Starostlivosť o pleť v zime

Starostlivosť o pleť v chladných mesiacoch má svoje špecifiká, pretože naša pokožka dostáva kombináciou vetra a prechodov z tepla do zimy poriadne zabrať. Ako sa o svoju pleť v tomto ročnom období starať a na čo si dať obzvlášť pozor?

 

Špecifiká zimnej starostlivosti o pleť

Nízke vonkajšie teploty. Studený vietor. Mráz. Nízka vlhkosť vzduchu. Časté prechody z vonku do vykurovaných miestností.

To všetko spôsobuje, že je naša pokožka vysušená, začervenaná, napätá, podráždená a stenčená. Vedľajším efektom je potom strata elasticity a urýchlenie prirodzeného procesu starnutia kože.

Bohužiaľ strojcovia tohto deštruktívneho procesu sme veľmi často my sami. Na čo si dať pozor?

 

7 najčastejších chýb v starostlivosti o pleť v zime

1. Nepoužívate hydratačný krém. Počuli ste o tom, že voda z hydratačných krémov môže zamrznúť na pleti, a tá potom v dôsledku toho popraská? Tak na tento mýtus rovno zabudnite, pretože nič také sa stať nemôže. Pleťové krémy sú (nielen) v zime absolútnou nutnosťou a je žiaduce, aby boli hutné, výživné a s obsahom hydratačných zložiek. Pokiaľ by ste ich nepoužívali, koledujete si o dehydratácii svojej pleti.

2. Krém nanášate v malom množstve. Nielenže krém v pleti uzamyká vodu a účinné látky obsiahnuté v ďalších produktoch starostlivosti o pleť, taktiež plnia ochrannú funkciu. Pokiaľ by ste ho teda naniesli len v malom množstve, nemôže vašu pokožku dostatočne chrániť pred nepriaznivým vplyvom počasia.

3. Svoju pleť nechránite pred UV žiarením. Nezáleží na tom, či je vonku azúrová obloha, alebo je slniečko schované za mraky. Opaľovací krém na tvár skrátka musíte používať každé ráno pred odchodom z domu, pretože UVA aj UVB lúče sú hlavnou príčinou predčasného starnutia pokožky.

4. Zabúdate na starostlivosť o pery. Pery sú pokryté len tenkou vrstvou kože, ktorá je veľmi citlivá na vonkajšie vplyvy. Navyše neobsahujú žiadne mazové žľazy, a tak sa veľmi ľahko vysušia a popraskajú. Vždy preto majte po ruke balzam na pery, ktorý sa zmestí do každej kabelky aj vrecka.

5. Nedodržujete pitný režim. Voda je kľúčová nielen pre perfektnú hydratáciu pokožky, ale aj celého tela. Problémom je, že v zime je náš pocit smädu všeobecne menší ako v lete, preto si svoj pitný režim musíte dobre strážiť.

6. Sprchujete sa, alebo kúpete v príliš horúcej vode. Pre vás je to možno uvoľňujúce, ale verte, že vaša pokožka má iný názor. Po kontakte s horúcou vodou môže byť vysušená a viac citlivá. Vhodnejšia je preto vlažná voda.

7. Vaše kozmetické produkty obsahujú alkohol. O alkohole je dobre známe to, že vysušuje pokožku, preto obmedzte jeho konzumáciu a vždy čítajte zloženie produktov. Stávkou na istotu pre vás bude prírodná pleťová kozmetika, ktorá neobsahuje ani ďalšie potenciálne škodlivé zložky ako sulfáty, silikóny a parabény.

 

Najväčšia výzva v zime? Udržať v pleti vlhkosť

Jedným z najväčších nepriateľov pleti v zime je suchý vzduch. V zimných mesiacoch klesá v interiéri vlhkosť vzduchu tým, že ohrievame studený vonkajší vzduch, ktorý je sám o sebe suchý a studený. Pre našu pleť sú potom problematické aj časté prechody z tepla do zimy.

Pokožka prichádza kvôli pôsobeniu suchého vzduchu o veľké množstvo vlhkosti, čo vedie k jej vysúšaniu, strate elasticity a popraskaniu. Tým všetkým je narušená ochranná bariéra pokožky. Vzniknutými trhlinkami potom prenikajú mikróby a najrôznejšie škodliviny, ktoré môžu viesť k rozvoju infekcií a kožných ochorení.

Vysúšaniu pleti sa dá našťastie ľahko predísť! Ako?

Zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu.

Dodržujte pitný režim.

Používajte pleťovú kozmetiku s obsahom hydratačných látok a ingrediencií, ktoré podporujú udržanie vlhkosti v koži. Aké látky patria do tejto skupiny?

 

Kyselina hyaluronová – telu vlastná látka s antioxidačnými účinkami, ktorá sa podieľa na zlepšení hydratácie pokožky a vyplnení vrások. Má zmierňujúce a regeneračné účinky a taktiež vytvára elastické kolagénové vlákna pre pevnosť a oporu kožných buniek.

Glycerín – prírodný hydratačný klenot na zásobovanie pleti potrebnou vlhkosťou. Zanecháva pokožku krásne hladkú a hydratovanú. Má jedinečnú vlastnosť priťahovať vlhkosť z okolitého prostredia a viazať ju v pokožke.

Obe vyššie zmienené zložky nájdete v našom jedinečnom sére s BIO kyselinou hyalurónovou a vitamínom C, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom, stimuluje syntézu kolagénu a pomáha hydratovať a rozjasniť pleť.

Ďalšie užitočné tipy, ako predísť vysúšaniu svojej pokožky sa dočítate v našom článku, ako spoznať dehydratovanú pleť.

 

Ako v zime obmedziť začervenanie pleti?

Ďalšou zložkou, ktorá pomáha hydratovať pleť je panthenol. Ide o látku získanú z kyseliny pantoténovej, ktorá sa nachádza vo všetkých tkanivách v tele a pri strete s pokožkou sa mení na vitamín B5.

Okrem toho, že panthenol podporuje hydratáciu pokožky, v zimnej starostlivosti o pleť sa vám bude hodiť aj z dôvodu, že dokáže upokojiť citlivú a podráždenú pokožku.

Panthenol nájdete napríklad v našej micelárnej vode pre citlivú pleť, ktorá obsahuje aj ružovú vodu z ruže stolisti. Tá prispieva k zjemneniu, tonizácii a upokojeniu pokožky.

Práve výťažky z ružovej vody sú skvelou prvou pomocou na začervenanie pleti, ku ktorému v chladných mesiacoch dochádza z dôvodu, že telo privádza krv bližšie k povrchu pokožky a krvným vlásočníčkam, aby sa zahrialo.

 

Nezabudnite svoju zimnú starostlivosť prispôsobiť typu svojej pleti

Chladné mesiace môžu byť obzvlášť náročné pre pleť prirodzene suchú, alebo naopak mastnú.

Zatiaľ čo suchá pleť ocení najviac hutný krém s obsahom prírodných olejov, pre mastnú pleť sa viac hodí ľahší pleťový krém s hydratačným účinkom a sérum redukujúce tvorbu kožného mazu.

Ďalšie tipy, ako sa starať o jednotlivé typy pleti nájdete v našom článku na blogu.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu