Zinok: Účinky a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Zinok patrí medzi hlavné minerály, ktoré sú pre správne fungovanie ľudského organizmu nevyhnutné. Zinok je súčasťou každej bunky a orgánu, jeho účinky tak zasahujú do mnohých fyziologických procesov v tele. Svojimi vlastnosťami ovplyvňuje nielen zdravie ale celkovú kvalitu života. Zinok je stopový prvok, ktorý potrebujeme dopĺňať po celý život.

Kde zinok pomáha?

1. Od počatia do staroby

Pokiaľ plánujete počatie bábätka je vhodné sa zamerať na doplnenie zinku, pretože výrazne ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu ženy a kvalitu a množstvo spermií muža.

Nastávajúca mamička potrebuje dostatok tohto minerálu pre správny vývoj plodu a v dobe dojčenia jeho potrebné denné množstvo dokonca stúpa.

Deti a adolescenti potrebujú zinok na správny a dostatočný rast.

U seniorov však klesá schopnosť získať minerál čisto zo stravy a je nutné ho dopĺňať vo forme prírodného zinku, ktorý sa nachádza napr. v našom potravinovom doplnku VENIRA zinok.

 

2. Pri zvýšených nárokoch na ľudský organizmus

V čase zvýšeného výskytu respiračných ochorení, je vhodné zamerať svoju pozornosť na dostatočný príjem zinku, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému. Funkcia imunitného systému je znižovaná stresom, ktorý je v dnešnej uponáhľanej dobe enormný. Dostatočný prísun zinku pozitívne ovplyvňuje funkciu nervovej sústavy, čím prispieva k odolnosti organizmu ale aj lepšej nálade, ktorá opäť ovplyvňuje zdravie.

Ľudský organizmus vystavený dlhodobému stresu je náchylný k chronickým zápalom, ktoré vedú k mnohým civilizačným ochoreniam. Zinok je dôležitou súčasťou prevencie proti kardiovaskulárnym ochoreniam či najčastejšie sa vyskytujúcim druhom rakoviny.

Zinok je výživou pre mozog, a tak sa opäť významnou mierou podieľa na eliminácii Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.

 

Zinok – výživa pre pleť, vlasy aj nechty

1. Koža

Zinok chráni pleť pred pôsobením voľných radikálov, čím prispieva k ochrane pred predčasným bunkovým starnutím. Zároveň je nezastupiteľným prvkom pri liečbe akné, pretože zmierňuje zápal, potláča rast baktérií a znižuje aktivitu mazových žliazok.

Pleť tváre a pokožka tela sú jednou z oblastí, ktoré sú najčastejšie vystavené pohľadom okolia, preto všetci túžime, aby bola zdravá, pružná a vitálna. Zinok je nevyhnutný pre syntézu kolagénu, ktorá je hlavným prvkom spojivových a podporných tkanív. Podieľa sa ďalej na regeneračných a hojivých procesoch. Priaznivo pôsobí pri liečbe odrenín, popálenín, preležanín ale aj pri hojení vredov, kam môžeme zaradiť aj liečbu hemoroidov.

2. Vlasy

Zdravá pleť doplnená žiariacimi vlasmi a pevnými nechtami tvorí vrchol krásy. Aj tu zohráva zinok nezastupiteľnú úlohu. Priaznivo pôsobí proti vypadávaniu vlasov, ovplyvňuje prirodzenú hydratáciu, a tak vaše vlasy zostávajú nádherne lesklé a zdravé.

3. Nechty

Vplyvom nevhodnej starostlivosti, používaním dezinfekcií a čistiacich saponátov sa stávajú nechty krehké a lámavé. Aj tu zinok pomáha chráni necht a nechtové lôžko. Svojimi vlastnosťami je tiež pomocníkom pri liečbe nepríjemných nechtových plesní.

Z zoznamu účinkov a vlastností zinku sme pochopili, že je nepostrádateľným prvkom v našom tele. Je potrebný pre krásne vlasy, pevné nechty a zdravú pleť. Preto je obsiahnutý aj v našich kapsulách podporujúcich zdravie vlasov, nechtov a pleti.

 

Zdroje zinku

Potrebná denná dávka zinku sa mení s vekom aj v rámci životných fáz. Tehotné a dojčiace ženy, seniori, športovci, vegetariáni a vegáni by okrem zinku získaného z potravy mali zaradiť aj príjem zinku formou potravinových doplnkov. V prípade vegetariánu a vegánu je riziko nízkeho zastúpenia zinku dané náročnejším vstrebávaním zinku z rastlinnej stravy do tela. Pestrá a vyvážená strava ideálne v čo najčistejšej kvalite je dôležitá pre zdravie fyzické a duševné.

Aké potraviny sú na zinok bohaté:

morské plody – ustrice, mušle, krevety, homáre, kraby

ryby – losos, sardinky a ďalšie

mäso – hovädzie, bravčové, jahňacie, morčacie a kuracie

strukoviny – fazuľa, šošovica, cícer

obilniny – ovos, hnedá ryža, quinoa,orechy a semienka – tekvicové a slnečnicové semienka, kešu, vlašské orechy

- zelenina – hrášok, kel, špargľa

mliečne výrobky

vajcia

huby

 

Symptómy pri nedostatku zinku

- chronická hnačka

- imunitná nedostatočnosť

suchá koža

padajúce vlasy

problémy s hojením rán

poruchy rastu

poruchy plodnosti

- nechutenstvo (zvýšené riziko v prípade bulímia, anorexia či Crohnovej choroby)

Pokiaľ ste zaznamenali niektorý z týchto zdravotných problémov sami pri sebe, skúste sa zamerať na skladbu jedálnička a doprajte si starostlivosť v podobe potravinového doplnku. Ako napríklad náš VENIRA zinok.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu