Čo na zapareniny

Hoci sa s zapareninami stretávajú predovšetkým deti v novorodeneckom a dojčenskom veku, môžu pokojne potrápiť aj vás, dospelých. V dnešnom článku sa preto dočítate o prevencii vzniku zaparenín a poradíme vám, ako si s nimi rýchlo poradiť.

 

Čo sú to zapareniny

S zapareninami sa môžu stretnúť deti každého veku, ale najviac sa vyskytujú u novorodencov a dojčiat medzi 9 a 12 mesiacom života.

Zapareniny sa objavujú najčastejšie v oblasti kožných záhybov, na zadočku, slabinách a genitáliách, teda na miestach, kde sa produkuje viac potu a dochádza tu k treniu pokožky.

Postihnuté miesto potom môže byť popraskané (vplyvom pľuzgierikov vznikajú drobné prasklinky), podráždené (vzniká vyrážka), vysušené (dochádza k olupovaniu), alebo naopak vlhké (dochádza k mokvaniu). Zapareniny bežne sprevádza aj nepríjemné pálenie a svrbenie, čo je veľmi nekomfortné pre bábätko, ktoré je podráždené a plače.

Keďže deti v prvých mesiacoch svojho života nosia prakticky nepretržite plienky, u novorodencov a dojčiat nájdete zapareniny najčastejšie v plienkovej oblasti, kde sa plienka trie o pokožku.

 

Ako zapareniny vyzerajú a aké sú príčiny ich vzniku?

K vzniku zaparenín prispievajú vo veľkom enzýmy zo stolice pôsobiacej na koži dojčaťa v mieste zadku. Ďalej potom amoniak vznikajúci v dôsledku bakteriálneho rozkladu močoviny.

Zapareniny môžeme ďalej rozdeliť do jednotlivých foriem, ktoré sa líšia svojím pôvodom a podobou.

1. Prvú formu zaparenín označujeme termínom Intertrigo. Zapareniny tohto typu majú podobu červenej jasne ohraničenej plochy. V ojedinelých prípadoch môžu byť dané plochy mokvajúce. Zapareniny vznikajú najčastejšie potením, nedostatočnou hygienou, mechanickým trením kože alebo ako dôsledok obezity.

2. Druhou formou zaparenín je plienková dermatitída, ktorá je všeobecným označením pre zápalové zmeny na koži. Rozlišujeme W dermatitídu, zátvorkovú dermatitídu, erozívnu plienkovú dermatitídu a konečný gluteálny granulóm.

I. W dermatitída je najbežnejšou formou zaparenín vznikajúce v dôsledku trenia medzi plienkou a pokožkou.

II. Pre zátvorkovú dermatitídu sú charakteristické začervenané pruhy na vnútornej strane stehien spôsobené trením okraja jednorazovej plienky o pokožku.

III. Erozívna plienková dermatitída vzniká v dôsledku nedostatočnej hygieny bábätka, ktorého pokožka je v častom kontakte so stolicou.

IV. Poslednou, menej častou formou, je konečný gluteálny granulóm, objavujúci sa po dlhodobej lokálnej aplikácii silných kortikoidov pod plienky. Má podobu papúl a hrboľov s veľkosťou päť milimetrov až štyroch centimetrov.

 

Prevencia vzniku zaparenín

Aby ste zabránili vzniku zaparenín u svojich detí, používajte pravidelne kozmetiku, ktorá:

- obsahuje iba prírodné ingrediencie

- má antibakteriálny a upokojujúci účinok

- podporuje hydratáciu a regeneráciu pokožky

- prispieva k tvorbe silnej a zdravej ochrannej kožnej bariéry

 

K ďalším preventívnym opatreniam vzniku zaparenín patria:

- dostatočné vetranie pokožky

- pravidelné prebaľovanie – zhruba osemkrát denne

- dôkladné čistenie pokožky od zvyškov stolice a moču

- používanie plienok s primeranou veľkosťou

- obmedzenie príliš častého umývania pokožky

 

Ako riešiť zapareniny u bábätiek

Vysporiadať sa s zapareninami svojho bábätka vám pomôže detský krém na zapareniny s čisto prírodným zložením a obsahom ôsmich účinných látok. V zložení nájdete napríklad oxid zinočnatý, ktorý bráni vzniku nadmernej vlhkosti, nechtík lekársky s upokojujúcim účinkom a panthenol podporujúci hydratáciu, obnovu a regeneráciu pokožky.

Vzhľadom na šetrné zloženie krému ho môžete bez problémov použiť aj u dojčiat a batoliat s atopickou dermatitídou, ktorá vyžaduje špecifickú starostlivosť.

Tip: Pravidelné používanie krému môžete doplniť o bylinné kúpele, ktoré majú protizápalový účinok a prispievajú k upokojeniu podráždenej pokožky.

 

Ako dlho sa hojí zapareniny

Vzniknuté zapareniny začnú ustupovať zhruba po dvoch až štyroch dňoch pravidelného mazania krémom a ich úplného zmiznutia sa dočkáte po pár týždňoch.

Pri dodržiavaní všetkých vyššie spomínaných opatrení zvládnete vyliečiť zapareniny doma bez pomoci lekára. Avšak v prípade, keď sa zapareniny rozšíria do ďalších lokalít (napríklad podpazušia), odporúčame vám bezodkladne navštíviť dermatológa alebo pediatra.

 

Kozmetika pre bábätká

Súčasťou pravidelnej starostlivosti o pokožku vášho bábätka by mal byť aj detský olej na masáž bruška, ktorý je skvelou prevenciou pred vznikom koliky, pretože masírovanie stimuluje tráviace procesy a podporuje správne trávenie. Obsahuje slnečnicový, mandľový, levanduľový, marhuľový a feniklový olej, ktoré spoločne udržujú krásne hydratovanú pokožku bábätka, ale tiež pomáhajú uvoľniť napätie a uľahčiť zaspávanie.

Obľúbený kúpací rituál sa zase nezaobíde bez umývania vláskov. Na tieto účely sme vyvinuli prírodný detský šampón pre prvé vlásky, ktorý podporuje ich hydratáciu, ľahké rozčesávanie a zároveň ponúka prvotriednu starostlivosť o pokožku hlavy. V jeho zložení nájdete hydratačnú zložku glycerín alebo harmančekový olej, ktorý prispieva k udržaniu krásne hydratovaných a lesklých vlasov.

Viac informácií o tom, ako kozmetiku pre bábätká používať a vybrať nájdete v našom samostatnom článku na blogu.

 

Vedeli ste, že zapareniny môžu potrápiť aj dospelých?

Zapareniny sú u dospelých rovnako bežné ako u detí. Trápi obzvlášť mužov a to predovšetkým v letných mesiacoch, kedy sa všeobecne viac potíme.

K vzniku zaparenín u dospelých prispieva obzvlášť nosenie príliš tesného a nepriedušného oblečenia, kedy sa môže pokožka v danom mieste ľahko zapariť.

Objavujú sa v kožných záhyboch a miestach častého trenia. Zvlášť teda na vnútornej strane stehien, okolo konečníka, na genitáliách, v podpazuší, medzi prstami na nohách au žien pod prsiami.

Rovnako ako pri eliminácii zaparenín u detí, odporúčame udržiavať dané miesto v suchu. Ďalej je vhodné obliekať priedušné oblečenie z prírodných materiálov, aby dané miesto vetralo, a vy tak zabránili ďalšiemu zapareniu. Toto odporúčanie sa samozrejme týka aj spodnej bielizne.

Zapareniny ošetrujte hojivou masťou, ale bez problémov na ne môžete aplikovať detský krém na zapareniny alebo detský zásyp, ktorý absorbuje vlhkosť.

V neposlednom rade dbajte na dôslednú hygienu. Pri umývaní používajte prírodnú telovú kozmetiku bez parfumácie, pri ktorej máte istotu, že postihnuté miesto viac nepodráždi. Ďalej je vhodné používať intímnu umývaciu penu s antibakteriálnym účinkom. Pokiaľ cestujete, vždy majte po ruke antibakteriálne vlhčené obrúsky. Pokožku po umývaní vysušte vždy do sucha, ale dajte si pozor, aby ste ju príliš nedreli uterákom.

 

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu