Probiotiká – zdravé črevá sú základom všetkého

Črevá sú naším najväčším vnútorným orgánom a je v nich uložených na 80% imunity. Ich stav ovplyvňuje naše celkové zdravie, a tak by malo byť udržanie ich normálnej funkcie našou prioritou číslo jedna. Čo všetko môžeme urobiť pre to, aby naše črevá ostali zdravé, a ako s tým všetkým súvisia probiotiká? Nielen to sa dozviete v dnešnom článku.

 

Črevá a črevný mikrobióm

Črevá obsahujú približne 500 druhov rôznych baktérií tvoriacich črevnú mikroflóru. Zatiaľ čo niektoré mikroorganizmy sú pre zdravie človeka škodlivé, iné sú pre telo prospešné alebo dokonca nevyhnutné. Tieto „priateľské“ baktérie potom označujeme symbiotické, pretože s nimi žijeme vo vzájomnej symbióze.

Symbiotickým baktériám by sme mali poďakovať najmä za to, že:

- v tele tvoria vitamíny skupiny B

- prispievajú k správnemu tráveniu a vstrebávaniu bielkovín

- podporujú našu obranyschopnosť

- pomáhajú sa vstrebávaním dôležitých minerálov – predovšetkým vápnika a horčíka

- podieľa sa na udržaní správneho zažívania

 

Funkcia čriev

Ak ste si do dnešného dňa mysleli, že jedinou funkciou čriev je trávenie prijatej potravy, žili ste v úplnom omyle. Okrem toho, že sú hlavným orgánom imunitného systému, svojou črevnou bariérou zabraňujú presakovaniu toxínov do krvného riečišťa a tiež absorbujú vitamíny a minerály.

Po tom všetkom, čo ste sa o tomto orgáne práve dozvedeli, vás asi neprekvapí to, že existuje preukázateľná súvislosť medzi zdravím čriev a imunitným systémom, kožnými problémami, duševným zdravím, autoimunitnými a endokrinnými poruchami, náladou a dokonca rakovinou.

 

Poznáte, že je váš črevný mikróbiom v nerovnováhe?

Rozhodne to nebude nič ťažké, pretože telo vám to dá vedieť hneď niekoľkými spôsobmi. Napríklad:

- problémy s trávením (hnačka, zápcha, pálenie záhy, nadúvanie);

- bolesťami žalúdka

- celkovým znížením imunitných funkcií

- častými zmenami nálad

- zvýšenou chuťou na cukor

- zlou absorpciou živín

- nevysvetliteľným poklesom energie

- problémy so spánkom

- náchylnosťou na vznik kožných vyrážok a alergií

- nevysvetliteľnými zmenami na váhe

 

Ako s tým všetkým súvisia probiotiká?

Zloženie a veľkosť črevného mikrobiomu dokážete sami ovplyvniť svojim životným štýlom. Začína sa budovať hneď po narodení a neskôr ho ovplyvňuje to, v akom prostredí vyrastáte spoločne s tým, ako sa stravujete. A práve v tento moment vstupujú do hry probiotiká, teda živé organizmy (baktérie alebo kvasinky), ktoré v črevách pomáhajú nastaviť rovnováhu. K najznámejším probiotikám patria baktérie mliečneho kvasenia, a to najmä Lactobacillus, Lactococcus a Enterococcus, ktoré sú veľmi často spomínané aj v reklamách.

Probiotiká sú súčasťou niektorých potravín, ale môžete ich užívať aj formou doplnkov stravy. K probiotickým potravinám patrí kefír, plnotučný jogurt, kyslé cmar, acidofilné mlieko, kyslá kapusta, kvasená zelenina, eidam, ementál, čedar, plesňové a zrejúce syry.

Kedy sa nespoliehať len na bežné potraviny a 100% siahnuť po doplnkoch stravy s obsahom probiotík sa dozviete v závere článku.

 

Probiotiká vs. prebiotiká

Pokiaľ sa chcete dopracovať k zdraviu prospešnej symbióze s mikroorganizmami, musíte ich dobre kŕmiť, a práve preto existujú prebiotiká. Tie nie sú v podstate ničím iným ako vlákninou, ktorou sa živia zdraviu prospešné baktérie v črevách, teda probiotiká.

Ako prebiotikum je definovaná nestráviteľná zložka potraviny podporujúca rast a aktivitu probiotík. Konzumácia dostatočného množstva rozpustnej vlákniny je dôležitá z pohľadu správnej funkcie črevnej mikroflóry. Prirodzeným zdrojom prebiotík sú niektoré druhy ovocia, zeleniny a ovsených vločiek.

Ďalej sa môžete stretnúť s označením symbiotika používané pre produkty obsahujúce ako probiotiká, tak prebiotiká.

 

VENIRA probiotiká = prírodné palivo pre vaše črevá

VENIRA probiotiká vo svojom zložení obsahujú 10 rôznych kmeňov s celkom 10 miliardami živých probiotických kultúr. Súčasťou doplnku je aj inulín (rozpustná vláknina), teda prebiotikum, ktoré vytvára pre priateľské baktérie kladné životné podmienky, prispieva k ich rastu a účinne napomáha k ich aktivite. Na záver sme pridali extrakt zo smotánky lekárskej, ktorá podporuje normálne trávenie.

Obrovským benefitom nášho prírodného doplnku stravy, ktorý sa podieľa na udržaní zdravej črevnej mikroflóry, je jeho spôsob spracovania nazývaný tyndalizácia. Ide o typ prerušovanej sterilizácie, vďaka ktorej zostáva v probiotikách prítomná väčšina aktívnych metabolitov produkovaných počas fermentácie. Tie tak dokážu oveľa lepšie priľnúť k črevnej stene a vďaka tomu pôsobia oveľa efektívnejšie pri riešení tráviacich problémov.

Probiotiká sú zásluhou prerušovanej tepelnej úpravy ďaleko odolnejšie voči kyslému žalúdočnému prostrediu, a tak sa dostanú priamo do tráviaceho traktu, kde primárne pôsobia.

 

Kedy VENIRA probiotiká užívať?

VENIRA probiotiká môžete užívať preventívne, ale rozhodne ich majte po ruke v nasledujúcich situáciách.

1. Užívate, alebo ste dobrali antibiotiká. Pri užívaní antibiotík dochádza k poškodeniu mikrobioty, a tak vás môžu po ich dobraní nepríjemne prekvapiť tráviace problémy a hnačka. Podávanie probiotík môže v tomto prípade značne urýchliť obnovu prirodzenej črevnej mikroflóry.

2. Chystáte sa na cestu do zahraničia. Probiotiká sú v tomto prípade skvelou prevenciou pred zažívacími problémami a hnačkou, ktorú vám zvlášť na exotických miestach môže stretnúť – typickým príkladom je Egypt a jeho Faraonova kliatba. Je to dané tým, že tieto miesta sú obývané iným spektrom baktérií, na ktoré nemusíme byť my Európania pripravení. Z toho dôvodu je lepšie piť na dovolenke balenú vodu ako pitnú vodu z kohútika.

3. Začala chrípková sezóna. Vzhľadom na to, že probiotiká podporujú imunitu, ich konzumáciou zvýšite obranyschopnosť svojho tela pred prechladnutím a ďalšími typmi ľahkých respiračných ochorení. V tomto období samozrejme nezabúdajte ani na výdatný spánok a kvalitnú stravu, ktoré sú pre obranyschopnosť organizmu úplne kľúčové.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu