Ústna voda: Nevyhnutná súčasť hygieny, alebo zbytočnosť?

Lámete si hlavu nad tým, či je vhodné zahrnúť ústnu vodu do starostlivosti o svoju ústnu dutinu? V dnešnom článku nájdete odpovede na všetky vaše možné otázky týkajúce sa tohto produktu. Dozviete sa, prečo ústnu vodu pravidelne používať, ale aj to, aký typ ústnej vody môže vášmu úsmevu uškodiť.

 

Kam sa nedostane žiadna kefka, pošlite ústnu vodu

Asi každý z nás považuje za úplne samozrejmú súčasť ústnej hygieny kefku na zuby. U ústnych vôd to tak nie je a dôvodom je možno práve to, že sú častým predmetom diskusie. My si ale rozhodne stojíme za tým, že ústna voda je dôležitou súčasťou komplexnej starostlivosti o ústnu dutinu. Hneď si povieme prečo.

Pre mnohých by mohla byť hlavným benefitom ústnych vôd ich schopnosť okamžite osviežiť dych, a teda spríjemniť pocit v ústach. V skutočnosti toho vie oveľa viac!

 

Účinky ústnych vôd

Prináša okamžitý pocit osvieženia. Ústne vody s obsahom zinočnatej soli, alebo inou zložkou s antimikrobiálnym účinkom, sa podieľajú na odstránení pachov spôsobených baktériami a prispievajú k dlhotrvajúcemu a príjemnému čistému pocitu. S okamžitým zlepšením dychu pomáhajú aj zložky s osviežujúcim účinkom. Veľmi vyhľadávaný je napríklad mentol, ktorý prekrýva nepríjemný zápach z úst, čím zvyšuje pocit čistých a zdravých zubov.

Posilňujú zubnú sklovinu. Ústne vody s obsahom minerálnych látok (horčíka, sodíka, draslíka, vápnika apod.) majú remineralizačný účinok. To znamená, že prispievajú k vráteniu a uloženiu iónov minerálov späť do zubnej skloviny, čím ju posilňujú.

Odstraňujú zubný povlak a predchádza vzniku zubného kameňa. Ústne vody dokážu rozpustiť a eliminovať zubný povlak tvorený slinami, zvyškami potravín a baktériami, ktoré sa usadzujú na povrchu zubov av ťažko dostupných medzizubných priestoroch. Vďaka rozpusteniu nahromadeného povlaku z povrchu zubov sa navyše dočkáte belšieho úsmevu.

Zabraňujú vzniku zubného kazu. Pravidelným používaním ústnej vody, ktorá preniká aj na zle prístupné miesta, zabránite množeniu zubného povlaku, ktorý je častou príčinou vzniku zubného kazu. Samozrejme za predpokladu, že používate aj klasickú a medzizubnú kefku.

Pôsobí ako prevencia zápalov ďasien a infekcií. Vzhľadom na to, že k zápalu ďasien dochádza kvôli baktériám plaku, používaním ústnej vody s antibakteriálnym účinkom môžete tomuto ochoreniu úplne predísť. Antibakteriálne účinky má napríklad zinočnatá soľ obsiahnutá v ústnej vode so zinkom, pre silné a zdravé ďasná. Tá navyše dokáže znižovať rýchlosť demineralizácie.

Prináša úľavu citlivým zubom. Niektoré ústne vody dokážu utesňovať povrch zubov, čím znížia ich citlivosť na teplé či studené pokrmy alebo sladké potraviny.

Účinky ústnych vôd sa líšia produkt od produktu a vždy je rozhodujúci obsah účinných látok.

 

Môže pre vás byť dlhodobé používanie ústnej vody nebezpečné?

Áno, ale len za predpokladu, že budete používať denne ústnu vodu s obsahom alkoholu. Ten totiž ničí hlien, ktorý napomáha udržať v ústach vlhkosť. Tento vplyv môže pri dlhodobom používaní ústnej vody s alkoholom viesť k zlému dychu.

 

Ako vybrať ústnu vodu

Záleží hlavne na tom, čo od ústnej vody očakávate.

Pokiaľ máte citlivé zuby a túžite po viditeľne belšom úsmeve, po každom čistení zubov použite ústnu vodu s aktívnym uhlím a príchuťou mäty. Zatiaľ čo aktívne uhlie pomáha absorbovať nečistoty a obnovuje prirodzenú belosť zubov bez rizika narušenia zubnej skloviny, mäta pohlcuje pachy spôsobené baktériami a osviežuje váš dych.

Pokiaľ sa vám robí zubný povlak, odporúčame vám našu ústnu vodu so zinkom, ktorá dokáže znižovať rýchlosť demineralizácie. Ide o proces, pri ktorom sa vplyvom pôsobenia kyselín v ústnej dutine uvoľňujú ióny minerálov zo zubnej skloviny. Pri pravidelnom používaní tejto ústnej vody posilníte svoju zubnú sklovinu a obnovíte v nej dôležité látky a minerály, čím prispejete k zníženiu rizika vzniku zubného povlaku, zubného kameňa či kazu a udržíte svoje zuby oslnivo čisté a zdravé.

V prípade, že už pozorujete známky oslabenia zubnej skloviny, vyskúšajte našu ústnu vodu s horčíkom a ďalšími minerálmi, ktoré podporujú remineralizáciu, teda navrátenie a uloženie iónov minerálov späť do zubnej skloviny. Táto ústna voda ďalej prispieva k zdraviu ďasien a udržaniu rovnovážneho pH ústnej dutiny.

 

Ako správne používať ústnu vodu?

Ústnu vodu použite približne 30 minút po rannom a večernom čistení zubov.

Množstvo odporúčané výrobcom (na dávkovanie sa spravidla používa viečko) preplachujte v ústach po dobu približne 30 sekúnd.

Na dosiahnutie maximálneho účinku ústnu vodu nepregĺgajte a vždy ju vypľujte.

Ústa už ďalej nevyplachujte vodou a pokiaľ sa chystáte jesť, počkajte aspoň 30 minút.

Po večernom použití ústnej vody už nič nekonzumujte.

 

Zhrnutie

Hoci je ústna voda dôležitou súčasťou starostlivosti o ústnu dutinu, vnímajte ju iba ako užitočný doplnok na bežné čistenie zubov. Rozhodne by vo vašej rutine nemala nahradiť klasickú zubnú kefku ani tú medzizubnú, pretože bez nich si svoju zdravú a krásnu úsmev nemáte šancu udržať.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu