Ako na suchú pokožku hlavy

Suchá pokožka hlavy nie je nič príjemné. Svrbí, štípe, je citlivá a prípadne aj začervenaná. Navyše sa z nej môžu odlupovať nevzhľadné biele šupinky. Skrátka a dobre ide o nevítaný jav, ktorý nám na sebavedomie nepridá. Našťastie existujú spôsoby, ako s týmto problémom účinne zatočiť.

Prečo pokožka svrbí

Za normálnych podmienok je pokožka hlavy prirodzene hydratovaná a tvorí sa na nej optimálne množstvo mazu. Pokiaľ však z nejakého dôvodu dôjde k narušeniu týchto procesov, môže sa začať vysušovať a prípadne aj lúpať. Pocity svrbenia nás logicky vedú k škrabaniu postihnutých miest, čím sa všetko len zhoršuje. Aby toho nebolo málo, trpia obvykle aj naše vlasy. Aj ony sú suché, stráca lesk, lámu sa a štiepia.

Ako z toho von? Odhaľte príčinu, pokiaľ je to možné, vyvarujte sa nabudúce nežiaducim faktorom a predovšetkým začnite so správnou kozmetickou starostlivosťou.

 

Ako je to s lupinami

Suchá pokožka hlavy a lupiny spolu idú často ruka v ruke. Pokiaľ nájdeme vo vlasoch odlupujúce sa šupinky, obvykle máme hneď jasno. Pozor ale, tento problém má dve rôzne podoby - takzvané suché a mastné lupiny.

Suché lupiny, ako už názov napovedá, majú čo do činenia práve so suchou pokožkou hlavy. Sú biele alebo sivé a drobnejšie. Spôsobuje ich zlá hydratácia pokožky aj nedostatočná tvorba kožného mazu.

Pokiaľ sa vám zdá, že vás trápi suchá pokožka hlavy a mastné vlasy, pôjde pravdepodobne o trochu iný problém. V tomto prípade sa totiž v skutočnosti pokožka mastí až príliš. Vznikajú mastné lupiny, ktoré sú žltkasté a väčšie. Tiež sa horšie odlupujú, takže skôr priľnú na hlave a ťažko sa vyčesávajú.

Ak vás postihnú lupiny, uvedomte si najskôr, o aký druh ide, aby ste v boji proti nim zvolili správny prípravok. Prípadne môžete siahnuť po takom, ktorý si poradí s oboma typmi. Tým je napríklad VENIRA prírodný šampón proti lupinám. Účinne vás zbaví ako suchých, tak mastných lupín, upokojí podráždenú pokožku a navyše sa postará o potrebnú výživu aj lesk vašich vlasov.

 

Čo suchú pokožku hlavy spôsobuje

Ak sa so suchou pokožkou hlavy stretávate, na vine môže byť celý rad príčin:

Príliš časté umývanie – svoje vlasy by sme samozrejme mali udržiavať v čistote, ale všetkého veľmi škodia. Každodenným umývaním prichádza pokožka hlavy o maz, ktorý je v určitej miere prirodzený a potrebný. Pristupujte teda k umývaniu vlasov dvakrát alebo trikrát týždenne, to je akurát. Vyvarujte sa tiež príliš horúcej vode, ktorá môže k vysušovaniu pokožky prispieť.

Nadužívanie fénu a podobných prístrojov - časté užívanie fénu, ale aj kulmy alebo žehličky na vlasy nie je pre pokožku hlavy práve ideálne. Ak trpíte na jej vysušovanie, skúste tieto prístroje obmedziť, alebo aspoň používať na nižší stupeň, ktorý je k vlasom predsa len citlivejší.

Vplyvy počasia – či už sa jedná o priame slniečko, alebo naopak o suchý a studený vzduch, pokožka hlavy dostáva zabrať a môže sa nadmerne vysušovať. Neprospieva jej najmä striedanie teplôt - teplý vzduch z radiátorov vo vykúrenej miestnosti a následný prechod von do mrazu. Dbajte teda na to, aby ste v každom ročnom období používali vhodné kozmetické prostriedky, ktoré vaše vlasy proti rozmarom počasia ochránia.

Nesprávna životospráva - suchú pokožku môže zapríčiniť nedostatočný pitný režim aj chýbajúce vitamíny a minerálne látky. Dôležitý je predovšetkým zinok, omega 3 mastné kyseliny alebo vitamín A. Doprajte si preto dostatok ovocia a zeleniny, ryby, oriešky alebo celozrnné pečivo. Naopak sa vyhnite cukrom, alkoholu a cigaretám.

Nevhodná kozmetika - nadmerné vysušovanie pokožky môžu mať na svedomí aj zle zvolené kozmetické produkty. Čítajte zloženie a vyvarujte sa tých, ktoré obsahujú alkohol. Radšej dajte prednosť čisto prírodným ingredienciám. Šampón nezabudnite vždy dôkladne umyť – jeho zvyšky by totiž opäť zapríčinili vysušovanie kože.

Alergia - niekedy sa môže stať, že aj sebelepšie vybraný kozmetický prípravok nesadne a spôsobí alergickú reakciu. Ak vás trápi podráždená a suchá pokožka po použití nového produktu, vedzte, že ho budete musieť odteraz vynechať.

Vek s pribúdajúcimi rokmi má pokožka tendenciu byť suchšia. O to viac pozornosti by sme mali starostlivosť o ňu venovať.

Zdravotné problémy - suchá a olupujúca sa pokožka môže byť príznakom kožného ochorenia – napríklad psoriázy alebo ekzému. V takom prípade vyhľadajte v prvom rade pomoc lekára.

 

Ako sa o suchú pokožku hlavy starať

Niektoré z príčin spomínaných vyššie máme vo svojich rukách, s inými bohužiaľ veľa nenarobíme. Sústreďme sa ale na to, čo zmeniť môžeme. Sem patrí predovšetkým správne zvolená kozmetika. Šampón a kondicionér je základ, ale nezabudnite ani na vlasovú masku, prípadne ďalšie produkty.

Ako by taká starostlivosť o suchú pokožku hlavy mohla vyzerať? Začnite VENIRA prírodným šampónom pre suché a poškodené vlasy. Dlhodobo zlepšuje hydratáciu pokožky, regeneruje zničené vlasy a zabraňuje budúcemu štiepeniu končekov.

Potom môžete vlasy ošetriť VENIRA bezoplachovým kondicionérom, ktorý taktiež hydratuje a dodá vašim vlasom potrebnú výživu.

Na suchú pokožku hlavy je vynikajúci aj VENIRA BIO moringový olej. Uľaví od nepríjemného svrbenia, zbaví vás lupín a vy sa budete môcť tešiť z krásnych a zdravých vlasov, ktorým nebude chýbať pružnosť ani lesk.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu