Zľahnuté a matne vyzerajúce vlasy? Vinníkom je chýbajúci proteín

Prelistujete si časopis skôr, ako si ho kúpite? Čítate etikety na výrobkoch a potravinách? Potom by vám tiež nemali byť ľahostajné ingrediencie obsiahnuté vo vlasových prípravkoch, ktoré sa chystáte zaobstarať. V tomto prípade by ste nemali brať ohľad iba na cenu či značku, ale pozornosť by ste mali venovať aj zloženiu. Možno vás najprv zarazia komponenty ako hodvábny, sójový, ovsený či pšeničný proteín alebo keratín, ale vedzte, že držíte v rukách správny preparát, pretože práve to sú hlavné proteínové stavebné zložky tvoriace vlas.

 

Zázrak menom proteín

Proteín predstavuje esenciálnu živinovú látku hrajúcu kľúčovú úlohu vo výžive a zdraví vlasov. Naše kadere sú z veľkej časti tvorené predovšetkým proteínom zvaným keratín, ktorý je zodpovedný za ich rast, pevnosť a štruktúru. Keratín je silný a odolný proteín tvoriaci vlasové vlákna a chrániaci ich pred všetkými škodlivými vonkajšími vplyvmi.

Okrem keratínu sa vlasové vlákna pozostávajú z ďalších proteínov, ako je kreatín, kolagén a elastín. Tieto proteíny podporujú pružnosť a elasticitu vlasov. Proteínová štruktúra vlasom zaisťuje ich pevnosť a odolnosť voči poškodeniu.

Ak sú vaše vlasy nedostatočne zásobené proteínmi, môže to viesť k strate elasticity, čo spôsobí ich lámavosť a narušenie vlasovej štruktúry.

 

Prečo sú proteíny pre vlasy dôležité?

Proteíny (čiže bielkoviny) sú nepostrádateľnou stavebnou látkou nášho tela. Nachádza sa predovšetkým vo svaloch, ale aj v nechtoch, kostiach, zuboch či vlasoch. Naše vlasy sú z veľkej časti tvorené práve proteínovými vláknami.

Tie bývajú bohužiaľ veľmi často poškodené neustálym umývaním či tepelným stylingom. Rovnako všetky technické zásahy, ako je farbenie, melírovanie, ondulovanie či chemické narovnávanie, ale aj príliš horúca voda, našim vlasom škodí.

Takto opakovane namáhané vlasy potom môžu byť matné a zľahnuté, čo vôbec nepôsobí dobre. Riešením je poskytnúť telu dostatočné množstvo proteínov, vďaka ktorým potom budú zdravšie, pružnejšie a plné vitality.

Pýtate sa, ako ich teda telu najlepšie dodať? V strave ich nájdeme predovšetkým v rybách a mäse, ale obávať sa nemusia ani vegáni či vegetariáni. Existuje dostatočné množstvo rastlinných zdrojov proteínov. Obsahuje ich aj syr, tofu, brokolica, špenát, vajíčka, semienka či oriešky. Siahnuť samozrejme môžete aj po proteínových tyčinkách či iných doplnkoch.

Práve vegánsky keratín obsahuje aj naša VENIRA keratínová voda s úžasnou kvetinovo-citrusovou vôňou na dosiahnutie optimálnej kvality vlasov. Okrem toho sa podieľa na vyživení, regenerácii a správnej hydratácii vlasových vlákien.

 

Čo spôsobuje zľahnuté a mastné vlasy?

Popri nedostatku proteínov môžu existovať aj ďalšie faktory, ktoré sú zodpovedné za zľahnuté a matné vlasy. Medzi ne patria:

 

Zlá starostlivosť o vlasy

Používanie nekvalitných vlasových produktov, časté umývanie vlasov horúcou alebo nadmerné používanie tepelných stylingových prístrojov, ako sú žehličky na vlasy či fény a predovšetkým aj nevhodná úprava vlasov ich môžu vysušovať, poškodzovať a spôsobovať ich matnosť a zľahnutosť.

Tip: Na ochranu vlasov v letnom období sa postará ochranný sprej na vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou. Okrem neodolateľnej vône manga a liči vytvorí na vašich kaderách ochranný štít, zabráni ich vysúšaniu a lámaniu a navyše účinne hydratuje vlasové vlákna.

 

Nadmerné zaťažovanie vlasov

Používanie ťažkých stylingových produktov, ako sú najrôznejšie gély, vosky alebo laky na vlasy, rovnako ako nadmerné farbenie, trvalá ondulácia a chemické ošetrovanie vlasov nie je pre ich kvalitu a zdravie nič dobré. Preto by ste sa mali týmto produktom vyhýbať a keď už potrebujete vlasy zafixovať, voľte vždy kvalitnú a prírodnú vlasovú kozmetiku.

 

Genetická predispozícia

To, ako vaše vlasy vyzerajú a aká je ich kvalita v mnohých prípadoch síce môžete ovplyvniť napríklad prírodnými šampónmi a kondicionérmi alebo inými kozmetickými prípravkami, ale veľkú úlohu tu zohrávajú aj genetické faktory. Niektoré vlasy majú tendenciu byť tenšie, iné sú zase príliš jemné alebo menej lesklé. 

 

Škodlivé vonkajšie vplyvy

Neustále sa vystavovanie slnečnému žiareniu, silnému vetru, znečistenému ovzdušiu alebo chemikáliám vo vode môže tiež negatívne ovplyvniť vzhľad vašich vlasov a spôsobiť, že budú zľahnuté a matné.

 

Produkty bohaté na proteíny

Nechcete pátrať po proteínoch iba v strave? Môžete ich dodať vašim vlasom aj zvonku a to pomocou kozmetiky. Prípravky vlasovej starostlivosti s obsahom proteínu zlepšia štruktúru vlasov a vrátia im ich žiarivý a zdravý vzhľad. Vaše kadere tak budú znova plné lesku a nebudú sa lámať.

Ak vás okrem matných a zľahnutých vlasov trápi aj ich nadmerné padanie, potom vám ponúkame VENIRA prírodný šampón proti vypadávaniu vlasov obsahujúci proteínový ferment z chlorelly a lupiny bielej k lepšiemu uchyteniu vlasových cibuliek v pokožke hlavy.

Kondicionér s kolagénom naopak prestupuje do najhlbších vrstiev jednotlivých vlasových vlákien, zaisťuje okamžitú výživu a intenzívnu regeneráciu. Tiež účinne bojuje proti známkam poškodenia, ako je krepatenie, lámanie a štiepenie.

O nadmerné vypadávanie vlasov ale aj ich prirodzený rast sa postará VENIRA hair booster s proteínovým fermentom obohatený o niekoľko účinných bylín dodávajúcich vlasom chýbajúce minerály a vitamíny.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu