Pigmentové škvrny: Ako vznikajú a ako sa ich zbaviť?

Pigmentové škvrny sú drobné ploché fľaky na povrchu kože v odtieni svetlo až tmavo hnedej. Ich veľkosť, konkrétny tvar a umiestnenie sa líšia druh od druhu. V dnešnom článku spoznáte rozdiely medzi jednotlivými typmi pigmentových škvŕn a poradíme vám, ako predchádzať ich vzniku a ako sa zbaviť tých existujúcich.

 

Ako vyzerajú jednotlivé druhy pigmentových škvŕn

Pehy – drobné svetlé hnedé škvrny, ktoré môžu stmavnúť po vystavení pokožky UV žiareniu. Bežne sú preto v letných mesiacoch výraznejšie ako je to v zime.

Slnečné škvrny – Svetlo hnedé až čierne škvrny, ktoré sa vyskytujú najčastejšie na tvári, krku, ramenách a dekolte.

Starecké škvrny – Škvrny nepravidelného tvaru, ktoré sa postupom rokov zlievajú do rozsiahlejších máp. Častejšie sa objavujú u osôb s tmavším odtieňom kože a najčastejšie sa objavujú na miestach, ktoré boli počas života najviac vystavené pôsobeniu UV žiarenia.

Melazma – pigmentácia symetrického tvaru objavujúca sa najčastejšie na tvári nastávajúcich mamičiek, alebo žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu. Obvykle do pár mesiacov sama zmizne.

Pozápalová hyperpigmentácia – tmavé škvrny, ktorých veľkosť a umiestnenie je dané rozsahom konkrétnych kožných zápalov a defektov.

 

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

Na vznik pieh má človek genetické predispozície.

UV žiarenie zo slniečka alebo solária stimuluje pigmentové bunky zvané melanocyty, ktoré produkujú viac melanínu a ten sa následne hromadí v pokožke av škáre. Hovoríme o nich ako o slnečných škvrnách.

Zhruba po štyridsiatom roku veku sa s prirodzeným starnutím organizmu začínajú tvoriť starecké škvrny.

Hormonálne zmeny zvyšujú pravdepodobnosť vzniku pigmentových škvŕn zvaných melazma. Môžu sa objaviť počas tehotenstva, ako následok hormonálnej liečby alebo z dôvodu užívania hormonálnej antikoncepcie.

V miestach kožných zápalov a najrôznejších kožných defektov sa hromadí veľké množstvo melanocytov, ktoré vedú k rozvoju pozápalovej hyperpigmentácie. Tmavé škvrny sa môžu objaviť v oblasti rezných rán, popálenín, bodancov od hmyzu, ale aj na miestach, kde ste mali akné alebo ekzémy.

Vedľajším účinkom užívania niektorých liekov je zvýšená citlivosť na slnečné svetlo, čo môže vyústiť do vzniku tmavých škvŕn.

 

Faktory zhoršujúce vzhľad pigmentových škvŕn

Dajte pozor na slniečko, pretože vzhľad pigmentových škvŕn zhoršuje UV žiarenie. Preto by ste mali by ste bezpodmienečne používať opaľovací krém s dostatočným ochranným faktorom vždy keď počas dňa vyrážate von.

Nestačí ho používať iba v horúcich letných dňoch, kedy sa chystáte na kúpalisko. Opaľovací krém s SPF 50 použite každé ráno, kedy je slnečno – oblačno – daždivo – veterno – hmlisto.

 

Prevencia vzniku pigmentových škvŕn

S pravidelnou aplikáciou krému s ochranným faktorom rozhodne nečakajte na chvíľu, keď sa vám nejaké pigmentové škvrny objavia na pokožke. Takýto opaľovací krém totiž funguje ako skvelá prevencia ich vzniku.

Zároveň je dôležité nepodceňovať ochranu pred UV v interiéri. Pokiaľ totiž značnú časť dňa sedíte v interiéri pri okne, je nutné chrániť pokožku pred UVA žiarením, ktoré preniká aj cez sklo.

A pokiaľ váš opaľovací krém obsahuje navyše antioxidanty, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu kože, jeho pravidelným používaním znížite pravdepodobnosť vzniku stareckých škvŕn.

Dostatočný príjem antioxidantov si strážte aj vo svojom jedálničku. K potravinám s vysokou antioxidačnou aktivitou patria napríklad černice, šípky, artičoky, karfiol, píniové oriešky a arašidy.

Tip: Prečítajte si náš článok s tipmi, ako chytiť bronz a nespáliť sa.

 

Liečba pigmentových škvŕn

Okrem nenahraditeľného opaľovacieho krému, ktorý má ochranný účinok, sú dôležité aj kozmetické prípravky s depigmentačným efektom.

Vyskúšajte našu prírodnú pleťovú kozmetiku šetrnú k životnému prostrediu aj vašej pokožke.

Sérum s retinolom. Obsahuje aktívnu látku BEAUACTIVE a ďalších 25 účinných zložiek. Tento unikátny komplex prírodných ingrediencií prispieva k redukcii výskytu pigmentových škvŕn až o 84%. Sérum pri pravidelnom používaní taktiež zjemňuje vejárovité línie v oblasti očí až o 44 % a napomáha eliminovať tvorbu vrások až o 52 %.

AHA krém s postupným uvoľňovaním. Vďaka inovatívnej technológii Skinperf LWG sú obsiahnuté ovocné kyseliny (konkrétne kyselina glykolová, mliečna a citrónová) postupne uvoľňované do pokožky v jednotlivých vrstvách, čo prináša maximálne šetrný exfoliačný účinok. Zároveň napomáha k eliminácii kožných nedokonalostí ako práve pigmentových škvŕn, čiernych bodiek a jazvičiek po akné.

Akné sérum. Bojuje proti najrôznejším nedokonalostiam pleti ako napríklad začervenaným pupienkom, rozšíreným pórom a tmavým fľakom. Pri pravidelnom používaní zmierňuje prejavy typické pre mastnú a aknóznu pleť, a teda zabraňuje rozvoju protizápalovej hyperpigmentácie.

Pleťové sérum na redukciu začervenania. Obsahuje aktívnu látku Dermochlorella D a ďalších 13 účinných zložiek, ktoré spoločne znižujú začervenanie pleti, zabraňujú vzniku pigmentových škvŕn, redukujú tmavé kruhy pod očami a zjednocujú a harmonizujú tón pleti.

 

Kedy sa nespoliehať na kozmetiku a navštíviť lekára?

Myslite na to, že liečba pigmentových škvŕn sa môže líšiť v závislosti od ich typu, a teda konkrétnej príčine vzniku.

Pokiaľ si nie ste istí, čo u vás spôsobilo hyperpigmentáciu, môžete svoju pokožku nechať diagnostikovať v kozmetickom salóne alebo u dermatológa.

V niektorých prípadoch totiž nemusí samotná kozmetika stačiť a bude vhodné kombinovať ju s profesionálnym ošetrením - napríklad fototerapiou, laserom alebo chemickým peelingom.

Zároveň vám dôrazne odporúčame vyhľadať bezodkladne dermatológa zakaždým, keď zaznamenáte akékoľvek podozrivé zmeny vzhľadu kože alebo sa vám objaví neobvyklá škvrna.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu