Trápi vás nadúvanie? Poradíme vám, ako sa ho zbaviť

Hoci je nadúvanie pomerne bežným problémom, mnoho ľudí nevie, čo ho spôsobuje, ako sa s ním vysporiadať a ako mu predchádzať v budúcnosti. Práve na tieto otázky sa zameriame v dnešnom článku.

 

Čo je nadúvanie

Nadúvanie môžeme popísať ako nadmernú tvorbu plynov v črevách prejavujúce sa pocitom nafúknutého brucha, ktoré môže byť na dotyk tvrdé a bolestivé.

Tento stav celkového nepohodlia sa nemusí prejavovať len nadmutým bruchom. Nadúvanie je bežne sprevádzané aj grganím, nepríjemnými pocitmi plnosti po jedle, kŕčmi, nevoľnosťou, prípadne kručením v črevách.

 

Prečo dochádza k nadúvaniu

V črevách sa denne vytvorí okolo ôsmich litrov plynu, pričom z tela odchádza jeden liter plynu (každý zdravý jedinec upustí črevný plyn v priemere 5–15× denne) a zvyšné množstvo sa absorbuje do krvného riečišťa.

O zvýšenej plynatosti hovoríme v prípade, keď sa plynu v črevách vytvorí viac. Ten potom neodchádza v potrebnom množstve prirodzenou cestou a hromadí sa v pečeňovom a slezinovom ohybe hrubého čreva, kde vyvoláva silné bolesti brucha.

 

Bežné príčiny nadúvania

Nadúvanie je z veľkej časti spôsobené konzumáciou konkrétnych potravín ako napríklad potravín s vysokým obsahom vlákniny (kel, brokolica, fazuľa, hnedá ryža, cibuľa) a vysokým obsahom cukrov. Problematické môžu byť aj sladidlá, sýtené nápoje a alkoholické nápoje ako víno a pivo.

Za zvýšenou plynatosťou môže stáť aj alergická reakcia na konkrétnu potravinu. Nepríjemné pocity sa môžu objaviť napríklad po konzumácii lepku, laktózy alebo fruktózy.

K nadúvaniu môže prispieť aj naše správanie pri jedle. Ak jeme v zhone, hltáme a prehĺtame veľké sústa, spoločne s jedlom lokáme veľké množstvo vzduchu. Väčšiny sa síce zbavíme pri grgnutí, ale časť vzduchu putuje do hrubého čreva, kde sa premieňa na plyn, ktorý z nás nakoniec vyjde v podobe vetrov.

Nadúvanie a ďalšie tráviace ťažkosti ako zápcha, hnačka alebo pálenie záhy môžu byť dôsledkom chronického stresu. Náš organizmus totiž môže v reakcii na stres ovplyvňovať nervy zažívacieho ústrojenstva.

U žien môže byť príčinou zvýšenej plynatosti kolísanie hladiny hormónov spôsobené menštruačným cyklom. Už v čase pred menštruáciou sa vplyvom hormónov spomaľuje činnosť čriev a svalové tkanivo pracuje pomalšie. Späť do normálu sa všetko vracia pár dní po menštruácii. Tráviace problémy sa môžu objaviť aj počas tehotenstva a menopauzy.

 

Prevencia nadúvania

Jedzte v pokoji, po malých sústoch a pred prehltnutím všetko dôkladne rozhryzte.

Obmedzte konzumáciu nadúvavých potravín.

V priebehu dňa vypite dostatok neperlivej vody.

Po hlavnom jedle sa vydajte na menšiu prechádzku.

Pravidelne sa hýbte.

 

Ako upokojiť nadúvanie? Nasaďte probiotiká

Problémy s trávením môžu byť znakom, že je váš črevný mikróbiom v nerovnováhe. S tým vám pomôžu probiotiká, teda živé organizmy (baktérie alebo kvasinky), ktoré v črevách pomáhajú nastaviť rovnováhu.

Probiotiká sú súčasťou niektorých potravín (kefír, plnotučný jogurt, kyslé cmar, acidofilné mlieko, kyslá kapusta, kvasená zelenina, eidam, ementál, čedar, plesňové a zrejúce syry), ale môžete ich samozrejme užívať aj formou doplnkov stravy.

VENIRA probiotiká vo svojom zložení obsahujú 10 rôznych kmeňov s celkom 10 miliardami živých probiotických kultúr. Súčasťou doplnku je aj inulín (rozpustná vláknina), teda prebiotikum, ktoré vytvára pre priateľské baktérie kladné životné podmienky, prispieva k ich rastu a účinne napomáha k ich aktivite. Na záver sme pridali extrakt zo smotanky lekárskej, ktorá podporuje normálne trávenie.

Obrovským benefitom nášho prírodného doplnku stravy, ktorý sa podieľa na udržaní zdravej črevnej mikroflóry, je jeho spôsob spracovania nazývaný tyndalizácia. Ide o typ prerušovanej sterilizácie, vďaka ktorej zostáva v probiotikách prítomná väčšina aktívnych metabolitov produkovaných počas fermentácie. Tie tak dokážu oveľa lepšie priľnúť k črevnej stene a vďaka tomu pôsobia oveľa efektívnejšie pri riešení tráviacich problémov.

Probiotiká sú zásluhou prerušovanej tepelnej úpravy ďaleko odolnejšie voči kyslému žalúdočnému prostrediu, a tak sa dostanú priamo do tráviaceho traktu, kde primárne pôsobia.

 

Ďalšie tipy, ako zastaviť nadúvanie

Pokiaľ nadúvanie prichádza prevažne po konzumácii mlieka, skúste ho aspoň na 14 dní vyradiť. Práve mlieko a mliečne výrobky všeobecne sú častou príčinou zhoršených ťažkostí u ľudí, ktorí nemajú dostatok laktázy, tráviaceho enzýmu, ktorý štiepi laktózu alebo mliečny cukor.

Pri bolestiach vám pomôže jemná masáž spodnej časti brucha, s ktorou uvoľníte črevný plyn. Na brucho si môžete taktiež priložiť termofor, ktorý vďaka pôsobeniu tepla zmierni kŕče. K vytlačeným plynom z tela prispejete tiež krátkou a pomalou prechádzkou.

Zaraďte do svojho jedálnička bylinky a korenie ako fenikel, ktorého semená sa využívajú práve na zmiernenie plynatosti. Odporúčame si z neho pripraviť čaj alebo ho žuť po jedle. Vhodný pre vás bude aj pravý mätový čaj, ktorý pomáha uvoľniť svaly tráviaceho traktu a obmedziť nadúvanie. Zmierňujúce účinky majú ďalej bylinné čaje z harmančeka, zázvoru a púpavy.

Nadmernú črevnú plynatosť vám pomôže znížiť aj aktívne uhlie, ktoré na svoj povrch dokáže nadviazať plyny a toxické látky zo zažívacieho traktu.

Svoje trávenie, imunitu a detoxikačné procesy v tele môžete nakopnúť pomocou VENIRA super greens + probiotiká – nabušenou zmesou piatich zelených SUPERPOTRAVÍN, ktoré dopĺňa ďalších 11 aktívnych živín vrátane probiotík a prebiotík.

 

Kedy navštíviť lekára?

V drvivej väčšine prípadov zvládnete zmierniť nadúvanie bez odbornej pomoci. Avšak existujú prípady, pri ktorých je neodkladná návšteva lekára na mieste, a to keď:

- nezaberajú dostupné lieky a problémy sa postupne zhoršujú

- ťažkosti sa vracajú a trvajú dlhodobo

- bolesti brucha sprevádza sťažené dýchanie

- pociťujete silné bolesti brucha sprevádzané hnačkou, zvracaním a horúčkou

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu