Lymfatický systém - ako funguje a prečo je taký dôležitý?

Určite ste už počuli o lymfatickom systéme v súvislosti s lymfatickými masážami. Správne fungovanie lymfatického systému však nie je dôležité len pre hladké stehná bez celulitídy. Je to druhý najdôležitejší systém v ľudskom tele a zablokovanie lymfy môže mať za následok celý rad ochorení. Ak sa chcete dozvedieť, ako rozpoznať príznaky upchatého lymfatického systému a zároveň sa dozvedieť tipy, ako lymfu rozprúdiť a udržať jej zdravý chod, pokračujte v čítaní článku

 

Čo je lymfa a lymfatický systém?

Lymfatický alebo lymfatický systém je zložitá sieť krvných ciev a orgánov, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v imunitnom systéme a celkovom zdraví organizmu. Odvádza prebytočnú tekutinu z tkanív, prenáša biele krvinky a imunitné bunky a bojuje proti infekciám a chorobám.

 

Prečo je lymfatický systém taký dôležitý?

Lymfatický systém je systém tela, ktorý sa stará o odstraňovanie odpadových látok, baktérií, vírusov, patogénov a toxínov. Je to rozsiahla sieť krvných ciev, uzlín, tkanív a orgánov, ktoré spolupracujú na posilnení imunity organizmu a odvádzajú všetky škodlivé látky. Ak je lymfa upchatá alebo spomalená, nepracuje správne a neodstraňuje škodlivé látky z tela tak, ako by mala. Nesprávna funkcia lymfy tak môže mať za následok vznik mnohých ochorení

 

 

Ako funguje lymfatický systém a jeho časti

Lymfatický systém je nevyhnutný na udržanie zdravia a imunity. Poškodenie lymfatického systému môže viesť k mnohým zdravotným problémom vrátane opuchov a oslabenia imunity. Na pochopenie funkcie lymfatického systému je dôležité poznať jeho jednotlivé časti a ich úlohy:

Lymfatické cievy: tenké trubice, ktoré prenášajú lymfu po celom tele. Lymfatické cievy sa delia na lymfatické kapiláry, lymfatické cievy a lymfatické kmene. 

Lymfatické uzliny: malé orgány oválneho tvaru, ktoré sa nachádzajú pozdĺž lymfatických ciev. Lymfatické uzliny obsahujú imunitné bunky, ktoré filtrujú lymfu a odstraňujú z nej baktérie, vírusy a iné škodlivé látky. Lymfatické uzliny sa zväčšujú a stávajú sa bolestivými, ak sú infikované.

Lymfatická tekutina (lymfa): číra tekutina, ktorá prúdi lymfatickými cievami. Lymfa obsahuje bielkoviny, tuky, odpadové látky a imunitné bunky. Lymfa zohráva dôležitú úlohu v boji proti infekciám a pri odstraňovaní odpadových látok z tela.

Slezina: najväčší lymfatický orgán v ľudskom tele. Slezina sa nachádza v ľavej hornej časti brucha a obsahuje imunitné bunky, ktoré filtrujú krv a odstraňujú staré a poškodené červené krvinky. 

Brzlík: lymfatický orgán nachádzajúci sa v hrudníku. Týmus zohráva dôležitú úlohu pri vývoji imunitného systému u detí. Týmus produkuje T-lymfocyty, typ bielych krviniek, ktoré rozpoznávajú a napádajú "cudzie" bunky, ako sú rakovinové bunky a baktérie.

 

Cesta lymfy

Lymfa alebo lymfa je kľúčovým prvkom celého lymfatického systému. Lymfa je číra tekutina, ktorá sa skladá z 90 % z vody, ako aj z bielkovín, tukov, odpadových produktov a imunitných buniek. 

Lymfa prúdi lymfatickým systémom jedným smerom, z periférnych tkanív do hrudnej miechy a pravého lymfatického kmeňa. Lymfa prúdi z lymfatických kapilár do lymfatických ciev a nakoniec do lymfatických kmeňov. Lymfatické kmene ústia do hrudnej miechy a pravého lymfatického kmeňa, ktoré ústia do hornej dutej žily.

 

Dôležité funkcie lymfatického systému

Lymfatický systém je pre telo mimoriadne dôležitý a plní niekoľko funkcií, preto je dôležité, aby lymfa prúdila a aby bol lymfatický systém zdravý

 

Obrana proti infekciám

Lymfatický systém obsahuje imunitné bunky, ktoré bojujú proti infekciám spôsobeným baktériami, vírusmi a parazitmi. Lymfa dopravuje tieto imunitné bunky do lymfatických uzlín, kde sa aktivujú a ničia škodlivé látky.

Chcete svoj imunitný systém ešte viac nakopnúť? Vyskúšajte doplnky na podporu imunity, ktoré pomôžu zlepšiť obranyschopnosť vášho tela a lepšie sa vysporiadať s infekciami a chorobami. 

Odvodnenie prebytočnej tekutiny

Lymfatický systém pomáha regulovať objem tekutín v tkanivách a zabraňuje vzniku opuchov. Lymfa odvádza prebytočnú tekutinu z tkanív a vracia ju do krvného obehu. Opuchy bývajú nepríjemné a môžu spôsobiť nielen zdravotné, ale aj psychické problémy. Ak chcete odstrániť opuchy tela a tváre, zamerajte sa na rozhýbanie lymfatického systému. 

Transport živín a odpadových produktov 

Lymfatický systém zohráva dôležitú úlohu pri transporte živín, hoci jeho hlavnou funkciou nie je zásobovanie buniek kyslíkom a glukózou. Lymfa transportuje špecifické živiny, ktoré sú kľúčové pre imunitný systém a ďalšie funkcie tela. Lymfa absorbuje tuky z tenkého čreva a prenáša ich do krvného obehu. Tieto tuky sa potom využívajú ako zdroj energie alebo sa ukladajú do tukových buniek. Taktiež transportuje mastné kyseliny s dlhým reťazcom z tenkého čreva do pečene, kde sa metabolizujú a ďalej distribuujú do celého tela. Stará sa aj o prenos niektorých vitamínov, ako sú vitamín A a E. Lymfa tiež transportuje imunitné komplexy, ktoré pozostávajú z protilátok a antigénov, z lymfatických uzlín do krvného obehu.

 

Upchatá lymfa a príznaky

To, že váš lymfatický systém nepracuje správne, spoznáte podľa rôznych príznakov na tele, od zadržiavania vody v tele cez celulitídu a kožné problémy až po priberanie na váhe. Týka sa vás niektorý z týchto príznakov? Ak áno, je dosť pravdepodobné, že vaša lymfa nepreteká správne. 

 

Zadržiavanie vody v tele

Zadržiavanie vody v tele býva nepríjemné a spôsobuje opuchy a možné priberanie. Cirkuláciou lymfy pomáhate odplavovať toxíny z tela, ako aj prebytočnú vodu. Odporúča sa používať komplex pre odvodnenie organizmu, ktorý pomáha odstraňovať odpadové a toxické látky a zároveň pomáha detoxikovať telo. 

Lymfedém nôh, rúk a tváre

Zlá funkcia lymfatického systému môže spôsobiť opuch tváre, rúk a nôh. V tomto prípade skúste staviť na masáže. Masírujte si tvár kameňom gua-ša a vyskúšajte jogu tváre. Existuje mnoho online zdrojov a návodov, ktoré vám pomôžu naučiť sa praktizovať tvárovú jogu. Môžete si tiež vybrať kurzy tvárovej jogy pod vedením skúseného inštruktora.

Doprajte svojej pleti ľadový kúpeľ. Každý deň si pripravte nádobu s vodou, do ktorej vložíte kocky ľadu. Ponorte si tvár do pripraveného ľadového kúpeľa. Táto procedúra vám pomôže zmierniť opuchy na tvári a tiež uviesť do činnosti lymfatický systém. 

Pre správnu funkciu lymfatického systému vyskúšajte aj exfoliačné masáže v sprche peelingom. Na dosiahnutie účinných a viditeľných výsledkov masírujte aspoň 3-krát týždenne

Únava

Lymfatický systém zohráva dôležitú úlohu pri odstraňovaní odpadových látok z tela vrátane produktov látkovej výmeny a toxínov. Ak lymfatický systém nefunguje správne, tieto látky sa hromadia v tkanivách a spôsobujú únavu.

Celulitída

Pomarančová koža s jamkami môže byť najvýraznejším znakom zlej funkcie lymfatického systému. Väčšina žien má celulitídu, ale ak trpíte výraznou celulitídou a zároveň zadržiavate vodu v tele, môže to byť znakom toho, že vaša lymfa nepreteká správne

Okrem zdravej stravy a pravidelného cvičenia zaraďte do svojho jedálnička aj výživové doplnky, ktoré vám pomôžu v boji proti celulitíde, prípadne bankovú masáž proti celulitíde.

Ak sa chcete dozvedieť viac o celulitíde a naučiť sa tipy, ako sa celulitídy zbaviť, prečítajte si náš článok Ako sa zbaviť celulitídy

Kožné problémy

Zdravá lymfa odvádza z tela odpadové látky a toxíny. Ak lymfa nepracuje správne, v tele sa hromadia toxíny, ktoré sa môžu prejaviť na pokožke rôznymi spôsobmi, napríklad vo forme akné

Pre krásnu pleť bez pupienkov sú k dispozícii srdcia proti akné, ktoré pomáhajú bojovať proti pretrvávajúcemu akné a prispievajú k zdravému vzhľadu pleti. Na rozprúdenie lymfy je dôležité zamerať sa na kompletnú zmenu životného štýlu. 

Priberanie na váhe

Ucpaná lymfa je spojená so zadržiavaním vody v tele, čo môže viesť k priberaniu na váhe. Začnite sa zdravo stravovať, majte dostatok pohybu a užívajte dostatok vitamínov a minerálov, ktoré vám pomôžu pri chudnutí. 

Bolesť hlavy

Bolesti hlavy môžu mať rôzne príčiny, a ak vás hlava bolí stále, rozhodne by ste nemali váhať s návštevou lekára. Môže to však byť aj príznak zablokovaného lymfatického systému

Keď lymfatický systém nefunguje správne, v tkanivách vrátane mozgu sa hromadia odpadové látky a toxíny. Tieto látky môžu dráždiť nervy a spôsobovať bolesti hlavy. Lymfa pomáha regulovať tlak v mozgu. Ak lymfatický systém nefunguje správne, v mozgu sa môže hromadiť tekutina a zvyšovať tlak naň, čo má tiež za následok migrénu

 

 

Ako naštartovať lymfatický systém a rozprúdiť lymfu v nohách a tvári?

Nesprávna funkcia lymfy ovplyvňuje vaše telo a tvár. Môžete pociťovať nepríjemné opuchy, zadržiavanie vody a priberanie na váhe. Ak chcete naštartovať správnu funkciu lymfy, vyskúšajte nasledujúce tipy

 

1. Správne potraviny, ktoré vám pomôžu rozprúdiť lymfu

Zdravá strava zohráva dôležitú úlohu pri podpore funkcie lymfatického systému a detoxikácii organizmu. Konzumácia správnych potravín môže pomôcť rozprúdiť lymfu a zlepšiť celkové zdravie.

Ovocie a zelenina: Bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a detoxikujú telo. Obzvlášť vhodné sú citrusové plody, brokolica, kapusta, mrkva, zeler a uhorka.

Celozrnné obilniny: poskytujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha odstraňovať toxíny z tela. Patria sem ovsené vločky, hnedá ryža, quinoa a celozrnný chlieb.

Fermentované potraviny: obsahujú probiotiká, živé baktérie, ktoré podporujú zdravie črevnej flóry a posilňujú imunitný systém. Patrí sem jogurt, kefír, kyslá kapusta a kimchi.

Zdravé tuky: Podporujú zdravie ciev a imunitný systém. Medzi zdroje zdravých tukov patrí olivový olej, avokádo, orechy a semená.

Bylinky a koreniny: Mnohé bylinky a koreniny majú protizápalové a detoxikačné vlastnosti, ktoré podporujú lymfatický systém. Patrí medzi ne zázvor, kurkuma, cesnak, petržlen a koriander.

 

2. Antioxidanty pre upchatý lymfatický systém

Vitamín CPodporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre štruktúru lymfatických ciev. Vitamín C tiež posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám.

Vitamín E: Chráni lymfatické cievy pred poškodením voľnými radikálmi a podporuje regeneráciu tkaniva.

Beta-karotén: Má silné protizápalové vlastnosti a podporuje imunitný systém.

Jedzte veľa ovocia a zeleniny: Ovocie a zelenina sú bohaté na antioxidanty, ako sú vitamín C, vitamín E, betakarotén a flavonoidy. Snažte sa konzumovať 5 porcií ovocia a zeleniny denne.

Do stravy zaraďte potraviny bohaté na kurkumín: Kurkuma je korenie obsahujúce kurkumín, silný antioxidant s protizápalovými vlastnosťami. Kurkuma sa môže používať pri varení alebo ako doplnok stravy.

Pite zelený čaj: Zelený čaj je bohatý na katechíny, antioxidanty s protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Snažte sa vypiť 2 - 3 šálky zeleného čaju denne.

 

3. Bylinky pre zdravý lymfatický systém

Mnohé bylinky majú protizápalové a detoxikačné vlastnosti, ktoré môžu stimulovať lymfatický systém a pomôcť odstrániť toxíny z tela. Medzi najúčinnejšie bylinky patria napr:

Echinacea: Podporuje imunitný systém a bojuje proti infekciám.

Lopúch: Má močopudné a detoxikačné vlastnosti, ktoré pomáhajú odstraňovať tekutiny a toxíny z tela.

Brezová kôra: Podporuje vylučovanie moču a detoxikáciu organizmu.

Pestrec mariánsky: Podporuje funkciu pečene, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri detoxikácii organizmu.

 

4. Zdravá lymfa potrebuje pohyb

Ak chcete mať zdravé telo, pohyb je nevyhnutnosťou. Ľudia sú stvorení na pohyb. Len ak sa hýbete, všetko vo vašom tele môže správne fungovať. Navyše pohyb uvoľňuje endorfíny alebo hormóny šťastia, ktoré zlepšujú vašu náladu a celkový pohľad na svet.

Cvičenia pre lymfatický systém

 Ľahké aeróbne cvičenie: chôdza, beh, plávanie, bicyklovanie a tanec sú skvelé spôsoby, ako stimulovať lymfatický systém a zároveň zlepšiť svoju kondíciu. 

Joga a pilates: Tieto cvičenia kombinujú strečing, posilňovanie a dýchanie na stimuláciu lymfatického systému a zlepšenie celkovej flexibility a sily.

Skákanie: Skákanie na trampolíne, švihadle alebo v posilňovni stimuluje lymfatický systém a pomáha odstraňovať toxíny z tela.

Cvičenia s vlastnou váhou: Kľuky, drepy, výpady a plank sú skvelé cviky na posilnenie svalov celého tela, čo pomáha stimulovať lymfatický systém.

 

5. Dostatok spánku

Dostatok kvalitného spánku je nevyhnutný pre optimálne fungovanie lymfatického systému a celkové zdravie. Dodržiavaním týchto tipov na pokojný a zdravý spánok môžete posilniť svoje zdravie a dopriať tichému hrdinovi svojho tela oddych na prácu.

 

Ako si dopriať pokojný spánok? 

Naše výrobky a výživové doplnky vám pomôžu pokojne spať a zvýšiť odolnosť voči stresu. Relax Complex predlžuje hlboký spánok, uľahčuje zaspávanie a upokojuje telo. Budete spať ružovo a podporíte lepšiu funkciu lymfatického systému, pretože kvalitný a dostatočný spánok je dôležitý pre správny tok lymfy.

Ak dávate prednosť sprejom pred kapsulami, vyskúšajte sprej s melatonínom a medovkou pre pokojný spánok, ktorý pomáha upokojiť telo a myseľ a eliminuje časté budenie

 

6. Venujte pozornosť pitnému režimu

Lymfa je z 90 % tvorená vodou. To znamená, že dostatočná hydratácia je nevyhnutná pre správne fungovanie lymfatického systému a odstraňovanie toxínov z tela. Nedostatok tekutín vedie k zahusťovaniu lymfy, čo spomaľuje jej tok a znižuje jej detoxikačnú funkciu.

Najvhodnejšou tekutinou na hydratáciu lymfatického systému je čistá voda. Okrem vody môžeme konzumovať nesladené čaje, bylinkové čaje a ovocné alebo zeleninové šťavy. Naopak, odporúča sa obmedziť konzumáciu sladených nápojov, alkoholu a kofeínu, ktoré telo odvodňujú.

 

7. Pomôže striedanie teplej a studenej vody

Striedanie teplej a studenej vody vytvára v lymfatickom systéme "čerpací" efekt. Teplá voda rozširuje lymfatické cievy a umožňuje lymfe ľahšie prúdiť. Následná studená voda cievy zužuje a tlačí lymfu späť k srdcu. Týmto spôsobom sa aktívne stimuluje lymfatický obeh a urýchľuje sa odstraňovanie odpadových látok z tela.

 

8. Lymfatická masáž

Lymfatická masáž je jemná manuálna technika, ktorá stimuluje lymfatický systém a pomáha toku lymfy. Masér používa ľahké, rytmické ťahy, ktoré napodobňujú prirodzený pohyb lymfy v tele. Tým sa uvoľňujú lymfatické uzliny, uvoľňujú nahromadené tekutiny a toxíny a zlepšuje sa celková funkcia lymfatického systému.

 

9. Vyhnite sa stresu 

Stres je škodlivý nielen v súvislosti s lymfatickým systémom. Častý stres môže viesť k mnohým chronickým ochoreniam. Je dôležité, aby ste si každý deň dopriali dostatok odpočinku a relaxácie, aby vaše telo mohlo správne fungovať a vykonávať svoju prácu. Vy sami najlepšie viete, čo vám dodá náladu a pokoj. Nájdite si každý deň čas na svoju obľúbenú činnosť. Vyskúšajte jogu, meditáciu alebo teplý kúpeľ. 

 

10. Dýchajte správne

Lymfa na rozdiel od krvi nemá vlastnú pumpu, ktorá by ju poháňala. Namiesto toho sa spolieha na svalové kontrakcie a rytmické pohyby bránice, ktoré pomáhajú tlačiť lymfu cez lymfatické cievy. Hlboké dýchanie aktivuje bránicu a ďalšie svaly trupu, čím sa vytvárajú tlakové vlny, ktoré stimulujú tok lymfy.

Nedostatočné dýchanie, či už v dôsledku stresu, sedavého spôsobu života alebo nesprávnych dýchacích návykov, môže viesť k stagnácii lymfy. To má za následok hromadenie toxínov, opuchy a celkové oslabenie imunitného systému.

 

Čo si z článku vziať?

Lymfatický alebo lymfatický systém je zložitá sieť krvných ciev a orgánov, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v imunitnom systéme a celkovom zdraví organizmu. Lymfatický systém zohráva v tele dôležitú úlohu, pretože odstraňuje z tela toxíny a odpadové produkty a zároveň bráni vaše telo pred infekciami a rozvádza živiny po celom tele. Stará sa aj o odvádzanie prebytočnej vody z tela a prenáša biele krvinky.  

Lymfatický systém zahŕňa lymfatické cievy, lymfatické uzliny, lymfu alebo lymfu, slezinu a týmus. Lymfa je číra tekutina, ktorá prúdi lymfatickými cievami a zohráva dôležitú úlohu pri odstraňovaní odpadových látok. Správny tok lymfy je veľmi dôležitý. Medzi príznaky zlej funkcie lymfatického systému môžu patriť bolesti, bolesti hlavy, opuchy lymfy na rukách, nohách a tvári, únava, celulitída alebo kožné problémy

Správnu funkciu lymfatického systému môžete podporiť a rozprúdiť lymfu dostatočným pitným režimom. V ideálnom prípade by ste mali denne vypiť 2 až 3 litre vody alebo čaju. Zdravá strava zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého lymfatického systému. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť dostatok ovocia a zeleniny, kurkumy, fermentovaných, zdravých tukov a celozrnných výrobkov. Odporúča sa tiež zaradiť bylinky, ako je pestrec mariánsky alebo echinacea, a doplnky stravy pre zdravý lymfatický systém

Kľúčovým prvkom v boji za zdravú lymfu je aj pohyb. Vhodné sú joga a pilates, ľahké aeróbne cvičenie alebo chôdza. Dbajte na dostatok spánku a vyhýbajte sa stresu. Pri eliminácii stresu môžu pomôcť kvapky CBDmelatonín alebo relaxačný komplex. Striedanie teplej a studenej vody v sprche a masírovanie tela telovým peelingom tiež pomôže oživiť váš lymfatický systém. Môžete tiež vyskúšať lymfatickú masáž u odborníka

Existuje niekoľko spôsobov, ako rozprúdiť lymfu. Kľúčom je však celkový zdravý životný štýl, ktorý pomáha nielen pri zdravom lymfatickom systéme, ale aj pri správnej funkcii všetkých ostatných telesných systémov a orgánov. Nezameriavajte sa len na riešenie príznakov, ale na celkové ozdravenie lymfatického systému.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu