Intímna hygiena nie je tabu: Čím sa umývať, a na čo naopak zabudnúť

Dôkladná intímna hygiena je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o telo. Prispieva nielen k pocitu čistoty a sviežosti, ale taktiež pomáha predchádzať najrôznejším zdravotným komplikáciám. V dnešnom článku sa dozviete, prečo bežný sprchový gél nestačí, aké produkty používať, a ako si vďaka jednoduchým krokom udržať intímne zdravie.

 

Nepodceňujte dôležitosť intímnej hygieny

Priateľské baktérie sú od narodenia neoddeliteľnou súčasťou ľudského tela. V intímnom prostredí sú tými najdôležitejšími laktobacilmi tvoriacimi ochrannú bariéru pred patogénnymi mikróbmi.

Intímne prostredie zdravej ženy má vďaka priateľským mikroorganizmom prirodzene mierne kyslé pH pohybujúce sa v rozmedzí hodnôt 3,5–4,5. Také je nevhodné pre rast nepriateľských mikroorganizmov. To však platí len do momentu narušenia alebo zvýšenia pH, ktoré môže vyvolať premnoženie škodlivých baktérií spôsobujúcich mykózy, vaginálne infekcie alebo zápal močových ciest.

 

Faktory vedúce k zmene prirodzenej mikroflóry:

- stres

- únava

- nezdravá strava

- hormonálna antikoncepcia

- antibiotiká

- menštruácia

- tehotenstvo

- menopauza

- pobyt v saune a bazéne

- nevhodná spodná bielizeň

- nedostatočná, alebo nadmerná hygiena

 

Aby ste udržali zdravie svojich intímnych partií, musíte sa o ne dôsledne starať. Práve s tým vám pomôže vhodný prípravok určený špecificky na každodenné potreby žien.

 

Tip: Ste náchylné na vznik zápalu močových ciest? Vyskúšajte prírodný doplnok stravy VENIRA močovej cesty s obsahom piatich účinných látok na podporu komfortu močových ciest.

 

Prečo klasické mydlo ani sprchový gél nestačí

Chápeme, že používať jeden produkt na všetko je pohodlné, ale rozhodne to nie je účinné, ba dokonca bezpečné. Bežné mydlá a sprchové gély, ktoré používame na ruky a telo, sú zásadité, a tak narúšajú prirodzenú kyslosť ženských intímnych partií.

Dlhodobé používanie takého typu prípravkov spôsobuje podráždenie, pálenie, svrbenie, prípadne môže viesť k zápalom a infekciám. Z toho dôvodu je nutné aplikovať výhradne kozmetiku s podobným pH ako majú intímne oblasti.

 

Aké možnosti sa ponúkajú?

Pena

Intímna umývacia pena je vhodná na každodennú hygienu. Dodáva pocit sviežosti, hydratuje a upokojuje pokožku bez toho, aby narušovala prirodzené pH vaginálnej mikroflóry.

 

Gél

Intímny umývací gél je plnohodnotnou alternatívou k umývacej pene. Šetrne umýva intímne partie a obnovuje prirodzené pH. Od peny sa líšia predovšetkým svojou konzistenciou, vôňou a zložením. V tomto prípade teda záleží čisto na vašich osobných preferenciách.

 

 

Obrúsky

Po vlhčených intímnych obrúskoch siahnite iba v situáciách, kedy nemáte možnosť pohodlne sa umyť (napríklad pri cestovaní). Nie sú určené na každodenné použitie.

 

5 zásad pre intímnu hygienu

Pohodlie & priedušnosť – noste iba spodnú bielizeň z prírodných materiálov, ktoré vynikajú svojou priedušnosťou. Meňte ho každý deň av prípade zašpinenia častejšie.

 

Zostaňte v suchu – teplé a vlhké prostredie je ideálne na množenie nepriateľských mikroorganizmov, a preto sa po sprchovaní vždy dôkladne osušte. Po návšteve bazéna zase nikdy nezostávajte veľmi dlho v mokrých plavkách.

 

Prevencia - ak trpíte na infekcie a zápaly, používajte uterák zvlášť na telo a intímne partie.

 

Na smere záleží – na toalete sa vždy utierajte v smere spredu dozadu. Zabránite tým prenosu škodlivých baktérií vedúcich k infekciám močového mechúra a iným komplikáciám.

 

Starostlivosť pri menštruácii – v tomto období je zvýšená náchylnosť na infekcie, a preto sa sprchujte najmenej 2× denne a dbajte na pravidelnú výmenu hygienických tampónov a vložiek.

 

Všetko s mierou – nedostatočná starostlivosť o intímne oblasti môže byť rovnako škodlivá ako tá prehnaná. Nadmernou starostlivosťou môžete narušiť prirodzenú ochrannú bariéru intímneho prostredia.

 

Jedálny lístok – snažte sa čo najviac obmedziť príjem jednoduchých cukrov a bielej múky, ktoré narúšajú mikroflóru organizmu. Naopak zaraďte biely jogurt a zeleninu, čo sú potraviny bohaté na priaznivé baktérie.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu