Vitamín C a prečo sa bez neho nezaobídeme nielen v chrípkovej sezóne

Vitamín C, pre ktorý je tiež známe označenie kyselina askorbová, možno bez preháňania označiť za kráľa vitamínov. Na ľudský organizmus má širokospektrálny účinok, a tak sa bez jeho prítomnosti jednoducho nezaobídeme. Aké má vitamín C účinky a kedy dochádza k jeho zvýšenej spotrebe?

 

Čo je dobré vedieť o vitamíne C

Vitamín C je esenciálny vitamín, a teda si ho naše telo nedokáže samo vyrobiť. Z toho dôvodu musíme zaistiť prísun odporúčanej dennej dávky sami – buď konzumáciou vybraného ovocia a zeleniny alebo formou doplnkov stravy.

 

Vitamín C: účinky

Vitamín C pozná každý z vás asi hlavne kvôli jeho schopnosti posilniť a podporiť prirodzenú obranyschopnosť. V skutočnosti toho ale vie oveľa viac. Pre ľudský organizmus je jeho prítomnosť nevyhnutná najmä z pohľadu udržania optimálnej stavby kostí, funkcie ciev, svalov a šliach.

Kyselina askorbová ďalej pomáha zvyšovať vstrebávanie železa predovšetkým z rastlinných zdrojov potravy, čo je mimoriadne dôležité hlavne pre vegánov a vegetariánov. Kyselina askorbová sa viaže na železo a umožňuje jeho efektívnejšiu absorpciu v tráviacom systéme.

Vzhľadom na to, že vitamín C pôsobí v tele ako antioxidant, chráni bunky pred oxidačným stresom. Ďalej prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy a napomáha k zníženiu miery únavy a vyčerpania. Blahodárne pôsobí aj na energetický metabolizmus, a teda podporuje premenu potravy na energiu.

 

Vitamín C na pleť

Z antioxidačného účinku kyseliny askorbovej ťaží aj naša pokožka, pretože voľné radikály, ktoré oxidačný stres vyvolávajú, môžu spôsobiť predčasné starnutie pleti. V kombinácii s tým, že vitamín C podporuje vstrebávanie a produkciu kolagénu v tele, pomáha udržať a posilniť kožnú bariéru. Výsledkom takého pôsobenia je optimálne pružná a svieža pleť, ktorá si zachováva mladistvý vzhľad.

 

Aká je odporúčaná denná dávka vitamínu C?

Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelé osoby sa pohybuje v rozpätí 80 – 100 mg.

Existuje mnoho prípadov, kedy budete musieť dennú dávku navýšiť, a to najmä:

- pri prechladnutí, zvýšenej fyzickej a psychickej námahe (krátkodobé navýšenie dennej dávky na 500 mg)

- pri liečbe nádorového ochorenia alebo po operácii

- počas užívania určitých typov liekov ako napríklad antibiotík alebo liekov obsahujúcich kortizol (zvýšenie potreby o 100 %)

- v období tehotenstva (zvýšenie potreby o 30 %)

- v období dojčenia (zvýšenie potreby o 60 %)

 

Prejavy nedostatku vitamínu C

K bežným prejavom nedostatočného príjmu kyseliny askorbovej patrí únava, anémia, neprospievanie, náchylnosť k infekciám, zhoršené hojenie rán, pomalá rekonvalescencia, zápaly a krvácanie ďasien, bolesť kostí, opuchy ďasien, bolesti nôh, bledosť alebo suchosť kože.

 

Pozor na predávkovanie vitamínom C a podávanie extrémnych dávok

Vitamín C je rovnako ako vitamíny skupiny B rozpustný vo vode. To znamená, že jeho prítomnosť nie je pre telo toxická a organizmus jeho nadbytok vylučuje jednoducho prostredníctvom moču.

Avšak aj tu platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Pri konzumácii viac ako 2 000 mg vitamínu C za deň sa môžu u mnohých ľudí dostaví kŕče, bolesti hlavy či hnačka. Pri dávkach presahujúcich 3 000 – 4 000 mg denne už telo nedokáže nadbytok efektívne vylúčiť, a teda môžu vznikať obličkové kamene.

 

Na čo je vitamín C v lipozomálnej forme?

Ide o špeciálnu formu vitamínu C, ktorého častice sú obalené lipidmi (tukmi), ktoré vytvárajú ochrannú bariéru. Týmto spôsobom je zaistená jeho vyššia stabilita a lepšia vstrebateľnosť telesnými tkanivami. Vitamín C je vlastne chránený pred pôsobením žalúdočných kyselín či enzýmov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť jeho účinnosť.

Práve týchto benefitov sa dočkáte vďaka prírodným kapsulám VENIRA vitamín C, ktorý spomínanú lipozomálnu formu tohto vitamínu obsahuje.

 

V čom sa ďalej vyskytuje vitamín C?

Okrem doplnkov stravy, ktoré môžu byť v podobe cmúľacích tabliet, kapsúl, rozpustného prášku, alebo šumivých tabliet, získate vitamín C predovšetkým z ovocia a zeleniny.

Vitamín C v ovocí – je bohato obsiahnutý napríklad v citrusoch, jablkoch, pomarančoch, kivi, papáje, melóne, šípkach, čiernych ríbezliach, rakytníku

Vitamín C v zelenine – nájdeme ho napríklad v listovej zelenine, brokolici, paprike, keli, kapuste.

POZOR! Pokiaľ si vyššie spomínané potraviny radi upravujete tepelne, myslite na to, že vitamín C je veľmi citlivý na teplo. Udáva sa, že ho môže zmiznúť okolo 10% každých päť minút varenia, preto sa snažte konzumovať čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia.

 

Nie ste si istí, či máte zaistený denný príjem vitamínu C?

Zaistite potrebnú dennú dávku vitamínu C svojmu telu pomocou prírodných doplnkov stravy. Náš absolútny bestseller – kapsule VENIRA pre vlasy, nechty a pleť obsahujú v každej dennej dávke 80 mg vitamínu C, ale navyše s ich pomocou podporíte zdravie a vzhľad svojich vlasov, nechtov a pleti! S týmto doplnkom stravy môžete navyše užívať aj populárne kolagénové drinky, ktoré taktiež obsahujú 80 mg vitamínu C v každej dennej dávke. Tým pádom dodáte svojmu telu rovných 160 mg kyseliny askorbovej denne.

 

Myslite aj na najmladších členov svojej rodiny

Deti sú na nedostatok kyseliny askorbovej obzvlášť citlivé v období rastu, a tak sme pre nich vyvinuli VENIRA vitamín C pre deti, ktorý je navyše obohatený o vitamín D!

Každá tableta obsahuje 250 mg vitamínu C a vďaka jahodovej príchuti máte istotu, že sa vaše deti budú na užívanie tohto doplnku stravy úprimne tešiť.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu