Lyofilizované ovocie: čo to je a 7 dôvodov, prečo ho vyskúšať

Prečo je lyofilizácia v posledných rokoch taká populárna? Mnohí si myslia, že je to budúcnosť stravovania. Lyofilizované ovocie si zachováva všetky vitamíny a minerály a ponúka telu niekoľko výhod. Chcete sa dozvedieť viac o výhodách lyofilizovaného ovocia? Skvelé! V tomto článku sa dozviete, prečo by ste mali zaradiť lyofilizované ovocie do svojho jedálnička, aký vplyv bude mať na vaše telo a tipy, ako ho zaradiť do svojho jedálnička.

 

Od starovekej konzervácie po modernú superpotravinu

Hoci sa pojem lyofilizácia používa až v posledných rokoch, pôvod tejto metódy siaha až k Inkom. Na sušenie zemiakov používali vysokú nadmorskú výšku, nízke teploty a tlak. Lyofilizáciu, ako ju poznáme dnes, však objavil začiatkom 20. storočia francúzsky vedec Dr. Jacques Arsène d'Arsonval a jeho asistent Frédéric Bordas v laboratóriách Collège de France. Metóda sa následne hojne využívala počas druhej svetovej vojny pri konzervovaní krvného séra. A čo vlastne zahŕňa proces lyofilizácie?

 

Čo je lyofilizované ovocie?

Je to ovocie sušené mrazom. Metóda je založená na sublimácii zmrazenej vody. Voda sa mení z ľadu na paru bez toho, aby sa zmenila na kvapalinu. Jednoducho povedané, pri lyofilizácii sa ovocie bleskovo zmrazí a potom sa suší pri veľmi nízkom tlaku. Výsledkom tohto procesu je ovocie zbavené všetkej vody.

Do ovocia sa nepridávajú žiadne ďalšie prísady, ako sú konzervačné látky, étery alebo cukry. Ide o ekologicky najšetrnejší spôsob konzervovania potravín, pri ktorom si ovocie zachováva všetky vitamíny a minerály bez toho, aby stratilo svoju farbu, chuť, vôňu alebo štruktúru.

 

Mrazom sušené ovocie vs. sušené ovocie

Väčšina sušeného ovocia v obchodoch je konzervovaná oxidom siričitým. Ide o škodlivý plyn, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy v podobe žalúdočných ťažkostí. Výrobcovia konzervujú ovocie oxidom siričitým, aby sa zachovala pôvodná farba ovocia. Práve jasná až neprirodzená farba je indikátorom toho, že ovocie bolo sušené odsírením. Okrem toho ovocie sušené sírou obsahuje potravinárske prídavné látky (ékoly).

V našom obchode žiadne z nich nenájdete, pretože naše ovocie je sušené mrazom. Ide o najšetrnejší spôsob konzervovania potravín pri zachovaní ich chuti, vône, farby a štruktúry vrátane všetkých vitamínov a minerálov. To znamená, že po konzumácii lyofilizovaného ovocia vám nehrozia žiadne zdravotné komplikácie. Mrazom sušené ovocie je také chutné, že sa ho nanajvýš prejete, čo chápeme.

 

 

Prečo zaradiť lyofilizované ovocie do svojho jedálnička?

Lyofilizované ovocie má pre ľudský organizmus mnoho výhod. Toto sú dôvody, prečo by ste ho mali začať konzumovať:

 

1. Dodáva vitamíny a vlákninu

Hoci lyofilizované ovocie stráca na objeme v porovnaní s čerstvým ovocím, stále si zachováva svoju výživovú hodnotu vrátane všetkých vitamínov a minerálov. Preto je vhodné aj pre deti ako zdravá desiata.

Lyofilizované čierne ríbezle obsahujú vitamín C, železo, mangán, draslík a horčík. Podporuje zrak a pôsobí ako prevencia chronických ochorení

Lyofilizované marhule sú bohaté na vitamíny skupiny B. Obsahujú aj vitamíny A, E a C. Sú plné draslíka, ktorý zabraňuje únave

Vyskúšajte niečo netradičné - lyofilizované liči obsahujú vysoké množstvo vitamínov C a B6, ako aj kyselinu listovú. Posilňuje imunitu, podporuje trávenie a pevnosť kostí

 

2. Vždy dostupné ovocie

Máte chuť na ovocie, ale v obchode zostali len nezrelé a neatraktívne kúsky? Máte chuť na marhule, ale nie je ich sezóna? Mrazom sušené ovocie je dostupné v každom ročnom období. Teraz si môžete vychutnať maliny, marhule alebo ananás aj na jeseň alebo v zime.

 

3. Obsahuje antioxidanty, posilňuje imunitu a zrýchľuje metabolizmus

Antioxidanty zohrávajú v našom tele dôležitú úlohu, pretože bojujú proti takzvanému oxidačnému stresu, ktorý spôsobuje mnohé ochorenia, ako napríklad infarkt, únavový syndróm a Alzheimerovu chorobu. Antioxidanty tak pôsobia ako prevencia závažných ochorení a posilňujú našu imunitu. Medzi najznámejšie antioxidanty patria vitamín C, A alebo , ako aj minerály selén, zinok a meď. Telo si dokáže antioxidanty vytvoriť samo, ale v nedostatočnom množstve.

Našťastie existujú potraviny, ktoré možno použiť na zvýšenie množstva antioxidantov v tele:

- maliny - obsahujú vitamín B a C, draslík, vápnik, horčík a železo.

- mandle - nájdete v nich vysoký obsah vitamínu B, E a vápnika.

- maca - prírodný poklad, ktorý pôsobí ako afrodiziakum, priaznivo pôsobí na hormonálny systém a plodnosť. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E, vápnik, železo, zinok a draslík.

- čučoriedky - sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov, karotenoidov, horčíka, vápnika, vitamínu C, A, E a B. 

 

Ak chcete ešte viac posilniť svoj imunitný systém, vyskúšajte naše vitamíny na podporu a posilnenie imunity.

 

 

4. Neobsahuje cukor, lepok ani laktózu

Lyofilizované ovocie je vhodné pre deti, celiatikov a osoby s intoleranciou laktózy. Neobsahuje konzervačné látky, farbivá ani pridané cukry, takže ho môžete bez obáv zaradiť do svojej zdravej a pestrej stravy.

 

5. V kuchyni sa dá použiť na tisíc spôsobov

Lyofilizované ovocie sa dá v kuchyni použiť na tisíc spôsobov! Ozdobte si ním rannú kašu, pridajte ho do smoothie alebo müsli alebo ho jedzte len tak samotné ako zdravú desiatu. Môžete ho použiť aj na pečenie sladkých dobrôt a po rozmixovaní na prášok ním môžete sladiť alebo zdobiť dezerty a kaše.

 

Tipy na recepty s lyofilizovaným ovocím:

 

Banana bread

O banánovom chlebe ste už určite počuli. Čo keby ste si recept spestrili? Namiesto bežných banánov pridajte do receptu lyofilizované banány.

 

Chia puding

Zmiešajte chia semienka s vodou a mliekom. Môžete použiť rastlinné mlieko alebo mlieko bez laktózy. Puding oslaďte medom alebo čakankovým sirupom a do základu a na posypanie pridajte lyofilizované ovocie. A je to! Pripravili ste si chutné a zdravé raňajky alebo desiatu.

 

Exotická granola

Pripravte si ovsené vločky, med, kokosový olej, kokos, zmes orechov podľa vlastného výberu, ananás a mango. V šálke zmiešajte kokosový olej a med. Ak nemajú optimálnu konzistenciu, zohrejte ingrediencie vo vodnom kúpeli. Zmiešajte aj všetky sypké prísady. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, nalejte naň sypkú zmes a pokvapkajte kokosovým olejom a medom. Pečieme 30-45 minút pri teplote 120-150 stupňov.

 

Chutí skvele samostatne

Nemáte dnes náladu na pečenie alebo varenie? Ovocie chutí skvele aj samotné. Lyofilizované ovocie môžete rýchlo a jednoducho skombinovať s našou širokou ponukou orechov a pripraviť si tak rýchlu a zdravú desiatu.

 

6. Ľahko sa skladuje a má dlhú trvanlivosť

Už ste si niekedy priniesli z obchodu ovocie, ktoré bolo pomliaždené? Vyhadzovaniu nekvalitného ovocia je koniec. Lyofilizát neobsahuje takmer žiadnu vodu, takže nehrozí, že by sa ovocie pokazilo, a pri správnom skladovaní vydrží až niekoľko rokov.

Ak výrobok nespotrebujete okamžite, vložte obsah balenia do sklenenej nádoby a pevne ju uzavrite, aby sa do nej nedostala vlhkosť. Okrem toho lyofilizované ovocie zaberá v kuchyni oveľa menej miesta ako bežné ovocie. Zmestí sa dokonca aj do kabelky, takže budete mať vždy po ruke chutnú a zdravú desiatu.

 

 

7. Je 100 % prírodný, výborne chutí a drží tvar

V našich výrobkoch nenájdete žiadne prísady, konzervačné látky ani pridané cukry. Môžete si tak byť istí, že dostávate výrobok najvyššej kvality. Okrem toho proces lyofilizácie na rozdiel od bežného sušenia neovplyvňuje štruktúru, tvar ani chuť ovocia, takže zažijete rovnaký pôžitok ako pri konzumácii čerstvého ovocia. Vychutnajte si zdravé stravovanie bez pocitu viny a spestrite si svoj jedálniček.

 

Začínate doma sušiť mrazom?

Ak by ste si chceli ovocie sušiť mrazom doma, pripravte si poriadnu sumu peňazí. Cena najmenších a najlacnejších lyofilizátorov sa začína na 250 000 Kč.

Môžete skúsiť sušiť potraviny doma, ale nedosiahnete rovnaký výsledok ako pri lyofilizácii. Na začiatok by ste mali staviť na bezpečnosť a kvalitu. Skôr ako urobíte takú veľkú investíciu, vyskúšajte najprv niektorý z našich výrobkov.

 

Zaujímavosti o lyofilizácii

Lyofilizovať môžete aj bylinky, mäso, huby alebo zmrzlinu. Táto metóda sa používa aj pri výrobe liekov a kozmetiky.

Ak budete lyofilizované výrobky správne skladovať, vydržia roky.

Namáčaním môžete lyofilizované ovocie rehydratovať do pôvodnej veľkosti

Lyofilizáciou ovocie strácasvojuhmotnosť, ale vitamíny zostávajú zachované.

Na 100 g lyofilizovaného ovocia sa spotrebuje približne 1 kg čerstvého ovocia.

Domáce lyofilizovanie by vás stálo veľa. Náklady na lyofilizáciu sa pohybujú v stovkách tisíc korún.

 

Čo si z článku vziať?

Lyofilizácia je proces, pri ktorom je ovocie vystavené veľmi nízkym teplotám a tlakom, čo vedie k odstráneniu všetkej vody z ovocia. Ovocie stratí svoju hmotnosť, ale zachová si všetky vitamíny a minerály. Ak chcete svojmu telu dodať toľko potrebné antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť lyofilizované ovocie. Neobsahuje žiadne prídavné látky. Je vhodné aj pre deti, celiatikov a ľudí s intoleranciou laktózy.

Lyofilizované ovocie si zachováva svoju arómu, chuť, farbu a štruktúru. Lyofilizované ovocie pomôže posilniť vašu imunitu a zároveň podporí  váš metabolizmus. Pri správnom skladovaní vydrží čerstvé až 25 rokov. Skladujte ho v riadne uzavretej sklenenej nádobe. Lyofilizované ovocie môžete pridať do kaší, kokteilov alebo müsli , a dokonca si ním môžete spestriť pečenie sladkých dobrôt.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu