Kocovina - čo to je, prečo vzniká a ako sa jej vyvarovať?

Už nikdy nebudem piť. Veta, ktorú minimálne raz za svoj dospelý život vyhlásil každý, kto si v rámci alkoholového opojenia nedokázal povedať dosť. Kocovina je skrátka daň, ktorú platíme za (až moc) dobrú zábavu. Peniaze ale netreba. Tu sa platí zhoršeným fyzickým a psychickým stavom. Ako presne sa kocovina prejavuje na tele, a ako si konečne užiť kopec srandy bez toho, aby vás na druhý deň navštívila táto stará známa? Nielen to sa dozviete v dnešnom článku.

 

Čo je to kocovina?

Pokojne by ste upísali svoju dušu diablovi, len aby vám prestala príšerne čereštiť hlava a žalúdok nebol ako loďka na rozbúrenom mori. Kto z vás zažil pravú nefalšovanú opicu nám potvrdí, že ani trochu nepreháňame.

Kocovina je stav, pri ktorom vás sužuje neznesiteľná únava a mučivá bolesť hlavy. K tomu sa vám trasú ruky, v ústach máte príšerne sucho a do toho zvádzate vyčerpávajúci boj so svojím žalúdkom, ktorý nie a nie zachovať svoj obsah na svojom mieste. Táto fáza prichádza samozrejme až po odznení euforických účinkov alkoholu, teda tej zábavnej časti, pri ktorej ani zďaleka nepremýšľate nad tým, ako pekelne sa to môže zvrtnúť.

 

Čo sa deje v našom tele pred vypuknutím opicy?

Zatiaľ čo my si spríjemňujeme večer alkoholom, naša pečeň musí pracovať nadčas. Ich hlavnou úlohou je rozložiť alkohol (etanol) na toxický acetaldehyd, ktorý je následne oxidovaný až na kyselinu octovú. Avšak pečeň máme iba jednu, takže pokiaľ toho vypijeme nadmieru, prestanú to stíhať av tele tak zostane väčšie množstvo nepremeneného acetaldehydu, ktorý vedie k nevoľnostiam (v tom lepšom prípade) a zvracaniu.

Oveľa toxickejšou látkou pre telo je teda acetaldehyd ako samotný alkohol, a preto čím dlhšie v tele zotrvá, tým intenzívnejšia bude aj samotná ranná kocovina.

5 tipov, ako sa vyvarovať opici (alebo aspoň zmierniť jej priebeh)

 

1. Pite, ale hlavne vodu

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa s rastúcim množstvom vypitého alkoholu zvyšuje aj početnosť návštevy toalety? Dôvodom je, že alkohol v tele znižuje hladinu antidiuretického hormónu (ADH), ktorý spôsobuje väčšie vylučovanie vody obličkami. Ak ste teda kúzlom okamihu uchvátení natoľko, že zabúdate prekladať alkohol vodou, dehydratácia vás najskôr neminie.

Aby ste dehydratácii predišli, vypite dostatok vody nielen počas večera, ale predovšetkým počas celého dňa.

 

2. Nepodceňujte prípravu a poriadne sa najedzte

Keď už si budete strážiť svoj pitný režim, rovno dohliadnite aj na svoj jedálniček. Práve bolesť brucha, nevoľnosť a zvracanie sa často objavujú v súvislosti s kolísaním krvného cukru.

S vypitým alkoholom sa zvyšuje množstvo jednoduchých cukrov v organizme. Vyplavený inzulín spôsobuje rýchly pokles hladiny cukru, ktorá sa ešte viac zníži za predpokladu, že ste si pred večierkom nedopriali nič výdatné.

 

3. Dostatočne sa vyspite

Pokiaľ môžete, naordinujte si na deň po žúre pokojový režim. Spite čo len hrdlo ráči a ak nemusíte, pokojne zostaňte celý deň v posteli a odpočívajte. Ak ste totiž predchádzajúci večer pretancovali nejedné črievice, potreba kvalitného spánku bude s ohľadom na vysoký výdaj energie o to väčšia.

Tip: Prečítajte si na našom blogu tipy na lepší spánok.

 

4. Dobre si rozmyslite, po akom alkohole siahnete

Nielenže nie je veľmi múdre jednotlivé alkoholické nápoje miešať, ale v niektorých sú navyše obsiahnuté kongenery (látky vznikajúce pri výrobe alkoholu), zásluhou ktorých zažijete takú kocovinu, že na ňu len tak nezabudnete. O tom vedia svoje milovníci whisky, rumu, brandy a červeného vína. Naopak v bielom víne, pive, gine a vodke kongenery nenájdete, takže je to z tohto pohľadu rozhodne bezpečnejšia voľba.

Pri výbere alkoholu zohľadnite aj to, ako veľmi ste konkrétne vy citliví na látky obsiahnuté vo vybraných alkoholických nápojoch.

5. Nenechajte nič na náhodu a zaistite si triezve ráno

Ako? No predsa tým, že nebudete vôbec piť.

Nebojte, vieme, že to nie je ten typ rady, pre ktorý ste si sem dnes prišli, a preto vám prinášame prírodný doplnok stravy, s ktorým hravo doplníte vitamíny a minerály, ktoré vaše telo spotrebuje pri náročnom procese odbúravania alkoholu.

Namiesto toho, aby ste siahli po Ibalgine či Aspirine (ktoré dajú vašej pečeni ešte viac zabrať) stavte na VENIRA triezve ráno zachraňujúce každý večer, ktorého súčasťou je konzumácia alkoholu.

 

Každá kapsula obsahuje:

- sójový lecitín a vínnu révu s antioxidačnými účinkami

- vŕbu bielu napomáhajúcu k dobrému fyzickému i psychickému stavu ak zdravému spánku

- kurkumu a amalaki, teda látky pôsobiace prospešne na trávenie

Triezve ráno sme navyše obohatili o vitamín B6, B9, B12 a vitamín C, bez ktorého sa v chrípkovej sezóne nezaobídete. A pozor! Kapsuly VENIRA triezvy ráno sú vegánske a úplne bez cukru. 

 

 

Teraz už vás od bujarých večierkov a osláv nič neodradí!

A čo robiť, ak triezve ráno po ruke nemáte, ale za to máte pre strach urobené? Potom vyskúšajte klasicky americký vyslobodzovač Prairie oyster. Ide o nápoj skladajúci sa zo surového vajca, worcesterovej omáčky, tabaska, soli a mletého čierneho korenia. O poznanie lákavejšou alternatívou je stará dobrá cesnačka alebo hovädzí vývar. Opica sa síce úplne nevyhnete, ale aspoň zmiernite jej priebeh.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu