Hormonálna rovnováha, prečo je pre nás dôležitá?

„Upokoj hormón.“ Tak toto sme často počúvali od rodičov v puberte a zrejme to brali na ľahkú váhu. Avšak táto veta má predsa len niečo do seba. Rozladené hormóny totiž môžu s naším telom narobiť veľkú paseku. Čo vlastne sú hormóny a čo v našom tele spôsobujú?

 

Ľudské hormóny

Hormóny sú chemické látky v našom tele. Podieľa sa predovšetkým na našom telesnom vývoji. Dokážu ale ovplyvniť funkciu buniek v iných častiach tela, to znamená, že vedia ovplyvniť našu náladu, metabolizmus, ale aj množstvo ďalších dôležitých procesov.

V našom tele sa nachádza hneď niekoľko druhov hormónov, zamerajme sa ale na pohlavné hormóny. Tie totiž ovplyvňujú naše správanie a predovšetkým sú zodpovedné za správnu funkciu a vývoj pohlavných orgánov.

 

Ženské hormóny

Estrogény

Najznámejšie ženské hormóny sú estrogény (estradiol, estriol a estrón). Tie majú na starosti rozvoj a udržovanie ženských rysov, regulujú priebeh tehotenstva a ovplyvňujú menštruačný cyklus. Najviac ho vyprodukujú vaječníky, počas tehotenstva však ich produkciu preberá placenta.

Estrogén môžeme prijímať aj v doplnkoch stravy. Estrogény ovplyvňujú náš metabolizmus a to, ako rýchlo dokážeme spaľovať tuky. Okrem toho spolu s rastovým hormónom spôsobuje predovšetkým v puberte rýchlejší rast. Ďalej estrogén pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdravie kostí.

Najvyššiu hladinu estrogénu majú ženy v plodnom veku, potom začne jeho hladina s nástupom menopauzy prudko klesať.

 

Progesterón

Progesterón je hormón, ktorý je dôležitý najmä pre tehotenstvo, pretože sa podieľa na príprave maternice na uchytenie oplodneného vajíčka a udržanie tehotenstva.

 

Prolaktín

Prolaktín, hovorí sa mu tiež materský hormón. Je uvoľňovaný počas obdobia tehotenstva a dojčenia. Zaujímavosťou na ňom treba to, že dokáže ovplyvniť správanie a náladu matky. Jeho hladinu ovplyvňuje samotné dojčenie a predovšetkým to, ako dlho a ako často žena dojčí.

Prolaktín môže vyvolať aj popôrodné depresie, či laktačnú psychózu, čo sú psychické stavy, keď žena po pôrode namiesto radosti prežíva naopak depresie, úzkosti, nie je schopná nadviazať vzťah so svojím dieťaťom a dokonca môže mať aj výpadky pamäti.

 

Oxytocín

Oxytocín možno poznáte pod názvom hormón lásky. Uvoľňuje sa totiž keď cítime lásku, radosť, náklonnosť druhého, dotyky, či sexuálne vzrušenie. U žien, ale aj u mužov je to práve oxytocín, ktorý spôsobuje orgazmus. Oxytocínom sa môže vyvolať aj pôrod. Jeho vyššia hladina totiž spôsobuje kontrakcie maternice a tým aj pôrodu.

Tip: Na udržanie komfortu každej ženy je určená hormonálna rovnováha, ktorá prispieva nielen k normálnemu menštruačnému cyklu, ale tiež podporuje zdravý spánok a lepšiu náladu.

 

Mužské hormóny

Testosterón

Testosterón je mužský, steroidný pohlavný hormón. Vzniká v semenníkoch a nadobličkách. Podieľa sa na vývoji pohlavných orgánov, ochlpení, hrtana a má vplyv aj na nárast svalovej hmoty.

Najvyššiu hladinu testosterónu muži majú v období puberty. V prípade jeho nedostatku potom muži strácajú chuť k sexu, ubúda svalová hmota, horšie spaľujú tuky. Podpíše sa to aj na ich psychickom rozpoložení a energii.

 

Hormonálna nerovnováha

Je obvyklé, že prirodzená hladina hormónov kolíše. Táto zmena je daná radom faktorov. Na vine je predovšetkým stres, nezdravý životný štýl, ochorenie a užívanie liekov, alebo problémy so štítnou žľazou. Prirodzený úbytok hormónov je potom spôsobený vekom.

 

Prejavy hormonálnej nerovnováhy:

– hormonálne akné (tvoria sa najmä v oblasti brady a dolnej čeľuste)

– vypadávanie vlasov

– silnejší a bolestivý priebeh menštruácie alebo jej nepravidelnosť

– prejedanie a priberanie na váhe

– chudnutie

– zažívacie problémy, nadúvanie

– časté zmeny nálad a nervozita

– nadmerný rast ochlpenia

– návaly tepla

– zvýšená únava

– nespavosť

 

Hormonálna rovnováha ich dá sa povedať takým pomyselným receptom na lepšiu náladu, zdravie a váš celkový komfort.

 

Doplnky stravy pre hormonálnu rovnováhu

Ako svoje telo vrátiť späť do rovnováhy? Nebojte sa siahnuť po doplnku stravy.

VENIRA hormonálna rovnováha je prírodný produkt, ktorý kombinuje 6 starostlivo vybraných účinných látok. Obsahuje ovos siaty, špargľu hroznovitý, medovku lekársku, včelí peľ, materskú kašičku a jód. Látky podporujú hormonálnu aktivitu a prirodzenú obranyschopnosť. Napomáhajú tiež k správnej funkcii pohlavných orgánov a štítnej žľazy.

Tieto látky sa vo svojej vyváženej kombinácii podieľajú na vyrovnanej hladine ženských hormónov, čím prispievajú aj k normálnemu menštruačnému cyklu a podporia celkový komfort. Kapsule nielenže prispievajú k lepšiemu fyzickému zdraviu, ale vďaka obsahu medovky lekárskej aj k psychickému zdraviu, pozitívnemu mysleniu a prispieva k dobrej nálade.

Vyskúšať môžete aj PREMIUM hormonálnu rovnováhu, ktorá obsahuje dokonca 8 účinných látok. Klasické zloženie je tak doplnené o Muira puam a Vitamín B6. Muira puama, ktorá sa vyrába z rovnomenného stromu rastúceho v brazílskom dažďovom pralese. Tu je už po stáročia používaná amazonskými domorodcami, ktorí ju nazývajú aj ako „amazónsku viagru“. Prispieva totiž okrem iného k zvýšeniu libida a podporuje našu výkonnosť, pretože je skvelým zdrojom energie.

Vyskúšajte Macu peruánsku! Naše prírodné kapsule Maca sú skvelou kombináciou látok, ktoré majú blahodarné účinky na náš organizmus. Maca je označovaná ako zázračná rastlina. Podporuje totiž nielen naše fyzické a duševné zdravie, ale aj vytrvalosť, vitalitu, plodnosť a sexualitu.

 

Tak nezabúdajte - ak sa práve necítite vo svojej koži, ste rozladení alebo vás rozhodí kadejaký malý pupienok na brade, pamätajte, že možno za to môžu práve vaše hormóny

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu