zdravšom životnom štýle. Nájdite správny balans medzi pracovným a osobným životom, športujte, venujte sa svojim koníčkom a nezabudnite si urobiť čas na každodenné drobné radosti. Vaša pohoda sa odrazí nielen na vašej pleti, ale celkovo na vašom vzhľade aj sebavedomí.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu