Beta karotén: Aké má účinky a pomôže k lepšiemu opáleniu?

V dnešnom svete stresu, znečisteného ovzdušia a nezdravej stravy je naše telo neustále bombardované voľnými radikálmi. Tieto nestabilné molekuly vznikajú ako vedľajší produkt metabolizmu a iných telesných procesov, ale môžu vznikať aj pri fajčení, nadmernom slnečnom žiarení a iných faktoroch. Voľné radikály poškodzujú bunky a tkanivá a prispievajú k chronickým ochoreniam, ako sú rakovina, srdcové choroby a neurodegeneratívne ochorenia. Dôkladná príprava je polovica úspechu, a to nepochybne platí aj v prípade opaľovania. Keďže jarné lúče začínajú naberať na sile, je čas začať sa pripravovať na pobyt na slnku, aby ste čoskoro získali bronzovú pokožku, po ktorej túžite už od zimy. Dnes zistíte, prečo by mal byť betakarotén neoddeliteľnou súčasťou vašej cesty za krásnym a dlhotrvajúcim opálením.

Čo je beta karotén?

Existujú látky, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály a chrániť naše bunky pred poškodením. Medzi tieto látky patria antioxidanty, medzi ktoré patrí betakarotén, pigment, ktorý dáva ovociu a zelenine žltú, oranžovú a červenú farbu. Patrí do skupiny karotenoidov, ktoré sú prekurzormi vitamínu A. Betakarotén sa v ľudskom tele mení na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie očí, imunitného systému a pokožky.

Karotenoidy sú prospešné pre zdravie pokožky, vlasov, očí a zubov. Jeho prítomnosť v potravinách možno rozpoznať podľa typického sfarbenia od žltej cez oranžovú až po červenú.

 

Kde sa nachádza beta karotén?

Medzi najbohatší zdroje beta karoténu sú mrkva, brokolica, hrášok, mango, sladké zemiaky, tekvica, špenát alebo marhule.

Mrkva je jedným z najlepších zdrojov beta karoténu. Jedna stredne veľká surová mrkva obsahuje približne 5,4 mg betakaroténu.

Medzi najbohatšie zdroje vitamínu beta karoténu patria sladké zemiaky. Jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje približne 2,4 mg betakaroténu.

Na betakarotén sú bohaté všetky druhy tekvíc. Jedna šálka tekvicového pyré obsahuje približne 4,5 mg betakaroténu.

Špenát - jedna šálka surového špenátu obsahuje približne 2,1 mg betakaroténu.

Brokolica - jedna šálka surovej brokolice obsahuje približne 1,2 mg betakaroténu.

Mango je exotické ovocie bohaté na betakarotén. Jeden stredne veľký kus manga obsahuje približne 3,6 mg betakaroténu.

Marhule - jedna šálka sušených marhúľ obsahuje približne 12,2 mg betakaroténu.

 

Tipy na zvýšenie príjmu beta karoténu

Jedzte ovocie a zeleninu surové alebo len mierne tepelne upravené, aby ste zachovali čo najviac betakaroténu.

Pite ovocné a zeleninové šťavy, ktoré sú ďalším skvelým zdrojom betakaroténu.

Ak nemáte v strave dostatok potravín bohatých na betakarotén, zvážte užívanie výživového doplnku s betakaroténom.

 

Aké sú účinky beta karoténu?

1. Podporuje imunitný systém a je silným antioxidantom

Betakarotén je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré prirodzene vznikajú v tele počas metabolizmu, ale môžu vznikať aj v dôsledku stresu, fajčenia a znečistenia ovzdušia. Voľné radikály poškodzujú bunky a tkanivá a podieľajú sa na vzniku chronických ochorení, ako sú rakovina, srdcové choroby a neurodegeneratívne ochorenia.

Betakarotén neutralizuje voľné radikály a chráni bunky pred poškodením. To môže pomôcť znížiť riziko chronických ochorení a spomaliť proces starnutia.

 

2. Chráni zrak

Medzi ďalšie betakarotén účinky patrí to, že je nevyhnutný je nevyhnutný pre zdravie očí. Premieňa sa na vitamín A, ktorý je dôležitý pre sietnicu a rohovku. Nedostatok vitamínu A môže viesť k glaukómu a slepote. Betakarotén môže tiež pomôcť chrániť pred makulárnou degeneráciou, ochorením, ktoré postihuje centrálnu časť sietnice a môže viesť k strate zraku.

 

3. Stará sa o zdravú pokožku

Beta-karotén chráni pokožku pred poškodením slnkom. Pomáha predchádzať spáleniu od slnka a tvorbe vrások a pigmentových škvŕn. Betakarotén tiež podporuje hojenie rán a regeneráciu pokožky. Vďaka svojej antioxidačnej funkcii dokáže betakarotén zlepšiť zdravie a vzhľad vašej pokožky. Každopádne samotné užívanie beta karoténu v potravinových doplnkoch nestačí. Dôležité je tiež prijímať betakarotén zo stravy a chrániť pokožku prípravkami s ochranným faktorom SPF

 

4. Môže znížiť riziko vzniku rakoviny

Keďže betakarotén pomáha znižovať oxidačný stres v tele, ktorý spôsobuje niektoré druhy rakoviny, srdcové ochorenia alebo Alzheimerovu chorobu, môže byť užitočný pri prevencii vzniku týchto ochorení

Nemožno však tvrdiť, že užívanie beta karoténu zabráni vzniku rakoviny a iných závažných ochorení. Môže však byť dobrým spôsobom, ako prispieť k celkovému zdraviu organizmu.

 

5. Môže pôsobiť ako prevencia srdcových ochorení

Ochorenia srdca zahŕňajú širokú škálu ochorení, ktoré postihujú srdce a cievy. Medzi najčastejšie typy patrí srdcový infarkt, mozgová príhoda a srdcové zlyhanie. Medzi rizikové faktory srdcových ochorení patrí nezdravý životný štýl, fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu a cukrovka.

Najlepšie beta karotén môže pomôcť udržať zdravé cievy a zlepšiť prietok krvi, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení. Betakarotén má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení. Betakarotén neutralizuje voľné radikály, škodlivé molekuly, ktoré poškodzujú bunky a vedú k vzniku srdcových ochorení. Niektoré štúdie naznačujú, že betakarotén môže znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení.

Viaceré štúdie skúmali vplyv beta karoténu na riziko srdcových ochorení. Niektoré štúdie ukázali, že užívanie doplnkov stravy s betakaroténom môže viesť k miernemu zníženiu rizika srdcových ochorení. Iné štúdie však tento účinok nepotvrdili. Je dôležité poznamenať, že väčšina štúdií sa zamerala na užívanie vysokých dávok beta karoténu v potravinových doplnkoch. Účinok pravidelnej stravy bohatej na betakarotén na riziko srdcových ochorení zatiaľ nie je úplne objasnený.

 

6. Stará sa o zdravé dýchacie cesty

Vysoký príjem beta karoténu pomáha zvyšovať kapacitu pľúc a môže pomôcť predchádzať poruchám dýchania, ako je napríklad astma.

Ako sme však už spomenuli, nedá sa povedať, že by betakarotén liečil astmu alebo iné vážnejšie ochorenia, ale jeho užívaním môžete prispieť k celkovému zdraviu svojho organizmu

POZOR! Betakaroténu (a karotenoidom všeobecne) sa často pripisuje ochrana pokožky pred poškodením spôsobeným nadmerným slnečným žiarením. Nie je to však celkom pravda. Antioxidanty nedokážu zabrániť poškodeniu pokožky a spáleniu spôsobenému voľnými radikálmi, ktoré vznikajú v dôsledku UV žiarenia. Antioxidanty "len" napravujú už vzniknuté škody

Je však pravda, že pomocou karotenoidov predchádzate vzniku pigmentových škvŕn, ktoré by sa na pokožke mohli vytvoriť v dôsledku vystavenia UV žiareniu.

Na prvý pohľad môžete zistiť, či je vo vašom tele nedostatok karotenoidov. Nielenže vaša pokožka bude suchá a drsná, ale aj vaše pery budú suché a popraskané. Výnimkou nie je ani nadmerné padanie vlasov. Je teda zrejmé, že dostatočný príjem karotenoidov má pre človeka veľký význam.

 

Beta-karotén ako doplnok stravy

Ako už bolo uvedené, betakarotén sa nachádza v mrkve, paradajkách, červenej paprike, slivkách, papáji a mangu. Okrem toho sa nachádza aj v petržlenovej vňati, brokolici, hrášku, zelenej fazuľke, špenáte, vaječnom žĺtku alebo pečeni

Množstvo betakaroténu v tele môžete zvýšiť pomocou výživových doplnkovktoré vám pomôžu získať čo najviac z vášho opálenia. Prečo užívať komplex betakaroténu?

 

VENIRA beta karotén komplex

Aby ste poskytli pokožke dostatok času na prípravu a aby ste z beta karoténu vyťažili naozaj maximum, začnite ho užívať aspoň mesiac pred začiatkom opaľovacej sezóny. Užívajte ho počas celej opaľovacej sezóny a pokračujte v ňom stabilne mesiac po jej skončení, aby ste podporili dlhotrvajúce bronzové opálenie

Beta karotén komplex obsahuje prírodné kapsule prispievajúce ku krásnemu a dlhotrvajúcemu opáleniu. Obsahuje 40 mg vitamínu C a 5 ďalších prírodných zložiek v dennej dávke (vrátane biotínu, zinku a nechtíka lekárskeho). Ponúka vášmu telu mnoho výhod. Podporuje udržiavanie zdravého a prirodzeného vzhľadu pokožky, pomáha dosiahnuť rovnomerné opálenie a poskytuje účinnú ochranu pri príprave na intenzívne letné opaľovanie, čím uľahčuje celý proces opaľovania. Okrem toho komplex beta karoténu obsahuje aj ďalšie telu prospešné látky:

Vitamín C

Vitamín C  zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu. Podporuje tvorbu kolagénu, pôsobí ako silný antioxidant a prispieva k zníženiu únavy a hladiny stresu. Okrem toho chráni bunky pred oxidačným stresom, ktorý spôsobuje starnutie, civilizačné ochorenia alebo zlý vzhľad pokožky

Zinok 

Zinok je dôležitý stopový prvok, ktorý sa nachádza vo väčšine našich orgánov. Prispieva k normálnej produkcii hormónov štítnej žľazy alebo pomáha pri syntéze kolagénu a bielkovín. Je dôležitý pre normálny stav kostí, vlasov, nechtov a pokožky. Bohatými zdrojmi zinku sú strukoviny, semená alebo obilniny. Telo si zinok nedokáže vytvoriť, preto by sa mal pravidelne dodávať prostredníctvom stravy alebo doplnkov stravy, ktoré sa výborne vstrebávajú

Vitamín E

Vitamín E, známy aj ako tokoferol, je základná zlúčenina mikroživín, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pre naše zdravie. Funguje ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporuje množstvo dôležitých fyziologických funkcií. Vitamín E je rozpustný v tukoch, čo znamená, že sa vstrebáva spolu s tukmi v potrave. Nachádza sa v rastlinných olejoch, listovej zelenine, orechoch a semenách, obilninách a strukovinách. Vitamín E neutralizuje voľné radikály, škodlivé molekuly, ktoré poškodzujú bunky a vedú k mnohým chronickým ochoreniam. Pomáha chrániť srdce a cievy pred poškodením a znižuje riziko infarktu a mŕtvice, podporuje zdravie pokožky a spomaľuje proces starnutia.

Calendula 

Nechtík lekársky je jednoročná bylina s oranžovo-žltými kvetmi, ktoré pripomínajú púpavy. Pochádza zo Stredomoria, ale v súčasnosti sa pestuje po celom svete. Nechtík lekársky obsahuje množstvo účinných látok, ktoré mu dodávajú liečivé vlastnosti. Medzi najdôležitejšie patria karotenoidy, napríklad betakarotén, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú hojenie rán. Obsahuje aj flavonoidy, napríklad kvercetín, ktorý má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Esenciálne oleje v nechtíku lekárskom majú antiseptické a dezinfekčné vlastnosti.

Biotín

Biotín, známy aj ako vitamín B7, je základnou mikroživinou. Je nevyhnutný pre mnohé dôležité metabolické procesy a podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Biotín je rozpustný vo vode, čo znamená, že sa ľahko vylučuje močom. Nachádza sa v hojnom množstve v rôznych potravinách, ako sú vaječné žĺtky, huby a losos. Biotín podporuje zdravie pokožky a pomáha predchádzať suchej a šupinatej pokožke, ekzémom a akné, podporuje rast silných a zdravých nechtov a pomáha predchádzať krehkým a lámavým nechtom. Zohráva tiež dôležitú úlohu v metabolizme glukózy a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

 

Kedy začať a ako dlho užívať betakarotén?

Ak chcete, aby vaša pokožka mala dostatok času na prípravu a aby ste z beta karoténu vyťažili čo najviac, začnite ho užívať aspoň mesiac pred začiatkom opaľovacej sezóny. Užívajte ho počas celej opaľovacej sezóny a pokračujte v ňom stabilne aj mesiac po jej skončení, aby ste podporili dlhotrvajúce bronzové opálenie

 

Kedy je ešte vhodné užívať betakarotén?

Jarné a jesenné mesiace: v týchto mesiacoch je menej slnečného svetla, takže riziko rozkladu beta karoténu v tele je nižšie.

Obdobie zvýšenej fyzickej aktivity: Ak sa venujete športu alebo iným fyzickým aktivitám, užívanie beta karoténu môže pomôcť pri regenerácii svalov a posilniť váš imunitný systém.

Obdobie stresu: Stres môže vyčerpať zásoby antioxidantov v tele vrátane beta karoténu. Užívanie doplnkov stravy s betakaroténom vám môže pomôcť zvládať stresové situácie.

 

Dávkovanie beta karoténu

Odporúčaná denná dávka beta karoténu sa líši v závislosti od veku a pohlavia. Pre dospelých je to 6 mg pre mužov a 5 mg pre ženy. Betakarotén sa nachádza v mnohých potravinách, takže väčšina ľudí ho získava dostatok zo stravy. Ak však v strave nemáte dostatok potravín bohatých na betakarotén, môžete ho prijímať aj v doplnkoch stravy. Ako všade, aj tu platí, že príliš veľa všetkého škodí. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku betakaroténu a chráňte svoju pokožku pred slnkom inými prípravkami s ochranným faktorom SPF

 

 

Ešte viac podporte celý proces opaľovania

Beta-karotén na opalovanie síce zvyšuje toleranciu pokožky voči slnečnému žiareniu, ale to neznamená, že pri pobyte vonku nemusíte pokožku chrániť. Pridajte preto do svojho opaľovacieho arzenálu opaľovací olej s ochranným faktorom SPF 20.

Náš opaľovací olej stimuluje tvorbu melanínu a účinne chráni vašu pokožku pred UV žiarením a predčasným starnutím. Vďaka pridaným trblietkam je vaša pokožka na pohľad absolútne neodolateľná a konzistencia oleja je dokonale jemná na dotyk

 

Význam SPF

Slnko je zdrojom života, ale jeho UV žiarenie môže byť škodlivé pre naše zdravie. Nadmerné vystavenie UV žiareniu môže viesť k mnohým zdravotným problémom vrátane spálenia, predčasného starnutia a rakoviny kože. Našťastie existuje jednoduchý a účinný spôsob ochrany pred týmito škodlivými účinkami: používanie opaľovacieho krému s ochranným faktorom SPF (sun protection factor).

SPF (Sun Protection Factor) je číslo, ktoré udáva, do akej miery opaľovací krém chráni vašu pokožku pred UVB žiarením, ktoré je hlavným vinníkom spálenia a rakoviny kože. Čím vyššie je číslo SPF, tým vyššia je ochrana. Napríklad opaľovací krém s SPF 30 blokuje 97 % UVB žiarenia, zatiaľ čo opaľovací krém s SPF 15 blokuje len 85 %.

Odporúčaná hodnota SPF závisí od typu vašej pokožky, dĺžky pobytu na slnku a ďalších faktorov. Na bežné každodenné používanie dermatológovia odporúčajú používať opaľovací krém s SPF 30 alebo vyšším. Ak máte svetlú pokožku, ľahko sa spálite a mali by ste používať opaľovací krém s SPF 50 alebo vyšším.

Opaľovací krém by ste mali nanášať na všetky odhalené časti pokožky 20 minút pred pobytom na slnku a potom každé 2 hodiny, prípadne častejšie, ak sa potíte alebo plávate. Nezabudnite si opaľovacím krémom natrieť aj uši, pery a chodidlá.

 

Ďalšie tipy na ochranu pred slnkom

Okrem používania opaľovacieho krému existujú aj ďalšie spôsoby ochrany pred slnkom:

Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu počas najhorúcejších hodín dňa (medzi 10. a 16. hodinou).

Noste ochranný odev, ako sú klobúky, slnečné okuliare a tričká s dlhými rukávmi.

Ak je to možné, vyhľadajte tieň.

Pite veľa tekutín, aby ste sa vyhli dehydratácii.

 

Používajte samoopaľovaciu penu

Už vás nebaví chytať bronz na slnku celé hodiny? Urýchlite proces opálenia! Použite samoopaľovaciu penu na telo a tvár s neodolateľnou vôňou. Na opálenie nemusíte čakať na leto, samoopaľovacia pena vám poskytne prirodzené a bezchybné opálenie počas celého roka. Vďaka penovej konzistencii sa pena ľahko nanáša. Vaša pokožka zostane jemná a hydratovaná. Samoopaľovanie je bezpečné, nemusíte sa obávať bolestivého spálenia spôsobeného opaľovaním na slnku. Penu nanášajte krúživými pohybmi rovnomerne na celé telo pomocou samoopaľovacej aplikačnej rukavice. Začnite s väčšími plochami, ako sú ruky a nohy, a postupne penu rozotrite na prsty na nohách, prsty na rukách alebo zápästia a kolená. Vyhnite sa kontaktu s očami a po aplikácii počkajte niekoľko minút, kým si oblečiete oblečenie. Po aplikácii si umyte ruky.

 

Chráňte svoje vlasy pred slnkom

Slnko vám síce dáva život a energiu, ale jeho UV lúče môžu mať aj negatívne účinky na vaše zdravie. To platí nielen pre vašu pokožku, ale aj pre vaše vlasy. Nadmerné vystavovanie sa slnku môže poškodiť vaše vlasy a viesť k mnohým problémom, ako napr:

Strata farby: UV žiarenie ničí pigment melanín, ktorý dodáva vlasom farbu. To môže viesť k zosvetleniu vlasov, vyblednutiu farby a vzniku šedín.

Suchosť a lámavosť: UV žiarenie vysušuje vlasy a poškodzuje ich štruktúru, čím sa stávajú náchylnejšími na lámanie a krepovatenie.

Strata objemu: Poškodené vlasy strácajú objem a vyzerajú ochabnuto.

Poškodená štruktúra: UV žiarenie otvára vlasovú kutikulu, ktorá je zodpovedná za ochranu vlasov. Vlasy sú tak náchylnejšie na vonkajšie vplyvy a chemikálie.

VENIRA ochranný sprej na vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou vytvára ochranný štít pre pokožku hlavy a vlasy vystavené UV žiareniu. Zabraňuje tiež vysúšaniu a lámaniu vlasov či podráždeniu pokožky, zabraňuje vyblednutiu farby vlasov a znižuje poškodenie kolagénu vo vlasoch až o 79 %. Nezanecháva vlasy mastné, ale naopak jemné, lesklé a ľahko rozčesateľné.

 

Opalovanie pre náročných

Ak ste milovníkom letných mesiacov, nekonečného opaľovania a neviete sa dočkať začiatku opaľovacej sezóny, máme pre vás ďalšie produkty, ktoré by vám nemali chýbať

Ak zaspíte na slnku a zobudíte sa spálení, určite si zamilujete chladivý gél po opaľovaní VENIRA, ktorý znižuje pálenie a začervenanie a podporuje regeneračné schopnosti pokožky. Obsahuje mentol a aloe vera, ktoré zanechajú vašu pokožku krásne prevoňanú a chladivú. Gél obsahuje aj panthenol, ktorý hydratuje a upokojuje citlivú pokožku a podporuje hojenie drobných poranení

Chcete mať neodolateľné a dlhotrvajúce opálenie? Zverte svoje opálenie do rúk opaľovaciemu maslu s SPF 25, ktoré obsahuje betakarotén a ďalších 21 účinných látok vrátane slnečnicového oleja a vitamínu E. Ľahko sa nanáša a rozotiera a zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky. Hydratuje pokožku a zanecháva ju zjemnenú. Navyše dodáva pokožke jemný trblietavý filter, vďaka ktorému sa z vás stane plážová bohyňa

 

Výhody opaľovania

Slnečné lúče dopadajúce na našu pokožku pomáhajú udržiavať duševnú pohodu a stimulujú tvorbu vitamínu D v pokožke. Niektorým jedincom môže slnko poslúžiť aj ako účinná pomoc pri liečbe atopického ekzému, psoriázy a iných kožných ochorení.

Na záver je vhodné pripomenúť, že len zdravé opálenie je skutočne krásne, preto je dobré poznať nevýhody opaľovania a vedieť, ako sa o svoju pokožku počas opaľovacej sezóny správne starať.

Čo si z článku vziať?

Betakarotén je látka zo skupiny karotenoidov, ktorá má priaznivý vplyv na stav a zdravie pokožky, vlasov, očí a zubov. Naše telo vníma betakarotén ako provitamín vitamínu A a je pre organizmus dôležitým antioxidantom, ktorý ho chráni pred negatívnymi účinkami voľných radikálov.

Betakarotén je hojne zastúpený v mrkve, sladkých zemiakoch, tekvici, špenáte, brokolici, mangu alebo marhuliach. Betakarotén je silný antioxidant a podporuje imunitný systém, chráni zrak a pomáha pri udržiavaní zdravej a krásnej pokožky. Samotné užívanie beta karoténu však vašu pokožku pred UV žiarením neochráni, preto používajte ďalšie výrobky s obsahom SPF

Dávku beta karoténu môžete zvýšiť používaním beta karoténového komplexu VENIRA, ktorý obsahuje vitamíny C a E, zinok, biotín a nechtík lekársky a pomáha udržiavať zdravý a prirodzený vzhľad pokožky, pomáha dosiahnuť rovnomerné opálenie a poskytuje účinnú ochranu pri príprave na intenzívne letné opaľovanie. Ideálne je začať užívať betakarotén aspoň mesiac pred začiatkom opaľovacej sezóny, počas celej opaľovacej sezóny a jeden mesiac po skončení letnej sezóny.

Ak vás už nebaví opaľovanie, vyskúšajte samoopaľovaciu penu, ktorá vám dodá opálenie za krátky čas. Vlasy pred slnkom chráňte aj pomocou ochranného spreja venira proti slnku, chlóru a slanej vode. Ak chcete na pláži zažiariť, použite opaľovacie maslo s ochranným faktorom SPF 25, ktoré dodá vašej pokožke jemný lesk a zabezpečí krásne opálenie. A ak to so slnením preženiete, schlaďte sa gélom po opaľovaní s aloe vera a mentolom. Nezabudnite, že betakarotén má síce priaznivé účinky na pokožku, ale sám o sebe nestačí na ochranu pred slnkom a UV žiarením. Vždy používajte výrobky s ochranným faktorom SPF, bez ohľadu na ročné obdobie.

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

Späť do obchodu