Ako sa zbaviť akné?

Akné je nepríjemné ochorenie pleti, ktoré dokáže poriadne potrápiť. Tvár posiata červenými vyrážkami často znižuje naše sebavedomie na bod mrazu. Verte ale, že na pocity menejcennosti nie je dôvod! Ak sa budete o pleť správne starať, dočkáte sa výrazného zlepšenia, vďaka ktorému sa naladíte na vlnu pohody a zdravej sebaistoty.

 

Mastná pleť ako hlavná príčina

S akné sa väčšina z nás prvýkrát stretne v puberte. Vplyvom prebiehajúcich hormonálnych zmien sa totiž práve v tomto období objavujú prvé výraznejšie problémy s pleťou. U niekoho postupom času odznejú, iní sa s akné bohužiaľ musia stretávať aj v dospelosti.

Častejšie tento problém trápia ženy, pretože ich po celý život sprevádzajú hormonálne výkyvy - či už počas menštruačného cyklu, tehotenstva alebo menopauzy.

 

Ako akné vzniká?

Prvotnou príčinou je nadmerná tvorba kožného mazu, ktorý sa utvára v mazových žľazách. Ústie týchto žliaz sa neskôr upchá - vzniká takzvaný komedón. Niekedy sa úplne prirodzene rozpustí, inokedy sa ale na jeho mieste utvorí zápal. Ten sa nakoniec prejaví na koži a to buď vo forme čiernych alebo bielych bodiek, alebo práve začervenaných pupienkov vyplnených hnisom. Tie sú často bolestivé.

Najčastejšie postihnutými oblasťami sú čelo, nos a brada (takzvaná T-zóna), ale akné sa nevyhýba ani zvyšku tváre. Môže sa dokonca vyskytnúť aj na krku a v dekolte a výnimkou nie je ani akné na chrbte.

Tip: Máte tiež čierne bodky a neviete ako sa ich zbaviť? To a oveľa viac sa môžete dočítať v našom článku.

 

Čo ovplyvňuje vznik akné?

Na vznik akné má vplyv celý rad faktorov. S niektorými nič nezmôžeme, iné máme pevne vo svojich rukách.

Dedičnosť - niekomu bola skrátka nadelená problematická pleť, ktorá sa bude vždy viac mastiť a mať sklony k tvorbe akné.

Hormonálne zmeny - jedná sa o už spomínanú pubertu, hormonálne výkyvy počas menštruačného cyklu, tehotenstva, menopauzy.

Zlá starostlivosť o pleť - čisteniu a starostlivosti o pleť je potrebné venovať náležitú pozornosť. V opačnom prípade hrozí zvýšený výskyt akné aj ďalších problémov.

Zlá životospráva – nezdravá strava, fajčenie, alkohol, ale tiež stres alebo nedostatok spánku – to všetko sú faktory, ktoré našej pleti neprospievajú.

 

Ako sa zbaviť akné

A čo zaručene pomáha na akné? Rozhodne správna starostlivosť o pleť. Základom je používať vhodnú kozmetiku. Voľte také produkty, ktoré sú určené priamo pre problematickú mastiacu sa pleť so sklonmi k akné. Nemali by obsahovať alkohol, ktorý má tendenciu vysušovať. Z rovnakého dôvodu sa vyhýbajte aj používaniu obyčajného mydla.

Na čistenie pleti pristupujte dvakrát denne - ráno a večer. Nezabudnite sa za všetkých okolností dôkladne odlíčiť. Potom je potrebné odstrániť z tváre nežiaduce baktérie aj prebytočný kožný maz.

Na čistenie pleti môžete využiť napríklad VENIRA konjakovú hubku pre mastnú a aknóznu pleť. Táto šikovná pomôcka obsahuje bambusové uhlie, ktoré sa postará o dokonalé odstránenie všetkých nečistôt. Hubku jednoducho navlhčíte a potom si s ňou jemne namasírujete tvár aj dekolt. Účinne tak predídete vzniku akné a vaša pleť bude navyše nádherne svieža.

Do boja proti silnému akné je každopádne lepšie povolať viac ako jeden kozmetický prípravok. Vyskúšať môžete čistiaci gél, vďaka ktorému perfektne odstránite ako zvyšky make-upu, tak aj ďalšie nečistoty. Priamo na pupienky potom aplikujte SOS akné sérum. Nakoniec naneste na tvár akné krém. Postará sa o upokojenie podráždenej pleti a pomôže zahojiť nevzhľadné jazvičky, ktoré vám po akné zostali.

 

Podporte pleť správnou životosprávou

Ak sa stretávate s akné, mali by ste sa zamyslieť aj nad svojim jedálničkom. Tučné alebo sladké potraviny pleti neprospievajú, takže ich skúste čo najviac obmedziť. Dobrú službu nerobí ani pečivo z bielej múky.

Naopak nezabudnite na pravidelný prísun vitamínov. Svoju pleť môžete podporiť napríklad VENIRA akné srdiečkami - citrónovými vitamínmi, ktoré podporujú hormonálnu rovnováhu a prispievajú tak k boju proti akné. Svojmu telu vďaka nim dodáte potrebné množstvo zinku, ale aj vitamíny A, C, H a vybrané vitamíny skupiny B.

 

 

Ak trpíte naozaj silným akné, nebojte sa navštíviť odborníka. Liečba akné patrí do rúk skúseného dermatológa, ktorý vám poradí a prípadne predpíše potrebné lieky. Okrem toho môžete skúsiť ešte pár zdanlivých drobností, ktoré môžu pomôcť.

Vyvarujte sa dotýkaniu tváre rukami - máte na nich totiž množstvo baktérií, ktoré si na pleť prenášate. Tu a tam sa nejakému dotyku samozrejme nevyhnete, takže si každopádne ruky pravidelne umývajte, aby ste ich udržali čo najčistejšie.

Používajte zásadne svoj vlastný uterák, ktorý nebudete zdieľať s nikým ďalším. Najlepšie si vyhraďte len jeden na tvár. Tiež často perte obliečky na vankúš - počas spánku sa na ňom usadzujú odumreté kožné bunky a ďalšie nečistoty a tie vašej pleti neprospievajú.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu