Ako sa zbaviť akné? Krok za krokom, čo presne robiť

Akné je nepríjemné kožné ochorenie, s ktorým sa väčšina z nás prvýkrát stretla v tínedžerskom veku. V dôsledku prebiehajúcich hormonálnych zmien sa práve v tomto období objavujú prvé výrazné kožné problémy. U niektorých ľudí časom vymizne, ale iní sa s akné, žiaľ, musia potýkať aj v dospelosti. Ženy trpia týmto problémom častejšie, pretože počas celého života zažívajú hormonálne výkyvy - či už počas menštruačného cyklu, tehotenstva alebo menopauzy. Čo je to akné a ako s ním bojovať? Pokračujte v čítaní článku a dozviete sa účinné tipy na boj proti akné.

Čo je to akné?

Akné je zápalové ochorenie mazových žliaz. Mazové žľazy produkujú kožný maz, ktorý pomáha udržiavať pokožku hydratovanú. Upchatie mazových žliaz mazom a odumretými kožnými bunkami môže viesť k tvorbe komedónov (čiernych alebo bielych bodiek). Baktérie, ktoré žijú na pokožke, sa môžu v upchatých póroch množiť a spôsobovať zápaly, čo môže viesť k tvorbe pupienkov, čiernych bodiek a cýst.

Najčastejšie postihnutými oblasťami sú čelo, nos a brada (tzv. T-zóna), ale akné sa nevyhýba ani zvyšku tváre. Môže sa vyskytnúť aj na krku a dekolte a výnimkou nie je ani akné na chrbte.

Tip: Aj vy máte čierne bodky a neviete, ako sa ich zbaviť? To a oveľa viac nájdete v našom článku.

 

Čo spôsobuje akné?

Vznik akné ovplyvňuje viacero faktorov. S niektorými nemôžeme nič urobiť, iné máme pevne v rukách. K vzniku akné môžu prispieť nasledujúce faktory:

 

Genetika

Ak máte v rodine akné, je pravdepodobnejšie, že ho budete mať. Niektorí ľudia boli obdarení problematickou pleťou, ktorá bude vždy mastnejšia a náchylnejšia na akné. V takomto prípade je vhodné zaradiť doplnky stravy, ktoré pomáhajú pri redukcii a prevencii akné. 

 

Hormonálne zmeny

Ide o už spomínanú pubertu, hormonálne výkyvy počas menštruačného cyklu, tehotenstvo, menopauzu. Hladiny hormónov u žien pravidelne kolíšu, preto je prirodzené, že sú náchylné na akné v rôznych fázach svojho života a menštruačného cyklu. Na dosiahnutie vyrovnanej hladiny ženských hormónov vyskúšajte kapsule pre hormonálnu rovnováhu.

 

Stres

Stres stojí za vznikom najrôznejších ochorení, ale môže byť aj príčinou vzniku a zhoršovania akné. Preto je dôležité dbať na dostatok a kvalitu spánku a na dostatok relaxu, pokoja a duševnej pohody. Keď je život náročný, môže byť náročné udržať si duševnú pohodu, preto by ste mali zvážiť užívanie doplnkov stravy, ktoré sú prospešné pre duševnú pohodu.

 

Stravovanie

Neexistujú vedecké dôkazy, že strava priamo spôsobuje akné, ale niektoré potraviny, ako napríklad čokoláda a mastné jedlá, môžu akné zhoršiť. Dbajte preto na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov v podobe ovocia a zeleniny a vyhýbajte sa mastným a tučným jedlám.

 

Niektoré lieky

Niektoré lieky, napríklad kortikosteroidy a antidepresíva, môžu nepriaznivo ovplyvniť akné alebo zhoršiť jeho výskyt. 

 

Kozmetické výrobky

Nekvalitné kozmetické výrobky môžu upchať póry. Správny peeling a čistenie pleti je v boji proti akné veľmi dôležité. 

 

Fajčenie a konzumácia alkoholu

Alkohol a fajčenie spôsobujú množstvo chronických ochorení, ale môžu vyvolať alebo zhoršiť akné. Preto sa snažte tieto dve návykové látky obmedziť alebo sa im dokonca úplne vyhnúť.

 

 

Formy akné

Existujú 4 formy akné, od miernej až po najťažšiu.

Mierna forma akné postihuje väčšinu žien a mužov a prejavuje sa komedónmi, t. j. bielymi a čiernymi bodkami. 

Stredne ťažká forma akné môže okrem komedónov predstavovať aj papuly a postuly alebo zdurené pupienky s hnisom alebo bez neho. 

Ťažkou formou akné je hnisavá forma, pri ktorej sa na koži vyskytujú abscesy a uzlíky a často zostávajú jazvy a pigmentové škvrny. 

Najťažšie akné sa vyznačuje rozsiahlymi léziami vo forme cýst a abscesov a zanecháva mnohopočetné jazvy. 

 

Typy akné

Komedóny

Komedóny, známe aj ako čierne a biele bodky, sú bežným prejavom akné. Hoci sa na prvý pohľad môžu zdať neškodné, v skutočnosti môžu viesť k zápalovému akné a jazvám. Komedóny sú predchodcom zápalového akné. Ak sa neliečia, môžu sa zapáliť a zmeniť na papuly, pustuly, uzlíky a cysty.

 

Otvorené komedóny (čierne bodky)

Pór sa upchá kožným mazom a kožný pigment melanín začne pod kožou oxidovať, stmavne a vytvorí čiernu škvrnu, ktorá sa najčastejšie objavuje na chrbte, ramenách alebo tvári. 

 

Uzavreté komedóny (biele bodky)

Uzavreté komedóny sa nazývajú aj vriedky. Sú tiež spôsobené upchatím pórov kožným mazom, ale k bielym bodkám sa nedostane vzduch, takže nesčernejú a zostanú biele. 

 

Papuly

Papuly sú malé uzlíky alebo opuchnuté pupienky bez viditeľného hnisu, ktoré sa tvoria na povrchu kože. Sú varovaním, že niečo nie je v poriadku. Papuly môžu byť červené, ružové alebo dokonca fialové. Sú bolestivé na dotyk a často sa objavujú v oblastiach, kde je koža zapálená. Papuly môžu byť dôsledkom upchatých pórov, nadmernej produkcie kožného mazu alebo infekcie.

Papuly sa objavia, keď sa steny upchatého póru rozpadnú a obsah sa vyleje do okolitého kožného tkaniva. To je jeden z dôvodov, prečo majú papuly a pustuly tendenciu vyzerať väčšie ako biele a čierne bodky. 

Na odstránenie väčšiny papúl zvyčajne postačujú voľne predajné prípravky na akné. Tieto produkty obsahujú zložky, ktoré pomáhajú znižovať zápal, regulovať tvorbu kožného mazu a uvoľňovať upchaté póry. Je dôležité vybrať si vhodný výrobok pre svoj typ pleti a poradiť sa s lekárom, ak sú papuly veľké alebo sa nezlepšujú.

 

Pustuly

Ide o malé hrbolčeky, ktoré obsahujú hnis. Pustuly sú červené, bolestivé a majú bielu hlavičku. Môžu sa objaviť na tvári, krku a chrbte. Pustuly sa tvoria, keď sa upchatý pór infikuje baktériami. Hnis sa hromadí pod kožou a vytvára malé hrčky. Tie sú bolestivé a môžu sa stať zápalovými. Pustuly sa často spájajú s akútnymi stavmi akné.

Liečba pustúl zahŕňa používanie antiseptických a antibakteriálnych látok. Je dôležité udržiavať postihnuté miesto čisté a vyhýbať sa stláčaniu, ktoré môže viesť k šíreniu infekcie. Ak sú pustuly veľké alebo sa nezlepšujú, odporúča sa problém konzultovať s dermatológom.

 

Uzlíky a cysty

Bodky a cysty patria medzi najzávažnejšie formy akné a vyznačujú sa hlbokými a bolestivými léziami. Na rozdiel od povrchových pupienkov sa uzlíky a cysty tvoria hlboko v koži a môžu zanechať trvalé jazvy. 

Uzlíky a cysty sú zápalové lézie, ktoré vznikajú v dôsledku upchatých pórov spôsobených mazom, odumretými kožnými bunkami a baktériami. Na rozdiel od papúl a pustúl, ktoré sa tvoria v povrchových vrstvách kože, uzlíky a cysty sa tvoria hlboko v mazových žľazách a vlasových folikuloch. Sú to hlboké, vreckovité lézie naplnené hnisom, ktoré môžu byť veľmi bolestivé.

 

Ako sa zbaviť akné?

Akné je spôsobené rôznymi faktormi, od genetiky cez lieky až po životný štýl. V boji proti akné je dôležitá zdravá a vyvážená strava. Zdravú stravu môžete podporiť aj vitamínmi a doplnkami, ktoré môžu akné predchádzať alebo zmierniť jeho príznaky.

Ak máte naozaj závažnú formu akné, neodkladajte návštevu dermatológa, ktorý vám môže predpísať správne lieky, aby ste predišli nezvratným zmenám pokožky v podobe jaziev alebo škvŕn. Pri miernejších typoch akné stačí zmeniť životný štýl a každodenné návyky. 

 

1. Šport

Pohyb je kľúčom ku všetkému. Šport môže mať priaznivý vplyv na redukciu akné. Vyberte si šport, ktorý máte radi, a cvičte aspoň 3-krát denne minimálne 30 minút. Zamerajte sa aj na chôdzu a denne by ste mali prejsť aspoň 6 000 krokov. Pred športovaním sa nezabudnite dôkladne osprchovať, pretože šport otvára kožné póry. Pri hrubej vrstve mejkapu pokožka nemôže dýchať a upcháva póry, čo je príčinou vzniku akné. 

 

Po cvičení sa osprchujte

Keď sa potíte, kožné póry sa otvárajú a z tela sa vyplavuje prebytočný kožný maz a nečistoty. Ak necháte pot na pokožke zaschnúť, póry sa začnú opäť upchávať, preto sa hneď po fyzickej aktivite osprchujte a vyčistite si pokožku kvalitným prípravkom. Pot počas cvičenia môžete zotrieť čistým uterákom určeným na tvár. 

 

2. Diéta

Ak bojujete s akné, mali by ste sa zamyslieť aj nad svojou stravou. Mastné alebo sladké jedlá vašej pleti neprospievajú, preto sa ich snažte čo najviac obmedziť. Dobré nie je ani pečivo z bielej múky.

Na druhej strane nezabúdajte na pravidelný príjem vitamínov. Svoju pleť môžete podporiť napríklad srdiečkami proti akné VENIRA, ktoré podporujú hormonálnu rovnováhu a prispievajú k boju proti akné. Vďaka nim dodáte telu potrebné množstvo zinku, ale aj vitamínov A, C, H a vybraných vitamínov skupiny B.

 

Ktoré potraviny zaradiť do svojho jedálnička na odstránenie akné?

Nie je jasné, či konzumáciou nižšie uvedených potravín úplne odstránite akné, ale môžu vám ho pomôcť výrazne znížiť a v kombinácii s výživovými doplnkami a správnou kozmetikou a čistením pleti sa môžete priblížiť k životu bez akné. 

Jahody obsahujú veľké množstvo antioxidantov a tiež antokyánov, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom v tele. Obsahujú aj vitamín C, ktorý je dôležitý pre prirodzenú tvorbu kolagénu v tele a pri hojení jaziev po akné. Ideálne je skonzumovať denne šálku jahôd. Do svojho jedálnička zaraďte aj čučoriedky, ktoré sú bohaté na polyfenoly, ktoré bojujú proti baktériám spôsobujúcim akné. Paradajky sú jasnou voľbou v boji proti akné, pretože znižujú nadmernú tvorbu kožného mazu. 

Citrusové plody obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha pri hojení jaziev po akné, preto do svojho jedálnička zaraďte mandarínky, citrón alebo pomaranče. Jablká, ananás, banán alebo kivi majú tiež priaznivé účinky na pleť a ich konzumáciou sa môžete priblížiť k svojej vysnívanej pleti.

Orechy a semená obsahujú vitamín E a selén, ktoré chránia pokožku pred poškodením a infekciami. Vyskúšajte mandle, arašidy alebo kešu oriešky.

Losos obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele, ktoré sú spojené s akné. Dbajte preto na dostatočný prísun omega 3 mastných kyselín vo forme rýb a aspoň raz týždenne si na obed alebo večeru pripravte lososa. 

Vyskúšajte aj zelený čaj, ktorý pôsobí ako antioxidant a pomáha znižovať začervenanie a podráždenie pokožky. 

 

Tip na domáci zelený ľadový čaj

Nástup teplého počasia priamo nabáda ku konzumácii ľadových čajov! Nekupujte hotové nápoje v obchodoch, ktoré môžu obsahovať zbytočné cukry a sladidlá. Pripravte si kvalitný ľadový čaj v pohodlí domova. Jeho príprava vám zaberie menej ako päť minút. Uvarte si zelený čaj a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Do pohára alebo džbánu vložte dostatok kociek ľadu, pridajte ovocie podľa vlastného výberu, citrón a obsah zalejte čajom. Ak do nápoja pridáte aj kolagén, vytvoríte ľadový nápoj plný antioxidantov a vitamínov. Podporíte tak redukciu akné, dodáte telu kolagén pre krásnu pleť, vlasy a nechty a osviežite sa! 

 

Ktorým potravinám sa vyhnúť v boji proti akné?

Rafinované sacharidy a cukry sú počas priemyselného spracovania zbavené vlákniny a prospešných látok. Vláknina je však veľmi dôležitá pri redukcii akné. 

Ak chcete mať pleť bez akné, vyhýbajte sa lacnej čokoláde, polotovarom, vyprážaným jedlám alebo sladkostiam vo forme sušienok. Ak trpíte náhlymi výsevmi akné, skúste znížiť množstvo konzumovaných mliečnych výrobkov. Skúste nahradiť bežné mlieko rastlinnými alternatívami a uvidíte, či sa vaše akné zlepší. 

Údené mäso a červené mäso môžu obsahovať veľké množstvo dochucovadiel a umelých látok, ktoré škodia vašej pleti. Skúste nahradiť priemyselne spracované údeniny a červené mäso kvalitnou šunkou alebo rybami. 

Pitie alkoholických nápojov uvoľňuje v tele histamín, ktorý stojí za začervenaním pokožky a tvorbou kruhov pod očami. Spôsobuje tiež opuchy, suchú pokožku a prispieva k tvorbe vrások. Skúste vynechať alkohol a vyskúšajte nealkoholické nápoje alebo domáci ľadový čaj, ktorý vašu pleť osvieži a pomôže jej. 

 

 

3. Vitamíny a výživové doplnky

Dodržiavaním uvedených tipov môžete zmierniť príznaky akné. Boj proti akné je vhodné podporiť aj doplnkami stravy s obsahom vitamínov a minerálov, ktoré celý proces dosiahnutia pleti bez akné výrazne uľahčia. Tak ako všetko, aj výživové doplnky by sa mali užívať s mierou. Preto neprekračujte odporúčanú dennú dávku.

Vitamín A - má protizápalový účinok na organizmus. Pôsobí preventívne proti nadmernej tvorbe kožného mazu a zápalovým ložiskám akné. 

Vitamíny skupiny B - zmenšujú veľkosť pórov, regulujú hladinu hormónov, zvyšujú schopnosť hojenia a regenerácie pokožky.

Vitamín C - pôsobí ako antioxidant a podporuje tvorbu kolagénu v tele a môže tiež zlepšiť vzhľad jaziev po akné. 

Vitamín D - znižuje tvorbu kožného mazu, a tak môže pôsobiť preventívne proti komedónom. 

Vitamín E - pôsobí preventívne proti upchávaniu pórov, odstraňuje z pokožky toxíny a voľné radikály a má protizápalový účinok. Na akné najlepšie pôsobí v kombinácii s vitamínom A a selénom. 

Zinok má priaznivý vplyv na zdravie pokožky. Pomáha metabolizovať omega 3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú redukovať akné. Má antioxidačné a protizápalové účinky a zároveň znižuje tvorbu kožného mazu. 

Selén stimuluje produkciu enzýmov peroxidázy, ktoré znižujú zápalové procesy v tele, a tým pomáhajú redukovať akné. 

 

VENIRA srdcia proti akné

Všetky vyššie uvedené vitamíny a minerály sú obsiahnuté v srdiečkach proti akné VENIRA, ktoré sú skvelé v boji proti pretrvávajúcemu akné. Prispievajú k zdravému vzhľadu pleti a zabraňujú nadmernej tvorbe kožného mazu. Navyše skvele chutia. Môžete si vybrať z malinovej alebo citrónovej príchute. 

 

Ako používať srdiečka proti akné?

Pri rozsiahlych problémoch s akné užívajte štyri srdiečka denne. Akonáhle na pleti uvidíte prvé známky zlepšenia, odporúčame znížiť dennú dávku na dve srdiečka. Najlepšie a najrýchlejšie vstrebávanie dosiahnete, ak budete srdiečka cmúľať, preto ich neprehĺtajte. Veľkou výhodou je, že srdiečka môžete aj žuť.

Aby telo vstrebalo všetky účinné látky, neužívajte všetky srdiečka naraz. Odporúčanú dennú dávku (či už 4 alebo 2 srdiečka) si preto rozdeľte na celý deň.

Tehotné a dojčiace ženy môžu užívať maximálne 1 srdce denne. 

Balenie obsahuje 120 srdiečok s lahodnou malinovou alebo citrónovou príchuťou, čo pri dodržaní odporúčaného denného dávkovania zodpovedá liečbe na 30 až 60 dní. 

 

4. Kozmetika, make-up a čistenie pleti

V boji proti akné je nevyhnutná vhodná kozmetika a správna starostlivosť o pleť. Správnou rutinnou starostlivosťou o pleť môžete výskyt akné znížiť alebo sa ho úplne zbaviť. 

Pleť si umývajte dvakrát denne vlažnou vodou a jemným čistiacim prostriedkom. Vyhnite sa horúcej vode a drsnému treniu pokožky, ktoré môže pokožku podráždiť. Nepoužívajte mydlá, ktoré môžu pokožku vysušiť. Nepreháňajte to s nadmerným umývaním tváre, mohli by ste si ublížiť.

Kľúčom k úspechu je používanie vhodnej kozmetiky. Vyberajte si výrobky, ktoré sú špeciálne určené pre problematickú, mastnú a aknóznu pleť. Nemali by obsahovať alkohol, ktorý býva vysušujúci. Z rovnakého dôvodu sa vyhýbajte používaniu bežného mydla.

Na čistenie pleti môžete použiť hubku VENIRA cognac na mastnú pleť a pleť so sklonom k akné. Tento praktický nástroj obsahuje bambusové uhlie, ktoré sa postará o všetky nečistoty. Jednoducho navlhčite hubku a potom ňou jemne masírujte tvár a dekolt. Účinne tak predídete vzniku akné a zanecháte svoju pleť krásne sviežu.

V každom prípade je na boj proti silnému akné lepšie používať viac ako jeden výrobok. Vyskúšajte čistiace prípravky, séra, krémy a oleje na akné, ktoré vám pomôžu v boji s problematickou pleťou. Používajte čistiaci gél, ktorý dokonale odstráni zvyšky make-upu aj iné nečistoty. 

SOS sérum na akné naneste priamo na pupienky a potom na tvár aplikujte krém na akné, ktorý upokojí podráždenú pleť a pomôže zahojiť nevzhľadné jazvy.

V boji proti akné vám skvelú službu urobia 100 % organické oleje lisované za studena, pretože si zachovávajú účinnosť bioaktívnych látok, ktoré obsahujú, a sú prospešné pre vaše zdravie a krásu. 

Marhuľový olej pomáha zmierňovať príznaky akné, podporuje regeneráciu kožných buniek a vyživuje a zjemňuje pokožku.

Opunciový olej redukuje jazvy a škvrny po akné, podporuje tvorbu kolagénu a pomáha rozjasniť kruhy pod očami. 

Malinový olej bojuje proti akné, zlepšuje vzhľad pórov a účinne pomáha pri ekzémoch a psoriáze. 

Moringový olej je ideálny na pleť so sklonom k akné, pomáha redukovať vrásky na tvári, krku a okolo očí a je vhodný aj na starostlivosť o farbené vlasy. 

Ricínový olej pomáha znižovať výskyt akné, zabraňuje tvorbe čiernych bodiek a udržiava vlhkosť pokožky.

Olej z hroznových semienok a mrkvový olej sú dobrými pomocníkmi pre pleť so sklonom k akné, redukujú začervenanie a zosvetľujú jazvy. 

Používajte make-up, ktorý neucpáva póry. Pred spaním si vždy odstráňte make-up pomocou odličovacích tampónov. Ak si neodstránite mejkap, pripravujete sa na problémy s akné, pretože vám upcháva póry a vaša pleť nemôže dýchať.  

 

 

Ďalšie tipy na boj proti akné a jeho prevenciu

1. Vyhnite sa stláčaniu pupienkov, ktoré môže viesť k zjazveniu a infekcii.

2. Dostatok spánku a zníženie stresu sú dôležité pre celkové zdravie vrátane zdravia pokožky. Na zníženie stresu používajte relaxačný komplex, CBD, horčík alebo melatonín. 

3. Nepoužívajte make-up, ktorý upcháva póry.

4. Pravidelne čistite štetce a hubky na líčenie.

5. Chráňte svoju pokožku pred slnkom širokospektrálnym opaľovacím krémom s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším.

6. Nedotýkajte sa tváre rukami - prenášajú na pokožku veľa baktérií. Samozrejme, občas sa dotyku nevyhnete, preto si pravidelne umývajte ruky, aby ste ich mali čo najčistejšie.

7. Uistite sa, že používate svoj vlastný uterák a nezdieľate ho s nikým iným. Najlepšie je vyhradiť si jeden na tvár. Často tiež perte obliečky na vankúše - počas spánku sa na obliečkach na vankúše usádzajú odumreté kožné bunky a iné nečistoty, ktoré vašej pokožke neprospievajú.

 

Čo si z článku vziať?

Akné je zápalové ochorenie mazových žliaz. Vzniká vtedy, keď sa maz v póroch upchá. Akné môže byť mierne až závažné. Rozlišujú sa otvorené a uzavreté komedóny alebo čierne a biele bodky, papuly, postuly, moduly a cysty, pričom cysty a moduly sú najťažšou formou. Akné môžu spôsobovať faktory, ako sú genetika, životný štýl, strava, stres, niektoré lieky, hormonálne zmeny, alkohol a fajčenie a nevhodné kozmetické výrobky. 

Redukciu akné môžete podporiť športom a zdravou stravou. Po športe je dôležité osprchovať sa a ošetriť si tvár vhodným prípravkom, aby ste zabránili upchatiu pórov. Do svojho jedálnička zaraďte jahody, banány, čučoriedky, ananás, citrusové plody, orechy a semená, omega 3 mastné kyseliny, zelený čaj alebo kefír. Na druhej strane by ste sa mali vyhýbať rafinovaným sacharidom a cukrom, priemyselne spracovaným potravinám s vysokým obsahom cukrov, alkoholu, údeninám a červenému mäsu a mliečnym výrobkom. Odporúča sa zaradiť doplnky stravy bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pri odstraňovaní akné, zmenšovaní pórov a vyhladzovaní škvŕn a jaziev po akné. Zamerajte sa na kvalitnú kozmetiku proti akné vo forme krémov, sér, gélov a olejov. Pred spaním a cvičením si vždy odstráňte make-up pomocou odličovacieho prípravku a odličovacích tampónov. 

Vyhnite sa stláčaniu pupienkov, ktoré môže akné ešte zhoršiť. Nepoužívajte make-up, ktorý upcháva póry. Pravidelne čistite štetce a špongie. Chráňte svoju pokožku pred slnkom a používajte krémy s ochranným faktorom SPF. Používajte vlastný uterák na tvár a pravidelne ho umývajte. Nedotýkajte sa nadmerne svojej tváre. Doprajte si dostatok spánku a snažte sa eliminovať stres. 

Akné je častý problém, ale s trochou úsilia sa ho dá zbaviť. Dodržiavaním uvedených krokov a tipov môžete dosiahnuť čistú a zdravú pleť. Ak je vaše akné závažné alebo nereaguje na domácu liečbu, neváhajte sa obrátiť na dermatológa.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu