Koniec lámavým vlasom s vitamínom A

Aké sú vaše vlasy? Sú lesklé, husté, plné života? Ak áno, potom nezostáva nič iné, než vám pogratulovať, ste šťastný človek. Ak však úporne zápolíte s štiepiacimi sa končekmi, matnými, riedkymi či lámavými vlasmi, potom je potrebné toto trápenie raz ukončiť a dodať vlasom dostatočné živiny, ako je práve vitamín A, aby sa opäť vzchopili k životu.

 

Čo je to vitamín A alebo retinol?

Retinol je esenciálnou živinou, ktorá patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Ide o skupinu zlúčenín majúcu v našom tele dôležitú funkciu pre udržiavanie zdravia a správneho fungovania organizmu. Jeho účinky sú široko rozšírené, od podpory zdravého videnia až po rast a vývoj tkanív.

Vitamín A napomáha vytvárať správne množstvo mazu v pokožke hlavy, čím udržuje vlasy hydratované. Naopak, nedostatok tohto antioxidantu spôsobuje lámanie vlasov či šupinatenie pokožky. Konzumáciou správneho množstva tejto esenciálnej živiny docielime rýchlejší rast vlasov, ktoré už nebudú nepríjemne suché.

Okrem zdravia vlasov je tiež nevyhnutný na správnu funkciu očí a celkového zraku. Retinol sa totiž viaže na bielkoviny v očnej sietnici. Vitamín A je dôležitý aj pre správny rast a vývoj tkanív či buniek. Hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe buniek v tkanivách ako je koža, sliznica, kosti a zuby.

 

Čo spôsobuje lámanie vlasov?

Predtým, než sa pozrieme na samotné výhody a účinky vitamínu A na vaše vlasy, je dôležité tiež pochopiť, čo stojí za lámaním kaderí. Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu hrať v tomto probléme hlavnú úlohu. Vlasy sú tvorené keratínom, teda proteínovou látkou. Pokiaľ im chýbajú dôležité živiny a minerály, ako je napríklad vitamín A, môžu sa stať krehkými a náchylnými na lámanie. To ale nie je všetko.

Často si vlasy upravujete tepelnými prístrojmi, ako sú sušiče vlasov, žehličky či kulmy a to pri celkom vysokých teplotách, aby váš účes dlho vydržal a bol zmyselnejší? Nezabúdajte v týchto prípadoch používať ochranné vlasové produkty, ako je napríklad VENIRA ochranný sprej. Vysoké teploty vlasy oslabujú a prehrievanie môže spôsobiť poškodenie vlasového vlákna a narušenie jeho štruktúry.

Často chodíte ku kaderníčke alebo si vlasy dokonca farbíte samy doma? Aj to môže mať za následok lámanie vlasov. Chemikálie používané v týchto procesoch vedú k poškodeniu vlasových vlákien, u ktorých narušia ich prirodzenú ochranu a tie sa potom stávajú oveľa náchylnejšie.

Práve aj nedostatočná výživa všetkých dôležitých vitamínov a minerálov, ako je retinol, železo, zinok alebo biotín, môže viesť k oslabeniu vlasov a ich náchylnosti na lámanie. Správnym stravovaním a príjmom potravín bohatých na tieto živiny si udržíte krásne, silné a zdravé vlasy.

 

Tip: Nedostávate do svojho tela potrebné množstvo tohto vitamínu? Retinol nájdete aj v doplnku stravy VENIRA gumové medvedíky pre vlasy, nechty a pleť, ktorý s vylepšenou jahodou príchuťou bude chutiť úplne každému.

 

Retinol na vlasy

Okrem podpory tvorby kožného mazu, ktorý je prirodzenou ochranou vlasovej pokožky, retinol udržuje kožu hydratovanú a zdravú, čo má pozitívny vplyv na vplyv rastu vlasov. Keď vlasy rastú na zdravej a dobre vyživenej pokožke, majú lepšiu šancu stať sa silnými a odolnými proti lámaniu. Retinol má aj ďalšie schopnosti:

 

Lepší rast vlasov – vitamín A je kľúčový prvok pre zdravý rast vlasov. Prítomnosť tohto vitamínu v tele napomáha stimulovať produkciu keratínu, z ktorého sú vlasy tvorené. To zaisťuje zdravý a rýchlejší rast nových vlasov a zároveň posilňuje existujúce vlasové vlákna, čo podporuje ich celkovú silu.

Zlepšenie stavu vlasov - vitamín A prispieva k udržaniu zdravého stavu vlasov. S antioxidačnými vlastnosťami chráni vlasy pred nežiaducimi voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť poškodenie a oslabenie vlasov. Vďaka tomu retinol minimalizuje aj lámavosť vašich kaderí.

Posilnenie vlasových folikulov - za správny rast vlasov sú zodpovedné vlasové folikuly. Aj tie vitamín A udržuje silné, vyživené a predovšetkým chránené. Vlasové folikuly posilníte aj s komplexom až 20 výživných látok vo VENIRA PREMIUM kapsulách pre vlasy, nechty a pleť.

Zlepšenie textúry a lesku vlasov - chýba vašim kaderiam prirodzený lesk a zdravá textúra? Potom pravdepodobne aj vaše telo postráda toľko dôležitý retinol a vaše vlasy môžu byť matné a bez života. Dostatočný príjem vitamínu A obnovuje ich lesk a dodáva im jemnosť a hladkosť.

 

Prírodné zdroje retinolu

Retinol, teda aktívna forma vitamínu A, sa prirodzene vyskytuje hneď v niekoľkých potravinách živočíšneho pôvodu. Ak túžite po krásnej a zdravej hrive, potom by ste mali tieto potraviny doplniť do vášho každodenného jedálnička:

- pečeň - či už sa jedná o tie bravčové, hovädzie, kuracie alebo iné, všetky sú výborným zdrojom vitamínu A

- rybí olej - najmä z pečene tuniaka, tresky alebo lososa

- vaječné žĺtky

- mliečne výrobky - plnotučné mlieko, maslo a syry obsahujú aj menšie množstvo retinolu

- ryby - predovšetkým sleď, makrela a sardinky

 

Prirodzeným potravinovým zdrojom vitamínu A môže byť aj niektorá zelenina v podobe špenátu, brokolice či kapusty. Predovšetkým ho ale môžeme nájsť v oranžovom, žltom či červenom ovocí alebo zelenine, ako je mrkva, citrón, grep, marhule, broskyne alebo sladké zemiaky.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu