Ako používať retinol a s čím ho kombinovať?

To, že je retinol kľúčom k mladistvej pleti, už určite veľmi dobre viete. Než ho ale zaradíte do svojej každodennej starostlivosti o pleť, najprv si v tomto článku overte, že viete aj to, ako ho správne používať a kombinovať s ďalšími účinnými látkami tak, aby ste sa čo možno najrýchlejšie dočkali očakávaného progresu a zároveň zamedzili prípadnému poškodeniu svojej pleti .

 

Čo je retinol?

Retinol je forma vitamínu A radiaca sa do skupiny retinoidov. Vitamín A sa postupne stal neoddeliteľnou súčasťou kozmetickej rutiny veľkej časti populácie a nie je sa čomu diviť. Patrí totiž k najefektívnejším anti-aging voľnopredajným aktívnym látkam čo sa starostlivosti o pleť týka.

Býva súčasťou najrôznejších kozmetických prípravkov od retinol séra až po krémy, ktorých primárnym cieľom je buď omladenie pleti, rozjasnenie a zjednotenie farebného tónu alebo zmiernenie priebehu a vzhľadu akné.

 

 

Každý retinol nie je rovnaký alebo typy retinolu

Retinol nie je jedinou formou vitamínu A používaného v kozmetickom odvetví na starostlivosť o pleť. Medzi najbežnejšie typy retinolu patria:

Retinyl palmitát - najmiernejšia, teda najslabšia forma retinoidu často používaná v produktoch určených pre citlivú pokožku. Jedná sa o kombináciu retinolu a kyseliny palmitovej, vďaka čomu je menej dráždivý, ale aj menej účinný v porovnaní s inými formami retinoidov.

Retinol - patrí medzi najčastejšie používanú formu retinoidu. Je účinnejší ako retinyl palmitát a po aplikácii na pokožku sa musí premeniť na kyselinu retinovú, čo trvá aj niekoľko hodín.

Kyselina retinová - známa aj ako tretinoín, je najúčinnejšou formou retinoidu. Dostupná je iba na predpis a je používaná na liečbu vážnejších kožných problémov. Aj napriek tomu, že sú jeho výsledky rýchle a výrazné, hrozí pri nej riziko podráždenia pleti.

 

Ako začať s používaním retinolu

Keďže je retinol veľmi silná látka, zaraďujte ho do svojej kozmetickej rutiny postupne, aby ste zamedzili zbytočnému podráždeniu pleti. Je totiž dôležité, aby si vaša pokožka na akúkoľvek formu vitamínu A vybudovala kožnú toleranciu, a teda postupne si zvykla na nový produkt. Ako taký proces vyzerá v praxi?

 

Proces retinizácie = skúška znášanlivosti

Pred prvým použitím retinolu vykonajte skúšku znášanlivosti. Malé množstvo prípravku naneste na vnútornú oblasť predlaktia a nechajte ho zhruba 24 hodín pôsobiť. Pokiaľ vás nebude dané miesto po uplynutí určitej doby svrbieť, páliť a nebude začervenané, tak môžete prejsť k aplikácii retinolu na pleť.

Prvý týždeň používajte liek s retinolom iba raz as každým ďalším týždňom frekvenciu aplikácie postupne zvyšujte. V prvom mesiaci odporúčame nepoužívať retinol v po sebe idúcich dňoch, ale vždy nejaký deň aplikáciu vynechať. Zhruba po 4 týždňoch by už mala byť vaša pleť na retinol zvyknutá, a tak môžete prípravok zaradiť do svojej každodennej rutiny.

Tip: V prípade, že máte citlivú pokožku, obmedzte na pár týždňov používanie peelingov, čím ju ušetríte zbytočného podráždenia.

 

 

Kedy retinol používať?

Kozmetické prípravky s obsahom retinolu používajte zásadne len v rámci svojej večernej starostlivosti o pleť. Jeho molekuly sú fotostabilné, a teda pri kontakte so slnečným žiarením podliehajú rozpadu, a tak by mal na pleť oveľa menší účinok.

Zároveň by ste si mohli pri pobyte na slnku privodiť alergickú reakciu, a preto vždy po večernej aplikácii použite ďalší deň ako posledný krok kozmetickej rutiny opaľovací krém s SPF 30 alebo SPF 50.

 

S akými aktívnymi látkami retinol (ne)kombinovať?

Vzhľadom na vlastnosti retinolu ho odporúčame používať v kombinácii so zložkami, ktoré tiež podporujú omladenie a obnovu pleti. Typicky sa jedná o antioxidanty, niacínamid či kyselinu hyalurónovú.

V kombinovaní aktívnych látok sa oplatí byť striedmejší. Zvlášť opatrní by ste mali byť v prípade zaradenia vitamínu C, AHA kyselín a BHA kyselín, ktoré majú rovnako ako retinol exfoliačné účinky, a tak by ste svoju pleť mohli ľahko podráždiť. Pokiaľ sa rozhodnete, že chcete retinol s niektorou z týchto látok používať, vyhnite sa ich vrstveniu a skôr ich používajte v iné dni alebo aspoň v inú dennú dobu.

Či už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek kombináciu, tak:

- svoju pleť nechajte zvykať na nový produkt aspoň mesiac

- voľte prípravky s nižšou koncentráciou aktívnych látok

- do svojej rutiny nezaraďujte viac aktívnych látok súčasne

Tip: Viac o AHA kyselinách v kozmetike sa dočítate v samostatnom článku.

 

Superhrdina v starostlivosti o pleť

Retinol je často prezývaný ako zázračná zložka, teda superhrdina v starostlivosti o pleť. Ale čo presne ho robí toľko úspešným?

Redukcia jemných liniek a vrások - retinol, čiže vitamín A, má jedinečnú schopnosť eliminovať jemné linky a vrásky pomocou stimulácie produkcie kolagénu, teda proteínu, ktorý udržuje pokožku pevnú a pružnú.

Zlepšenie textúry pleti – retinol pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky, pôsobí ako exfoliant a zároveň podporuje tvorbu buniek nových, čo vedie k hladšej a jemnejšej pokožke.

Predchádzanie tvorby akné - retinol patrí medzi účinné nástroje v boji proti akné. Pomáha uvoľňovať póry aj regulovať produkciu kožného mazu.

Zjednotenie tónu pleti – hyperpigmentácia patrí medzi bežné kožné problémy, ktoré ovplyvňujú sebavedomie. Retinol umožňuje regulovať nadmernú pigmentáciu pleti, ktorého výsledkom je jednotnejší a žiarivejší tón pleti.

Ochrana proti voľným radikálom - retinol s antioxidačnými vlastnosťami navyše pomáha pokožku chrániť pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré majú za následok jej predčasné starnutie.

 

 

Pri správnom používaní VENIRA séra s retinolom sa podráždenia obávať nemusíte

VENIRA sérum s retinolom v porovnaní s inými produktmi, obsahujúcimi čistý retinol (alebo ešte oveľa silnejší retinal), je k pleti oveľa šetrnejšie, a tak je menej pravdepodobné, že by pleť zanechal začervenanú a inak podráždenú.

Jednotlivé zložky séra boli navyše vybrané tak, aby prospievali každému typu pleti, ale najviac ho vo svojej rutine ocenia najmä osoby so zrelou, mastnou alebo aknóznou pokožkou.

Pri dlhodobom používaní séra s retinolom prispejete k/ke:

- zvýšenie syntézy kolagénu III. typu o 238%

- redukciu výskytu pigmentových škvŕn až o 84 %

- zjemnenie vejárkovitej línie v oblasti očí až o 44 %

- elimináciu tvorby samotných vrások až o 52%

 

Čo si z článku odniesť?

Retinol je nepochybne jednou z najsilnejších a najefektívnejších látok, ktoré môžete zaradiť do svojej starostlivosti o pleť. Napriek tomu, že prináša mnoho benefitov, je nevyhnutné vedieť, ako ho správne používať a kombinovať s ďalšími aktívnymi zložkami. Než s retinolom začnete, nezabudnite vykonať skúšku znášanlivosti a postupne ho zavádzať do svojej kozmetickej rutiny. Retinol používajte vždy večer a nasledujúce ráno aplikujte na pleť opaľovací krém s vysokým SPF. Vyhnite sa pri používaní retinolu vrstvenie silných exfoliantov, ako sú vitamín C, AHA alebo BHA kyseliny. Veríme, že vďaka dnešnému článku už máte vo všetkom spomínanom jasno a teraz už sa len tešíte na ohromujúce výsledky!

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

Späť do obchodu