Neviete, ako zastaviť prejedanie? Poradíme vám!

Nuda. Stres. Citové utrpenie. Depresia. To sú len niektoré z možných motívov pre záchvatové prejedanie. Zaujíma vás, ako sa líši od bežného prejedenia, aké sú jeho prejavy a ako mu zabrániť? To všetko, a oveľa viac, sa dozviete v dnešnom článku.

 

Čím sa líši prejedenie od záchvatovitého prejedania?

Asi každému z nás sa už niekedy stalo, že sa prejedol. Skrátka nám niečo chutilo toľko, že sme nedokázali prestať a zjedli toho viac, než naše telo potrebovalo. Trestom nám potom bolo maximálne také boľavé brucho. Naopak, pri záchvatovom prejedaní nemusí byť nutne motiváciou hlad a po skončení záchvatu prenasledujú danú osobu výčitky a pocity hanby.

Človek trpiaci záchvatovitým prejedaním sa ani vzdialene nedrží známeho príslovia „pi do polopita a jedz do polosýta“. Kompletne totiž stráca kontrolu nad svojím správaním pri konzumácii jedla, a teda aj nad množstvom skonzumovaných potravín.

Hlavný rozdiel teda spočíva v tom, že záchvatové prejedanie je jednou z foriem porúch príjmu potravy. Aké sú jej bežné prejavy?

 

Prejavy záchvatovitého prejedania

Zjete veľké množstvo jedla v krátkom čase.

Jete veľmi rýchlo a nenásytne.

Pokračujete v jedení aj napriek pocitu plného brucha.

Nemôžete dosiahnuť pocit nasýtenia.

Pri konzumácii sa necítite dobre, ale aj tak nemôžete prestať.

Po dojedení máte výčitky svedomia a pociťujete k sebe odpor.

Schovávate si potraviny a konzumujete ich potajomky.

 

Všetko vyššie popísané sa potom deje najčastejšie v súkromí (v skupine ľudí konzumujete skôr menšie množstvo, alebo nejete vôbec), pravidelne (približne raz týždenne) a dlhodobo (najmenej tri mesiace).

 

Následky záchvatovitého prejedania

Vzhľadom na to, že pri záchvate prijmete v krátkom čase veľké množstvo energie, zvyšujete tým riziko nadváhy. Nie je náhoda, že práve obezitou trpí až polovica všetkých osôb s touto formou poruchy príjmu potravy.

Spomínaná obezita potom zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, môže sa odraziť na stave vašich kĺbov av neposlednom rade aj na vašom duševnom zdraví. Na vašej psychike sa totiž neblaho podpisuje skutočnosť, že ste sa nedokázali ovládnuť, čím trpí vaša sebaúcta.

Záchvatovité prejedanie vedie často k rozvoju depresií a úzkostných porúch, ale ako sme spomenuli už v samotnom úvode, nezriedka kedy sa vyskytuje súčasne s nimi a k jednotlivým záchvatom dochádza práve v reakcii na onú psychickú nepohodu.

Kombinácia hanby, nadváhy a duševnej nepohody často ústi k tomu, že človek stráca chuť podieľať sa na najrôznejších spoločenských udalostiach, čo môže viesť až k jeho úplne sociálnej izolácii.

 

6 tipov, ako zabrániť záchvatovitému prejedaniu

1. Odhaľte príčinu vašich záchvatov

Zajedáte nudu, smútok, radosť, alebo jete v konkrétnej situácii skrátka len zo zvyku – napríklad pri pravidelnom sledovaní svojho obľúbeného seriálu? Prvým krokom k opätovnému získaniu kontroly nad jedlom bude odhalenie spúšťača vašich záchvatov.

Až sa budete nabudúce nachádzať v danej situácii, pomôže vám, ak si položíte nasledujúce otázky.

„Prečo toto vlastne jem?“

„Mám naozaj hlad?“

„Čo mi dané jedlo prinesie?“

Skrátka a dobre, pred každým sústom sa uistite, že máte naozaj hlad, a teda nejde iba o chuť, nudu alebo snahu zajesť smútok, alebo radosť.

 

2. Majte so sebou trpezlivosť

Je skôr nepravdepodobné, že svoj problém s emocionálnym prejedaním okamžite vyriešite. Zvyk je predsa len železná košeľa, a tak nemôžete očakávať, že zmena nastane hneď.

Berte svoju nápravu deň za dňom a chváľte sa za malé úspechy. Zároveň sa snažte neupadať do depresie, keď na okamih zaškobrtnete, pretože aj neúspech je súčasťou celej vašej cesty.

 

3. Vytvorte si nové návyky

Pokiaľ je pre vás ťažké nič nejesť v situácii, kedy by ste predtým automaticky siahli po obľúbenej láskomine, nahraďte ju zdravšou alternatívou.

Pri večernom sledovaní televízie tak môžete namiesto zemiačikov zobať napríklad orechy alebo zeleninu. So stresom vám zase pomôže prechádzka na čerstvom vzduchu, meditácia alebo cvičenie, čo sú zároveň aktivity, s ktorými zabijete nudu.

 

4. Nedržte žiadne diéty

Pri držaní drastických diét by ste sa akurát dostali z jedného problému do druhého. Tento stav by pre vás nebol dlhodobo udržateľný a je pravdepodobné, že po skončení diéty by ste sa dostali späť do začarovaného kruhu prejedania.

 

5. Na jedlo si vyhraďte dostatok času a vnímajte každé sústo

Namiesto diét dajte prednosť stravovaciemu režimu, ktorý pre vás bude z dlhodobého hľadiska udržateľný.

Do svojho jedálnička zahrňte dostatok bielkovín, pretože potom vás nebude toľko naháňať maškrtná. K hlavným zdrojom patrí napríklad mäso, mliečne výrobky, vajcia a ryby.

V priebehu celého dňa konzumujte potraviny s obsahom vlákniny, ktorá vás veľmi zasýti. Príkladom je ovocie a zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, semienka a oriešky.

Svoj jedálniček si plánujte na viac dní dopredu a jednotlivé chody na ďalší deň si pripravujte do škatuliek. Nezabúdajte ani na desiaty, ktoré zaženú menší hlad.

Jednotlivé chody nevynechávajte. Vyhnete sa tak večerným náletom na chladničku.

Pri jedle sa nenechajte rozptyľovať okolím a vždy buďte maximálne prítomní. V priebehu teda nečítajte e-maily, nesledujte televíziu a nebuďte ani na svojom telefóne.

Jedzte pravidelne a vždy až v momente, keď pocítite hlad a naopak prestaňte vo chvíli, keď si budete pripadať sýti.

Jedlo si naservírujte na menší riad. Po dojedení pocítite uspokojenie z toho, že ste zjedli všetko, čo bolo na tanieri, ale zároveň budete mať istotu, že toho nebolo príliš.

V rozumnej miere si môžete aj naďalej dopriať slané a sladké pochutiny, ale snažte sa vyhnúť konkrétne tým, po ktorých ste často siahali pri záchvate.

Nikdy nechoďte nakupovať, keď ste hladní.

 

6. Do svojho jedálnička zaraďte náš prírodný doplnok stravy

Náš prírodný doplnok stravy VENIRA hunger blocker vám pomôže vymaniť sa z kolotoča nekonečného prejedania a získať späť kontrolu nad jedlom, a teda nad svojou telesnou hmotnosťou.

Tieto kapsule so špeciálne navrhnutou formulou kombinujúcou účinky garcinie kambodžskej a chrómu eliminujú už po pár okamihoch pocit hladu a nahrádzajú ho pocitom sýtosti, vďaka ktorému konečne prekonáte nekonečné prejedanie.

Garcinia kambodžská - napomáha k navodeniu pocitu sýtosti. Svojím pôsobením spomaľuje tvorbu nového tuku, čím prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti. Dokáže ovplyvňovať chuť do jedla a zároveň pôsobí pozitívne na psychiku človeka.

Chróm – napomáha k správnemu metabolizmu makroživín a podporuje udržanie normálnej hladiny glukózy v krvi.

VENIRA hunger blocker vám pomôže predovšetkým v boji proti:

- nekonečnému prejedaniu

- častému pocitu hladu

- zvýšenej chuti do jedla

- rozhodenému tráveniu

- spomalenému metabolizmu

 

Rada na záver

Svoju zmenu k lepšiemu neodkladajte, pretože ideálne podmienky, na ktoré pravdepodobne čakáte, nikdy nenastanú. V pokoji si sadnite, nastavte si reálne ciele a s nimi rovno vymyslite aj spôsob, ako ich dosiahnete. Hneď v zápätí sa pustite do práce.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu