Pálenie záhy – aké sú príčiny a čo pomáha

Pálenie záhy, odborne nazývanej pyróza, sa radí k častým problémom spojeným s trávením. V dnešnom článku zistíte, aké sú príčiny pálenia záhy a poradíme vám, ako sa ho rýchlo zbaviť. Zároveň sa dozviete, kedy sa už bavíme o probléme, na ktorý je samoliečba krátka a je vhodné vyhľadať odbornú pomoc.

 

Ako sa pozná pálenie záhy

Páli vás v hrudi alebo krku? Máte pocit, ako keby ste mali v zadnej časti hrdla horko-kyslú tekutinu, ktorá vám nejde prehltnúť? Cítite tlak za hrudnou kosťou? Nadúvate sa? Je vám na zvracanie?

Pokiaľ sme práve popísali povedomé pocity, ktoré vás obťažujú predovšetkým po konzumácii špecifických druhov potravín a nápojov, trpíte občasným pálením záhy.

 

Prečo vás páli záha?

Všetky nepríjemné pocity spojené s pálením záhy spôsobujú kyslé žalúdočné šťavy, ktoré sa v dôsledku prílišného uvoľnenia dolného pažerákového zvierača (ten sa obvykle otvára vždy len na malý okamih, aby do žalúdka prepustil prehltnuté sústo) vracajú späť do pažeráka, kde dráždia sliznicu. Niekedy môžu kyslé šťavy preniknúť až do úst a spôsobiť horkokyslú chuť ako pri zvracaní.

Tip: Máte pocit, že pálenie záhy je intenzívnejšia v noci, ako cez deň? Je to tým, že poloha poležiačky tento stav zhoršuje. Skúste si nabudúce podložiť hlavu a ľahnúť na ľavý bok. Uvidíte, že po chvíľke sa dostaví úľava.

 

Čo spôsobuje pálenie záhy?

Aj napriek svojej bežnosti je pálenie záhy oveľa viac než len chvíľkové nepohodlie – je to symptóm, ktorý odráža hektický životný štýl a stravovacie návyky. Pokiaľ si myslíte, že za pyrózou stoja iba pikantné jedlá, potom vás veľmi rýchlo vyvedieme z omylu.

 

Príčinou pálenia záhy môže byť:

Stres – stojí spoločne s nezdravým stravovaním na prvom mieste príčin pálenia záhy. Pokiaľ sme vystavení dlhodobému stresu, naše telo produkuje viac žalúdočnej kyseliny, čo spôsobuje pyrózu. Celkové emočné pohodlie môže taktiež ovplyvniť naše stravovacie návyky. Pokiaľ chcete so stresom raz a navždy zatočiť, potom je tu pre vás relax komplex.

Pikantné a tučné pokrmy – tiež si občas radi dáte pizzu, hamburger alebo toľko obľúbené pálivé korenie? Práve tučné, korenené a kyslé jedlá sú častými vinníkmi pálenia záhy. Prispievať vám rozhodne nebudú ani sladkosti či plnotučné mliečne výrobky. Zabudnite preto na rýchle občerstvenie a doprajte si zdravú a vyváženú stravu.

Alkohol – práve ten dokáže nepríjemné pocity ešte viac zintenzívniť. Alkohol môže oslabiť dolný zvierač pažeráka, čo umožňuje žalúdočným kyselinám sa uvoľňovať do hrdla.

Obezita - riziku častého pálenia záhy sú vystavené aj osoby trpiace obezitou v dôsledku ktorej je vyvíjaný nadmerný tlak na žalúdok, čo môže viesť k uvoľneniu pažerákového zvierača. Pokiaľ chcete zhodiť nejaké kilá, potom vyskúšajte spaľovač tukov.

 

Tip: Pokiaľ patríte do skupiny osôb, ktorú pálenie záhy dostihne vždy pri psychickej záťaži, prečítajte si náš článok o tom, ako sa zbaviť stresu a jeho fyzických príznakov.

 

5 babských rád proti páleniu záhy

1. Po jedle vypite pohár vody s čerstvo vylisovanou šťavou z polovice citróna. Prispejete tým k neutralizácii nadmernej produkcie kyseliny soľnej v žalúdku.

2. Pripravte si domáci zázvorový čaj, ktorý má antibakteriálny a protizápalový účinok. Nakrájajte malý kúsok koreňa na drobné kúsky a tie potom zalejte vriacou vodou. Po zhruba 10 minútach lúhovania nápoj preceďte a vypite.

3.Do svojho jedálnička zaraďte cesnak, ktorý má podobné účinky ako zázvor. Keď vás začne páliť záha, rozžujte jeden surový strúčik cesnaku.

4. Rozmiešajte dve čajové lyžičky jablčného octu v pohári s vlažnou vodou. Nápoj upíjajte po malých dúškoch. Týmto spôsobom prispejete k urýchleniu procesu trávenia.

5. Pri varení používajte kurkumu a vymiešajte si kurkumový med, ktorý podporuje trávenie a prispieva k obnove sliznice pažeráka. Stačí, keď v 100 g kvalitného (ideálne domáceho) medu rozmiešate jednu polievkovú lyžicu tohto aromatického korenia.

 

Zbavte sa pálenia záhy za pouhých 10 minút!

Ak hľadáte riešenie, ktoré vám poskytne rýchlu úľavu od nepríjemných pocitov, či ste doma, v práci, alebo na cestách, potom stavte na prírodný doplnok stravy VENIRA pálenie záhy. Vďaka svojmu šetrnému zloženiu je vhodný aj pre tehotné ženy, ktorým rastúci plod tlačí na žalúdok, a tak veľmi často s pálením záhy bojujú.

Obsahuje aktívnu látku Gastro AD, ktorá prispieva k udržaniu normálneho trávenia, navracia chuť do jedla a prináša úľavu od nepríjemných pocitov. Ďalšími účinnými zložkami VENIRA pálenia záhy sú chlorella (napomáha k prečisteniu a normálnej funkcii črevného traktu), aloe vera (prispieva k čisteniu a detoxikácii i normálnej činnosti gastrointestinálneho traktu) a medovka (podporuje normálne trávenie).

 

Kedy už nestačí samoliečba a je žiaduce vyhľadať lekársku pomoc?

Dlhodobé problémy s pálením záhy môžu viesť k trvalému poškodeniu sliznice pažeráka, a preto sa v nasledujúcich situáciách obráťte na svojho ošetrujúceho lekára. Pálenie záhy:

- trvá dlhodobo a jeho priebeh sa postupne zhoršuje

- objavuje sa pri spánku alebo v priebehu dňa vo chvíľach, keď ste nič nekonzumovali

- nepoľavilo ani po týždennom užívaní voľnopredajných liekov (alebo doplnkov stravy)

- sprevádza dlhodobý kašeľ, zachrípnutie, bolesti na hrudníku, kŕče v bruchu, vracanie, krv v stolici

Na lekára sa obráťte aj v prípade, že ste prekonali žltačku alebo mal niekto vo vašej rodine nádorové ochorenie žalúdka alebo pažeráka.

 

Jednoduché tipy, ako predísť páleniu záhy

Život si treba užívať, tak si ho nenechajte znepríjemňovať pálením záhy. Inšpirujte sa našimi tipmi nižšie, vďaka ktorým budete mať od pyrózy izbu a ešte navyše prospejete svojmu zdraviu.

1. Jedzte v pokoji a každé sústo dôkladne rozžujte.

2. Neprejedajte sa.

3. Pri jedle seďte vzpriamene.

4. Po dojedení sa neohýbajte v páse.

5. Obmedzte konzumáciu alkoholu a fajčenia.

6. Doprajte si pravidelný pohyb.

7. Pred cvičením sa uistite, že vám už zľahlo.

8. Posledné jedlo si dajte 2-3 hodiny pred spaním.

9. Vyhýbajte sa stresu a dostatočne odpočívajte.

Veríme, že vám dnešný článok pomohol vyriešiť problém s pálením záhy, alebo vás popostrčil k tomu, aby ste vyhľadali lekára.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu