AHA a BHA kyseliny: Na čo sú a ako ich používať?

AHA a BHA sú kyseliny sú si v mnohom podobné, ale tiež sa v hocičom líšia. V dnešnom článku sa dočítate o ich hlavných rozdieloch, podobnostiach, prínosoch pre pleť a najlepšom spôsobe ich použitia.

 

Čo (ne)majú AHA a BHA spoločné?

V oboch prípadoch hovoríme o exfoliantoch, ktoré prispievajú k zlepšeniu celkového stavu pleti. Vo veľkom sa ale líši spôsob, akým fungujú.

Zatiaľ čo AHA rozpúšťa väzby medzi kožnými bunkami, a tým pokožku zbavuje odumretých kožných buniek v horných vrstvách, BHA dokážu rozpustiť aj mastnotu a nečistoty usadené vo vnútri pórov.

Z benefitov hydroxykyselín môžete ťažiť každý deň z pohodlia svojho domova. Sú totiž bežnou súčasťou krémov, sér, tonerov a ďalších typov pleťovej kozmetiky. Napríklad my sme alfa-hydroxykyseliny pridali do AHA krému s postupným uvoľňovaním. To znamená, že účinné látky prestupujú postupne do pleti av dlhšom časovom horizonte, a teda nehrozí, že by narušili jej prirodzené pH.

Poďme si predstaviť jednotlivé druhy hydroxykyselín a ich hlavné prínosy pre pleť.

 

AHA kyseliny

AHA (z anglického Alpha-Hydroxy Acid) sú kyseliny rozpustné vo vode. Vzhľadom na to, že sa získavajú z cukrovej trstiny alebo iných sladkých plodov, často sa o nich hovorí ako o ovocných kyselinách.

K hlavným zástupcom patrí kyselina glykolová, mliečna a mandľová. Ich účinky sú veľmi podobné, ale ich prínosy pre pleť môžu byť rozdielne, pretože sa líšia veľkosťou svojich molekúl, a teda schopnosťou prenikať do hlbších vrstiev kože.

Uvedieme si to na konkrétnom príklade. Vyššie spomínané AHA majú prakticky rovnaké účinky, ale kyselina glykolová má najmenšie molekuly, a preto je najsilnejšia a najúčinnejšia. Naopak, mliečna kyselina predstavuje strednú cestu, pretože má molekuly väčšie, a tak pracuje pomalšie. Zďaleka najjemnejšia je kyselina mandľová, ktorá svojou šetrnosťou prináša výhodu v starostlivosti o citlivú pleť.

 

Pre koho sú alfa-hydroxykyseliny vhodné?

AHA sú vhodné pre každého, kto potrebuje hydratovať svoju pleť a získanú vlhkosť v nej udržať. Preto ich vo svojej rutine ocení predovšetkým každý so suchou či zrelou pleťou.

 

Účinky AHA na pleť

Alfa-hydroxykyseliny:

- prispievajú k zlepšeniu celkovej hydratácie pleti

- podporujú prirodzenú regeneráciu pleti

- bojujú proti známkam starnutia

- podieľajú sa na obnove pokožky

- navracajú život unavenej pleti

- prispievajú k vyhladeniu textúry pleti

-zmierňujú hyperpigmentáciu

- pomáhajú zjednotiť nerovnomerný tón pleti

- prispievajú k stiahnutiu rozšírených pórov.

 

Chcete sa dozvedieť viac o konkrétnych prínosoch jednotlivých druhov AHA? Prečítajte si náš článok o AHA kyselinách v kozmetike.

 

BHA kyseliny

BHA (z anglického Beta-Hydroxy-Acids) sú kyseliny rozpustné v tukoch. Túto skupinu zastupuje iba kyselina salicylová patriaca k najúčinnejším antibakteriálnym látkam.

 

Pre koho sú beta-hydroxykyseliny vhodné?

BHA kyseliny majú antibakteriálny a protizápalový účinok a vzhľadom na to, že sú schopné prenikať do hlbších vrstiev kože a odbúravať prebytočný maz, sú prínosom zvlášť pre pleť mastnú, zmiešanú, problematickú a aknóznu.

S ohľadom na účinky BHA sme sa rozhodli vylepšiť zloženie kozmetických produktov z našej akné rady. Kyselinu salicylovú tak nájdete novo v čistiacom géle na akné a lokálnom sére na akné. Tieto produkty prispievajú k obnove rovnováhy pleti, k stabilizácii činnosti mazových žliaz a eliminácii nedokonalostí.

Tip: Ak neviete, aký je váš typ pleti, bezpečne to spoznáte s pomocou nášho článku.

 

Účinky BHA na pleť

Beta-hydroxykyseliny:

- pomáhajú na upokojenie citlivej pleti

- podporujú zníženie podráždenia a začervenanie

- prispievajú k vyrovnaniu tónu pleti

- podieľa sa na uvoľnení upchatých pórov

- pomáhajú regulovať mastnotu

- prispievajú k zmierneniu zápalov súvisiacich s akné

 

Správny spôsob používania hydroxykyselín

Pokiaľ AHA a BHA do svojej kozmetickej rutiny ešte len zaraďujete, nepoužívajte prípravok s ich obsahom na dennej báze, ale doprajte svojej pokožke dostatok času, aby si na ich prítomnosť zvykla.

Hydroxykyseliny používajte zo začiatku zhruba dvakrát týždenne a postupne navyšujte, než nájdete svoj limit. Pokiaľ by ste ich používali príliš často, mohli by ste svoju pokožku zbytočne podráždiť. Z rovnakého dôvodu si zo začiatku vyberajte skôr tie prípravky, ktoré obsahujú kyseliny v nižšej koncentrácii.

Bez ohľadu na to, ako dlho AHA a BHA používate, a teda viete, čo si môžete k svojej pleti dovoliť, vždy sa riaďte inštrukciami na obale. Pokiaľ sa má prípravok používať iba v rámci večernej rutiny a na dokonale vyčistenú pleť, má to svoj opodstatnený dôvod. Pred pokračovaním k ďalšiemu kroku svojej rutiny vždy počkajte, kým aplikovaná hydroxykyselina poriadne zaschne.

V prípade AHA si musíte dať pozor aj na to, že zvyšujú fotosenzitivitu kože. To znamená, že vaša pleť je po použití niektorej z alfa-hydroxykyselín ďaleko citlivejšia na pôsobenie slnečného žiarenia, než je to bežne. V skutočnosti ani príliš nezáleží na tom, či ste prípravok s AHA použili ráno alebo večer. Chrániť pleť pomocou opaľovacieho krému musíte v každom prípade.

 

Ako je to s kombinovaním AHA a BHA?

Kombinovať áno. Vrstviť nie! Tým, že oba typy hydroxykyselín majú exfoliačný účinok, mohli by ste svoju pleť podráždiť a navyše žiadna pokožka toľko exfoliácie ani nepotrebuje.

Pokiaľ sa rozhodnete používať viac prípravkov súčasne, držte sa pravidla, že v rámci jedného dňa použijete iba jednu hydroxykyselinu a iba raz.

Bez problémov ale môžete siahnuť napríklad po sére s kyselinou hyalurónovou, pretože tá medzi hydroxykyseliny nespadá a teda neplní funkciu exfoliantu. Naopak sa k AHA a BHA skvele hodí, pretože svojimi hydratačnými účinkami môže znížiť riziko podráždenia.

 

Viete, že existujú aj PHA kyseliny?

Ide o poslednú kategóriu hydroxykyselín, ktoré sú svojimi účinkami podobné najmä AHA. Líšia sa predovšetkým v tom, že poly-hydroxykyseliny pôsobia len na povrchu pokožky, pretože majú oveľa väčšie molekuly. To znamená, že sú pri odstraňovaní odumretých kožných buniek veľmi šetrné, pretože vôbec neprenikajú do hlbších vrstiev kože. Z toho dôvodu sú vhodné najmä pre citlivú pleť. Najznámejšia z tejto skupiny je glukonolaktón, ktorý funguje zároveň ako antioxidant.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu