Zubný kaz: Ako vzniká a ako mu predísť?

Zubná sklovina je tým najtvrdším materiálom v celom našom organizme, ale ani to ju nerobí imúnne voči pôsobeniu baktérií, ktoré sú príčinou vzniku zubného kazu ako najčastejšieho infekčného ochorenia. V dnešnom článku sa zameriame na to, ako presne zubný kaz vzniká a ako mu v budúcnosti predísť, aby ste z každej ďalšej preventívnej prehliadky od zubného lekára odchádzali s veľkou pochvalou.

 

Ako vzniká zubný kaz?

Zubný kaz vzniká pri poškodení zubnej skloviny, ktorej hlavnou funkciou je ochrana korunky zuba. Vzniku zubného kazu predchádza množenie baktérií a zvyškov potravín, ktoré na povrchu zubov vytvára biofilm, ktorý nazývame zubný povlak.

Baktérie obývajúce naše zuby produkujú kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu. Dochádza k tzv. demineralizácii, čo je proces, pri ktorom sa vplyvom pôsobenia kyselín v ústnej dutine uvoľňujú ióny minerálov zo zubnej skloviny. Tá sa stenčuje tak dlho, až baktérie preniknú k zubovine, čo je vrstva pod sklovinou, ktorá už obsahuje nervové vlákna. V tomto štádiu teda zaručene pocítite prvé bolesti, ktoré sa odvíjajú od hĺbky a umiestnenia kazu.

 

Ako bezpečne poznáte, že máte zubný kaz

Pociťujete bolesť zubov?

Máte na zuboch biele škvrny?

Pozorujete priehlbiny a otvory v niektorom zo svojich zubov?

Trápi vás zvýšená citlivosť zubov pri konzumácii studených a teplých nápojov?

 

Ak ste si na väčšinu vyššie spomenutých otázok odpovedali áno, potom máte s najväčšou pravdepodobnosťou kaz. Príčin existuje hneď niekoľko, poďme sa pozrieť na tie najčastejšie.

 

Najčastejšie príčiny vzniku zubného kazu

Častý prísun sladených a kyslých nápojov a potravín.

Nedostatočná alebo zlá ústna hygiena.

Vedeli ste, že dôležitú úlohu pri vzniku kazu hrajú sliny? Tie neutralizujú kyseliny v ústnej dutine a podporujú remineralizáciu zubnej skloviny. Najmenej slín sa nám tvorí počas spánku, čo je pre baktérie doba, kedy sa im najviac darí. Preto je mimoriadne dôležité dôkladné čistenie zubov pred spaním.

 

Priebeh ošetrenia zubného kazu

Najlepšieho možného ošetrenia sa vám dostane od zubného lekára. Ten pri vŕtaní alebo preparácii odstráni kazom poškodeného tkaniva a prípadne starú výplň. Vyvŕtaný otvor následne nahradí zubnou výplňou (tiež zubnou plombou), ktorú vymodeluje do pôvodného tvaru zuba.

Dnes sa už používajú zubné plomby, ktoré farebne splynú s chrupom, takže váš úsmev bude počas niekoľkých desiatok minút opäť žiariť a nikto si ani nevšimne, že ste kedy mali kaz. Navyše sa nemusíte obávať ani bolesti, pretože prevažná väčšina zubných ordinácií ponúka anestéziu.

A čo by sa stalo, ak by ste príznaky zubného kazu zanedbali a k lekárovi nešli? Neliečený zubný kaz môže byť príčinou hlbokého poškodenia zuba, ktoré môže vyústiť do zápalu zubnej drene. V taký moment by ste pociťovali silnú pulzujúcu bolesť celej čeľuste, ktorú môžu sprevádzať opuchy a bolesti hlavy.

Bolesti sprevádzajúce zápal zuba by vás nakoniec k lekárovi predsa len dohnali, ale liečba je v tomto prípade časovo aj finančne náročnejšia, pretože zahŕňa čistenie kanálika, prípadne odstránenie zápalu, ktorý sa rozšíril cez koreňové kanáliky do kosti.

V najhoršom prípade môžete prísť o neliečený zub, a preto vám odporúčame vyraziť k lekárovi hneď, keď budete mať podozrenie na zubný kaz.

V najlepšom prípade by ste sa mali naučiť, ako tomuto infekčnému ochoreniu úplne predísť.

 

Prevencia vzniku zubného kazu

Choďte na pravidelné prehliadky k svojmu zubnému lekárovi. Zákernosť zubného kazu spočíva v tom, že vo svojom prvopočiatku nie je vždy voľným okom vidieť a odhalí ho iba röntgen. Pravidelnú preventívnu prehliadku by ste mali absolvovať raz až dvakrát ročne v závislosti od stavu zdravia vašich úst.

Dbajte na dôslednú ústnu hygienu. Na dennej báze používajte klasickú kefku so stredne mäkkými až mäkkými vláknami, jednozväzkovú kefku a medzizubnú niť. Kefku vymeňte za novú každého štvrť roka, alebo skôr, ak je to potrebné. Zuby si čistite vždy najmenej dve minúty a to dvakrát denne – ideálne ráno a večer. Využite na to bieliacu zubnú pastu s osviežujúcou mätovou príchuťou, s ktorou si udržíte dokonale čisté a vyleštené zuby a budete eliminovať zubný povlak ako aj nežiaducu pigmentáciu.

Dochádzajte pravidelne na dentálnu hygienu. Vďaka pravidelnej dentálnej hygiene budete redukovať množstvo baktérií, ktoré nemajú vo vašich ústach čo robiť. V prípade, že sa o svoj chrup staráte dobre, odborné čistenie by ste mali absolvovať raz až dvakrát ročne. Ak máte chronické problémy, dohodnite sa so svojím lekárom na individuálnom pláne.

Obmedzte konzumáciu potravín, ktoré zvyšujú kazivosť zubov. K takým potravinám patria cukrovinky s obsahom sacharózy a tiež sladené nápoje, ktoré sú navyše aj veľmi kyslé.

 

Ako sa chrániť pred vznikom zubného kazu

Znížte rýchlosť demineralizácie zubnej skloviny vďaka pravidelnému používaniu ústnej vody so zinkom. S jej pomocou posilníte svoju zubnú sklovinu a obnovíte v nej dôležité látky a minerály, čím prispejete k zníženiu rizika vzniku zubného povlaku, zubného kameňa či kazu a udržíte svoje zuby oslnivo čisté a zdravé.

V prípade, že už pozorujete známky oslabenia zubnej skloviny, vyskúšajte našu ústnu vodu s horčíkom a ďalšími minerálmi, ktoré podporujú remineralizáciu, teda navrátenie a uloženie iónov minerálov späť do zubnej skloviny. Ústna voda ďalej prispieva k zdraviu ďasien a udržaniu rovnovážneho pH ústnej dutiny.

Ďalšie produkty s prírodným zložením, s ktorými sa zbavíte nežiaducej pigmentácie na povrchu zubov, odstránite zubný povlak a podporíte udržanie zdravej ústnej dutiny, nájdete na našom e-shope.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu